ΠολιτικήΚόσμος

Γκουτέρες – BRICS:Παρωχημένα τα θεσμικά «εργαλεία» της διεθνούς διακυβέρνησης – Ανάγκη μεταρρύθμισης

«Οι σημερινές δομές παγκόσμιας διακυβέρνησης αντικατοπτρίζουν τον κόσμο του χθες – Για να παραμείνουν οι πολυμερείς θεσμοί ενεργοί και να αφορούν πραγματικά όλους τους πολίτες, πρέπει να μεταρρυθμιστούν». Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουντέρες στη σύνοδο κορυφής των BRICS που διεξάγεται στο Γιοχάνεσμπουργκ.

«Οι περισσότερες από αυτές τις δομές δημιουργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν πολλές αφρικανικές χώρες άταν ακόμη υπό τις αποικιοκρατικές δυνάμεις και δεν υπήρχα καν στο τραπέζι των διεργασιών», είπε ο Γκουτέρες κατά την τελευταία ημέρα της συνόδου των BRICS.

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους θεσμούς του Μπέτον Γουντς» (σ.σ. το σύστημα σταθερών ισοτιμιών, το οποίο προσδιόριζε σταθερές ισοτιμίες μεταξύ των νομισμάτων των χωρών που συμμετείχαν σε αυτό) τόνισε ο Γκουτέρες, αναφερόμενος στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο..

«Για να παραμείνουν οι πολυμερείς θεσμοί πραγματικά στην υπηρεσία όλων, πρέπει να μεταρρυθμιστούν και να αντικατοπτρίζουν την ισχύ και τις οικονομικέςπραγματικότητες του σήμερα. Χωρίς μια τέτοια μεταρρύθμιση, ο κατακερματισμός είναι αναπόφευκτος», κατέληξε.

Show More

Related Articles

Back to top button