ΚόσμοςΕιδήσεις

Βραβεία Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του Τύπου 2020

Στην Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη στην Ταϊπέι της Ταϊβάν έγινε προχθές η 28η τελετή απονομής των βραβείων των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του Τύπου 2020 με τα οποία τιμήθηκαν δύο δημοσιογράφοι κι ένας ραδιοφωνικός σταθμός.

Συγκεκριμένα, το βραβείο Θάρρους κέρδισε η Ρωσίδα δημοσιογράφο Ελένα Μιλάσινα, για την κάλυψη των γεγονότων στην Τσετσενία παρά το γεγονός ότι έχει γίνει στόχος επιθέσεων, έχει πέσει θύμα λογοκρισίας και έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή της.

Η Μιλάσινα εργάζεται στην εφημερίδα της Μόσχας Novaya Gazeta επιδεικνύοντας θάρρος και υπερασπίζοντας την ερευνητική δημοσιογραφία.

Με το βραβείο ανεξαρτησίας απονεμήθηκε στην Λίνα Αταλάχ, η οποία έχει ασκεί συλληφθεί, έχει ανακριθεί από την αστυνομία στην Αίγυπτο λόγω των ερευνών και των συνεντεύξεών της.

Η δημοσιογράφος είναι συντάκτρια και συν-ιδρύτρια της διαδικτυακής εφημερίδας Mada Masr, ενός από τα λίγα ανεξάρτητα πρακτορεία ειδήσεων στην Αίγυπτο. Η πρόσβαση στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχει αποκλειστεί από τις αρχές τα τελευταία τρία χρόνια.

Επίσης, οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα τίμησαν 15 γυναίκες δημοσιογράφους στο Αφγανιστάν, γιατί ενημερώνουν από το 2011 για τα γυναικεία δικαιώματα και την αναγκαιότητα της συμμετοχής των γυναικών στην κοινωνία κάνοντας παράλληλα μαθήματα δημοσιογραφίας σε γυναίκες.

Το Βραβείο Επιρροής απονεμήθηκε, λοιπόν, φέτος στον ραδιοφωνικό σταθμό Merman, τον πρώτο που εκπέμπει στο Κανταχάρ προωθώντας τα γυναικεία ζητήματα, παρά τις απειλές το Ταλιμπάν, τις προειδοποιήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας και τις επιθέσεις στα μέλη του.

Τέλος, ένα ειδικό βραβείο απονεμήθηκε  στον Τζίμι Λάι, ιδρυτή της Apple Daily, λόγω της απότομης πτώσης στην ελευθερία του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ. Η εφημερίδα είναι ένα από τα λίγα μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ, που εξακολουθούν να επικρίνουν το Πεκίνο και να καλύπτει τις διαδηλώσεις.

Το βραβείο παρέλαβε ο γιος του, καθώς ο πατέρας του συνελήφθη ξανά την περασμένη εβδομάδα και βρίσκεται υπό κράτηση, κατηγορούμενος για «απάτη».

efsyn.gr

Show More

Related Articles

Back to top button