“Δεν παλεύουμε για επιδόματα, παλεύουμε για δικαιώματα”
Μεγάλη συναυλία στο REX
Στις 5.30 το απόγευμα της Τρίτης (21/2) θα συζητηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για τους καλλιτέχνες, κατά τη Γενική Συνέλευση του Σωματος Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) ενώ σήμερα Δευτέρα (20/2) ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος οργανώνει μεγάλη συναυλία στο υπό κατάληψη θεάτρο Ρεξ στις 4μμ. με τη συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών όπως ο Νταλάρας, Πασχαλίδης, Μποφίλιου, Τσανακλίδου, Θαλασσινός κ.α.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) κατέθεσε την Παρασκευή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος που απαξιώνει τις σπουδές τους.
Την ίδια ημέρα το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα τη νομοθετική ρύθμιση για την οποία είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών.
Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού διαμόρφωσαν σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που αφορά στο μισθολογικό καθεστώς των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού στο Δημόσιο ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησης.
Η ρύθμιση δεν προβλέπει ισοτίμηση των πτυχίων με αυτά της τεχνολογικής εκπαίδευσης, όπως ζητούσαν οι καλλιτέχνες, παρά μόνο μισθολογική ισοτίμηση, ενώ κάνει λόγο για καλλιτεχνικό έργο κι όχι για καλλιτεχνική εκπαίδευση. Ωστόσο αναμένεται η αντίδραση των σωματείων τα οποία και μελετούν την ΚΥΑ.
Τα βασικά σημεία της προτεινόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης είναι:
- Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε €1.037, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.
- Η ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. (Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς ακολουθείται για αυτές διακριτό προσοντολόγιο.)
- Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους. Ικανοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, λύνεται ένας γόρδιος δεσμός εικοσαετίας, διορθώνεται η στρέβλωση που παγιώθηκε το 2017 με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΕΗ: Η ΚΥΑ δεν καταργεί το προεδρικό διάταγμα ούτε το τροποποιεί, όπως ζητούσαμε
Ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Άρης Λάσκος, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε οτι η ΚΥΑ «δεν καταργεί το προεδρικό διάταγμα ή το τροποποιεί όπως εμείς ζητούσαμε».
Πρόσθεσε οτι «οι πρώτες αντιδράσεις που θα γίνονται όλο και πιο εμπεριστατωμένες σταδιακά -καθώς τη μελετάμε αναλυτικά με νομικούς και με ανθρώπους που δουλεύουν ήδη στο δημόσιο- είναι καταρχάς ότι μιλάμε για μια νομοθετική διαδικασία που είναι κοινή υπουργική απόφαση και όχι νομοθετική ρύθμιση, που σημαίνει ότι αφενός προσβάλλεται πολύ εύκολα στο Συμβούλιο της Επικράτειας και κυρίως ότι είναι υποδεέστερη ενός Προεδρικού Διατάγματος». Συμπλήρωσε πως η ΚΥΑ «εξασφαλίζει μεν μια μισθολογική αναβάθμιση εξισώνοντας τις αμοιβές μας με αυτές της τεχνολογικής εκπαίδευσης, την ίδια στιγμή όμως δίνει αυτή την αναβάθμιση, ανεξαρτήτως του διπλώματος».
«Στο επίδικο -των κινητοποιήσεων εδώ και δυο μήνες που κάνουμε- τι είναι αυτά τα διπλώματα, και στο αίτημα μας να αναγνωριστούν επαγγελματικά τα διπλώματα μας των ανώτερων σχολών, των καλλιτεχνικών θεάτρων, χορού, κινηματογράφου, δεν απαντάει, καθώς η μισθολογική αυτή αναβάθμιση γίνεται οριζόντια σε όσους κάνουν καλλιτεχνικό έργο στο δημόσιο, και όχι σε όσους μετέχουν της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης», υπογράμμισε.
«Δελτίο Τύπου με ασαφές περιεχόμενο, αντί της νομοθετικής ρύθμισης που ανέμεναν οι καλλιτέχνες» χαρακτήρισε την δημοσιοποίηση του πλαισίου της ΚΥΑ, η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου. «Αυτό που φαίνεται είναι ότι έχουμε το ευτράπελο οι καλλιτέχνες να προσλαμβάνονται ως ΔΕ και να πληρώνονται ως Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Η διαβάθμιση παραπέμπεται στις καλένδες. Δεν μπορούμε παρά να το εκλάβουμε ως άλλη μια κυβερνητική εξαγγελία. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να εμπαίζει τους καλλιτέχνες» ανέφερε η ίδια.
Για «ελιγμό που αναγκάστηκε να κάνει η κυβέρνηση, υπό το βάρος του δίμηνου αγώνα των καλλιτεχνών» έκανε λόγο το ΚΚΕ επισημαίνοντας οτι «δεν ικανοποιεί το αίτημα του αγώνα τους για απόσυρση της τροπολογίας 1565/23 που εισήγαγε το ειδικό μισθολόγιο, αντί να τους εντάσσει στην κατηγορία ΤΕ του ενιαίου μισθολογίου. (…) Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να παρασύρει τους καλλιτέχνες στις επιδιώξεις της για ολοσχερή κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος χρεώνοντάς τους το αίτημα για ανωτατοποίηση των ιδιωτικών σχολών».