ΠολιτισμόςΤέχνεςΨυχαγωγίαΝέαΕιδήσεις

“Δέκα εικαστικοί υμνούν τη θάλασσα” στη γκαλερί Καψιώτη

Δέκα εικαστικοί, οι Γιάννης Αδαμάκης, Χρύσα Βέργη, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Πένυ Μαναβή, Ραφαήλ Μπάικας, Χρήστος Παλλαντζάς, Σωτήρης Σόρογκας, Μανώλης Χάρος, Γιάννης Ψυχοπαίδης, προκαλούν τον θεατή να ανακαλύψει «την πιο όμορφη θάλασσα, αυτή που δεν έχει ακόμα ταξιδέψει» από 27 Μαΐου, στην γκαλερί Καψιώτη.

Με την έκθεση «Δέκα εικαστικοί υμνούν τη θάλασσα» η πειραιώτικη γκαλερί συμμετέχει για όγδοη χρονιά στις εκδηλώσεις του δήμου Πειραιά για τις «Ημέρες Θάλασσας» σ΄ ένα ταξίδι με προορισμό την αισιοδοξία και το φως.

Πολυύμνητο το «μεγάλο λιμάνι» του Πειραιά έχει εκατομμύρια ιστορίες να διηγηθεί. Ιστορίες που πλάθουν το μύθο του.

Προορισμός και αφετηρία για τα μεγαλύτερα και πιο συναρπαστικά ταξίδια της ζωής μας, έχει σήμα κατατεθέν την πολυτραγουδισμένη θάλασσα του.

Αυτή την ανεξάντλητη θάλασσα, που με την ομορφιά και την μαγεία της έγινε πηγή έμπνευσης για τη Μελίνα, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιώργο Μητσάκη και πολλούς ακόμα δημιουργούς, υμνούν οι δέκα καταξιωμένοι εικαστικοί που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση.

Ταξίδι, ελπίδα, φυγή, προσμονή, αποχαιρετισμός, όνειρα. Σαν σύμβολο όλων αυτών συναντάμε το πλοίο στα έργα των Γιάννη Αδαμάκη, Σωτήρη Σόρογκα, και Ραφαήλ Μπάικα.

Η άρρηκτη σχέση της θάλασσας με τη γυναίκα, που ύμνησε τόσο παραστατικά ο Καββαδίας στα ποιήματα του, παρουσιάζεται στο έργο του Δημοσθένη Κοκκινίδη.

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο Μανώλης Χάρος, ο Ραφαήλ Μπάικας, η Πένυ Μαναβή αποτυπώνουν στα έργα τους την αρμονική συνύπαρξη της θάλασσας με την ομορφιά του τοπίου.

Με μοναδική μαεστρία η Χρύσα Βέργη στο έργο με τίτλο «Aegean» διερευνά την ασίγαστη ψυχή της θάλασσας, που απολαμβάνει το αιώνιο παιχνίδι της με το φως του ήλιου.

Σε ένα έργο με μεταφυσική αύρα, που μαγνητίζει το βλέμμα και αγγίζει την ψυχή, ο Χρήστος Παλλαντζάς με όπλο την προσωπική του ιδιαίτερη χρωματική γκάμα υμνεί με κινηματογραφικό τρόπο τη μαγεία του Πειραϊκού ουρανού το δειλινό. Τίτλος του έργου «Πειραιάς».

Την έκθεση επιμελείται η Σοφία Καψιώτη, ιδιοκτήτρια της γκαλερί. Εγκαινιάζεται στις 27/5 στις 18.30 μ.μ. από τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και θα διαρκέσει έως τις 20/6.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Show More

Related Articles

Back to top button