Βόρειος Τομέας Αθηνών: Μία επιπλέον έδρα και νέες, ισχυρές υποψηφιότητες
Η μία επιπλέον έδρα που κερδίζει η περιφέρεια του Βόρειου Τομέα Αθηνών (Β1) αυξάνει το ενδιαφέρον για τους διεκδικητές υποψήφιους βουλευτές και εντείνει τον ανταγωνισμό σε μια εκλογική περιφέρεια που, ούτως ή άλλως, οι ισχυρές υποψηφιότητες την καθιστούν εξαιρετικά ανταγωνιστική.
Ο Βόρειος Τομέας (Β1) είναι μία από τις τρεις νέες περιφέρειες που προέκυψαν από τη διάσπαση της Β΄ Αθηνών. Τον Ιούλιο του 2018 κατατέθηκε από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία η Β΄ Αθηνών χωρίστηκε σε τρεις επιμέρους περιφέρειες. Η κατάτμηση της Β΄ Αθηνών συζητείτο για χρόνια καθώς το μέγεθός της θεωρείτο ότι προκαλεί προβλήματα στην αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των περιοχών που εντάσσονταν σε αυτή. Πριν από τη διάσπασή της ήταν η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας με περίπου 1,5 εκατ. δημότες και υπήρξε η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ευρώπης. Περιελάμβανε 34 δήμους, δηλαδή όλους τους δήμους της Νομαρχίας Αθηνών εκτός από τον Δήμο Αθηναίων, που αποτελεί την Α΄ Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, τις τελευταίες εκλογές με τη Β΄ Αθηνών ενιαία, αυτή η περιφέρεια είχε εκπροσωπηθεί στη Βουλή με 44 έδρες.
Η περιφέρεια του Βόρειου Τομέα Αθηνών (Β1), σύμφωνα με την τροπολογία κατάτμησης της Β΄ Αθηνών, περιελάμβανε 14 δήμους και από αυτήν εκλέχθηκαν στις εκλογές του 2019 15 βουλευτές. Ο αριθμός τους στις επόμενες εκλογές θα αυξηθεί στους 16, με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής. Στην περιφέρεια ανήκουν οι Δήμοι Κηφισιάς, Πεντέλης, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Νέας Ιωνίας, Γαλατσίου, Φιλοθέης – Ψυχικού και Παπάγου – Χολαργού. Οταν το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε παρουσιάσει την τροπολογία για τη διάσπαση της Β΄ Αθηνών θεωρήθηκε ότι οι Δήμοι Νέας – Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και Γαλατσίου μπήκαν στον Βόρειο Τομέα για να εξισορροπηθεί κάπως η εικόνα και να αυξηθεί η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εκλογική περιφέρεια, καθώς το «αποτύπωμα» της Ν.Δ. στα βόρεια προάστια είναι κατά κανόνα πιο έντονο.
Για τη Ν.Δ. ο Βόρειος Τομέας είναι μια πολύ σημαντική περιφέρεια καθώς εκεί κατεβαίνουν ως υποψήφιοι οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης. Εκεί εκλέγεται, επίσης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αλλά και η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη. Για το κυβερνών κόμμα στις εκλογές του 2019 είχαν εκλεγεί στον Βόρειο Τομέα και οι Γιώργος Κουμουτσάκος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Δημήτρης Καιρίδης. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι στις προσεχείς εκλογές σε αυτή την περιφέρεια θα είναι υποψήφιος ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. Από το εκλογικό επιτελείο της Ν.Δ. εκτιμούν ότι η προσθήκη μίας έδρας στην περιφέρεια δημιουργεί καλές προοπτικές για την εκλογή ακόμη ενός βουλευτή. Σε κάθε περίπτωση, η υποψηφιότητα Παπαθανάση δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς ο νέος υποψήφιος εμφανίζεται να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του Αδώνιδος Γεωργιάδη. Ενα άλλο όνομα που ακούστηκε για τον Βόρειο Τομέα από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί κάτι επισήμως, είναι αυτό της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα είχαν εκλεγεί στις προηγούμενες εκλογές οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κώστας Ζαχαριάδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιώργος Κατρούγκαλος. Στο ήδη ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προστεθούν ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μετακινείται από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας στον Βόρειο Τομέα, και ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα της αναπληρώτριας εκπροσώπου του κόμματος, Τάνιας Καραγιάννη. Από την Κουμουνδούρου επιθυμούσαν στη συγκεκριμένη περιφέρεια να «κατεβάσουν» ως υποψήφια την τομεάρχη Οικονομικών Εφη Αχτσιόγλου, η οποία εμφανίζεται σε μετρήσεις που έχουν γίνει να καταγράφει καλές επιδόσεις. Σε μια περιφέρεια, μάλιστα, που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία του καθώς στις προηγούμενες εκλογές είχε χάσει με 17,5 μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ., αναζητούνται υποψήφιοι που θα έχουν μεγαλύτερη διείσδυση στο εκλογικό ακροατήριο. Ωστόσο, η κ. Αχτσιόγλου από νωρίς ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί να είναι υποψήφια στον Δυτικό Τομέα. Ακόμα και χωρίς την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου, για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται ένα άκρως ανταγωνιστικό τοπίο καθώς οι νέες υποψηφιότητες δεν είναι καθόλου αμελητέες και αναμένεται σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων. Το κόμμα θα πρέπει να καταφέρει ουσιαστική αύξηση των ποσοστών του για να αυξήσει τις έδρες του. Σε διαφορετική περίπτωση η είσοδος Σκουρλέτη και μόνο αποτελεί παράγοντα που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για τους ήδη εκλεγμένους βουλευτές και να φέρει ανατροπές.
Από το ΠΑΣΟΚ στον Βόρειο Τομέα εξελέγη στις προηγούμενες εκλογές ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος αναμένεται να είναι και πάλι πρώτος μεταξύ των υποψηφίων του κόμματος. Στόχος του κόμματος, βεβαίως, είναι να αυξήσει την εκπροσώπησή του και να καταφέρει να κερδίσει ακόμη μία έδρα. Αν η επιδίωξη της Χαριλάου Τρικούπη να διπλασιάσει τα ποσοστά του κόμματος ευοδωθεί, ο στόχος δεύτερης έδρας είναι εφικτός. Στις προηγούμενες εκλογές είχε συγκεντρώσει ποσοστό 4,61%. Οι Μιλένα Αποστολάκη, Παναγιώτης Βλάχος και Κατερίνα Μπατζελή θεωρείται ότι βρίσκονται σε καλή πορεία για τη διεκδίκηση έδρας.
Για το ΚΚΕ θα έχουμε αλλαγές, καθώς μετακινείται από τον Βόρειο Τομέα στο Επικρατείας ως επικεφαλής ο Θανάσης Παφίλης. Ως μία από τις τρεις περιφέρειες που μπορεί να είναι υποψήφιος επέλεξε τον Βόρειο Τομέα ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Από μία έδρα στον Βόρειο Τομέα είχαν κερδίσει στις εκλογές του 2019 η Ελληνική Λύση, που εξέλεξε την Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου, και το ΜέΡΑ 25, που εξέλεξε τον Κλέωνα Γρηγοριάδη.
Πηγή: kathimerini.gr