«Αυτή είναι η χειρότερη και πιο δύσκολη σύγκρουση που έχουμε βιώσει από τότε που ιδρύθηκε το ισραηλινό κράτος το 1948», εκτιμά η Πνίνα Σαρβίτ Μπαρούχ από το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, του Πανεπιστημίου του Τελ Αβιβ.
Ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η τωρινή σύγκρουση, που πυροδότησε η επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ, θα εξελιχθεί σε μακρύ και αιματηρό πόλεμο όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμιν Νετανιάχου. Ανάμεσά τους ο Παλαιστίνιος πολιτικός επιστήμονας από την ανατολική Ιερουσαλήμ Αμτζάντ Σιχάμπ: «Είναι πιθανό η σύγκρουση να κλιμακωθεί και να συμπαρασύρει την ευρύτερη περιοχή σε θρησκευτικό πόλεμο. Η μια και μοναδική λύση για την εκτόνωση της κρίσης είναι το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών».
«Η λύση των δύο κρατών είναι πολύ απλή»
Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διεκδικούν μια έκταση γης που εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως τον Ιορδάνη ποταμό. Έχει εμβαδόν περίπου 400 χιλιόμετρα μήκος και 100 χιλιόμετρα πλάτος. Μέχρι σήμερα, μεγάλα τμήματα της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή. Πολλοί Παλαιστίνιοι ζητούν την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, την επιστροφή των προσφύγων και την αποχώρηση τουλάχιστον ενός μέρους των περίπου 700.000 Ισραηλινών εποίκων από τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών, που μιλούν για κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης, υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν πιθανό και το αντίθετο, όπως Γερμανίδα Μάγκρετ Γιόχανζεν, ειδικός σε ζητήματα διενέξεων στην Εγγύς Ανατολή. Η Γιόχανζεν εξακολουθεί να πιστεύει ότι μια ειρηνευτική συμφωνία Ισραηλινών-Παλαιστινίων είναι ακόμα εφικτή, ενώ ελπίζει ότι ο μεγάλος αριθμός ανθρώπινων απωλειών και ανυπολόγιστων καταστροφών θα αφυπνίσει και τις δύο πλευρές. Μάλιστα, πιστεύει ότι ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός τριών ετών.
Από την πλευρά της, η Ισραηλινή ειδικός Μαϊράφ Τσόνσζαϊν από το International Crisis Group αν όχι και τόσο αισιόδοξη, θεωρεί ότι η λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών ήταν και παραμένει καλή: «Όσο περίπλοκη κι αν φαίνεται σε πολλούς ανθρώπους, αυτή η λύση είναι στην πραγματικότητα πολύ απλή. Έχουμε στην περιοχή δύο λαούς που πρέπει να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια. Ούτε η τρομοκρατία, ούτε η στρατιωτική ισχύς έχουν επιφέρει κάτι θετικό».