Στη διασταύρωση των οδών Πευκών και Φιλλύρων στο Νέο Ηράκλειο βρίσκεται η βίλα Αλίκη. Το τριώροφο καλοσυντηρημένο πυργόσπιτο με τον μεγάλο κήπο μοιάζει αναλλοίωτο στο πέρασμα των δεκαετιών.
Μια μεγάλη επιγραφή , στο μπροστινό μέρος ανοίγει το χρονοντούλαπο της ιστορίας κι από μέσα ξεπηδούν τα έργα και οι ημέρες της Πριγκίπισσας Αλίκης , μιας γυναίκας που αν και γαλαζοαίματη έγινε μοναχή αναπτύσσοντας πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. «Θερινή κατοικία της Πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδος (1885-1969). Είναι η μητέρα του Φιλίππου, συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας .Αφιέρωσε τη ζωή της σε φιλανθρωπίες , ενώ δώρισε την κατοικία της αυτή στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το κτίριο περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Ηρακλείου» γράφει η πινακίδα στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.
Βροχή αιτημάτων για αξιοποίηση της βίλας Αλίκη
Η βίλα που χτίστηκε πριν από έναν αιώνα, πουλήθηκε αργότερα στην πριγκίπισσα , και παρέμεινε στην ιδιοκτησία της μέχρι το 1967 . Τότε ο γιος της, Δούκας του Εδιμβούργο Φίλιππος και η σύζυγός του Βασίλισσα Ελισάβετ, της ζήτησαν μετακομίσει στη Βρετανία και να ζήσει μαζί τους στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ. Φεύγοντας από την Ελλάδα η Αλίκη δώρισε την έπαυλη στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την φιλοξενία και την αναψυχή ηλικιωμένων. Τη δεκαετία του ‘80 το κτίριο βγήκε σε πλειστηριασμό λόγω χρεών που αφορούσαν τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και αποκτήθηκε από τους νέους του ιδιοκτήτες έναντι είκοσι εκατομμυρίων δραχμών.
«Το σπίτι της Πριγκίπισσας Αλίκης αγοράστηκε τελικά από τον Δήμο το 1993» λέει στο iefimerida ο Δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος και συνεχίζει: « Μέχρι σήμερα έχουμε δεχθεί πολλά αιτήματα να το παραχωρήσουμε σε επιχειρηματίες για αξιοποίηση αλλά έχουμε αρνηθεί. Πιστεύω ότι το κτίριο ανήκει διαχρονικά στην τρίτη ηλικία κι αυτό δεν πρέπει να αλλάξει. Έτσι συνεχίζει να λειτουργεί ως ΚΑΠΗ εκτός από αυτή την περίοδο που είναι κλειστό λόγω κορωνοιού»
Υπερήφανος ο Κάρολος για την γιαγιά του
Στις αρχές του 2020 ο διάδοχος του Βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος είχε δώσει το παρόν στην Ιερουσαλήμ στις εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς και είχε μιλήσει με συγκίνηση για τη γιαγιά του που έχει τιμηθεί στο παρελθόν γιατί είχε προσφέρει καταφύγιο σε Εβραίους στην Ελλάδα την περίοδο της κατοχής.
«Έχω αντλήσει έμπνευση από τις ανιδιοτελείς ενέργειες της αγαπημένης μου γιαγιάς , της Πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδας , η οποία το 1943 στην κατοχική Αθήνα έσωσε μια εβραϊκή οικογένεια, μεταφέροντας την στο σπίτι της όπου την έκρυψε» είχε πει ο Κάρολος δηλώνοντας υπερήφανος για την μητέρα του πατέρα του η οποία πέθανε το 1969 στο Λονδίνο και έχει ταφεί στο Όρος των Ελαιών .
Η πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ ήταν σύζυγος του Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας, γιου του Βασιλιά Γεώργιου του Α’ .Έγινε μοναχή και εθελόντρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και συχνά πηγαινοερχόταν με τη χαρακτηριστική γκρι στολή ,τον σκούφο και τον κόκκινο σταυρό από το σπίτι της στο Κολωνάκι ,στη θερινή κατοικία του Ηρακλείου. Κατά τη διάρκεια της κατοχής ανέπτυξε πλούσια φιλανθρωπική δράση αναλαμβάνοντας την διαχείριση ορφανοτροφείων και διοργανώνοντας συσσίτια . Η ίδια ήταν κωφή εκ γενετής , ενώ το 1930 μεταφέρθηκε σε ίδρυμα καθώς διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και με την περίπτωσή της είχε ασχοληθεί ο Φρόυντ. Η Αλίκη έχει απασχολήσει και τη δραματική γνωστή σειρά του Netflix «The Crown» με αμφιλεγόμενη απόδοση της μυθιστορηματικής ζωής της.
Πηγή: iefimerida.gr