Βριλήσσια

 Βριλήσσια: Δήμος-πρότυπο για τα αδέσποτα

 

Σήμερα έχει μόλις 15 αδέσποτους σκύλους από περίπου 100 που μετρούσε προ πενταετίας. Ο Δήμος Βριλησσίων αποτελεί πρότυπο για πολλούς άλλους Δήμους της Αττικής καθώς έχει ένα από τα καλύτερα προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς το οποίο υπάγεται στα γραφεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας.

Αναδημοσίευση από mypet.gr

Σκοπός του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Βριλησσίων «είναι αφενός η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου (όπως στειρώσεις, χειρουργικές επεμβάσεις, εξετάσεις, εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις, κ.α.) και αφετέρου η σταθεροποίηση, καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους», λέει στο MyPet.gr ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ψηφιακών Εφαρμογών, Αλέξης Μαυραγάνης.

Σκοπός ο περιορισμός της εγκατάλειψης

Με αυτό το πρόγραμμα τίθενται οι βάσεις μιας πιο πολιτισμένης αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων και η ανακούφισή τους στη δύσκολη ζωή που βιώνουν. «Παράλληλα, επιδιώκεται η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων» προσθέτει ο κ. Μαυραγάνης.

Συνεργασία με φιλοζωικές ομάδες

Ο Δήμος, για να πετύχει το έργο του συνεργάζεται με τις φιλοζωικές ομάδες «Felicity – Γάτες στην πόλη» και «ΣΟΣ Αδέσποτα Βριλησσίων», που υλοποιούν με παραδειγματική ευσυνειδησία και αρτιότητα τις καθημερινές δράσεις του πεδίου, μεριμνούν για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, διατηρώντας συνολική και διαρκή εποπτεία των ζώων εντός των διοικητικών του ορίων.

 

Το Πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Περισυλλογή

Καταγραφή

Ηλεκτρονική σήμανση

Κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο υγείας των ζώων

Παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών όπως:

Στειρώσεις

Χειρουργεία τραυματισμένων ζώων από τροχαία ατυχήματα ή δαγκώματα ή περιστατικά φόλας

Θεραπεία δερματολογικών ασθενειών

Αποπαρασιτώσεις και Εμβολιασμοί

Dimos Vrillision Adespota 02Υιοθεσία ζώων

Τα ζώα που περισυλλέγονται δίνονται προς φιλοξενία / υιοθεσία, ή επανατοποθετούνται στο φυσικό τους περιβάλλον. Ζώα που ταλαιπωρούνται λόγω γήρατος και ανίατων ασθενειών, έπειτα από απόφαση της αρμόδιας επιτροπής μπορεί να οδηγηθούν προς ευθανασία. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, στην Υπηρεσία του Δήμου «τηρούνται φάκελοι, καρτέλες και βιβλιάρια υγείας για κάθε αδέσποτο, βιβλίο εισερχόμενων – εξερχομένων ζώων, Βιβλίο νοσηλείας και Βιβλίο χορηγούμενων φαρμάκων».

Όπως λέει ο ίδιος «σήμερα υπάρχουν μόλις 15 αδέσποτοι σκύλοι στο Δήμο Βριλησσίων, ένας αριθμός που συνεχώς μειώνεται όχι μόνο λόγω της γήρανσης του πληθυσμού τους αλλά κυρίως λόγω των συντονισμένων προσπαθειών που γίνονται από το Δήμο σε συνεργασία με τον τοπικό φιλοζωικό σύλλογο «Σ.Ο.Σ. ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ» προκειμένου να υιοθετηθούν από ευαίσθητους πολίτες».

 

Φροντίδα σε 240 αδέσποτα

Πάντως μέσα σε ένα χρόνο ο Δήμος Βριλησσίων έχει προσφέρει κτηνιατρικές υπηρεσίες σε 240 αδέσποτα ζώα (σκύλοι και γάτες). Τα ζώα αυτά επανατοποθετήθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Όσα ζώα έχρηζαν επιπρόσθετης φροντίδας παρέμειναν στα κτηνιατρεία των συνεργαζόμενων κτηνιάτρων όσο χρονικό διάστημα κρίθηκε απαραίτητο για την πλήρη ανάρρωσή τους.

 

Στειρώσεις γατών

Ο Δήμος Βριλησσίων φροντίζει και περιθάλπει περισσότερες από 200 αδέσποτες γάτες. Κάθε χρόνο προβαίνει σε στειρώσεις γατών προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους. Επίσης, μεγάλη έμφαση δίνεται στον έλεγχο κυρίως των θηλυκών ζώων τα οποία περισυλλέγονται όσο το δυνατόν ομοιόμορφα από ολόκληρο τον αστικό ιστό. Τέλος, εθελοντές μέσω του προγράμματος του Δήμου ταΐζουν τα αδέσποτα σε καθημερινή βάση.

Show More

Related Articles

Back to top button