ΒιβλίοΨυχαγωγίαΕιδήσεις

Αυλαία ανοίγει σήμερα διαδικτυακά η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Διεισδυτικές συζητήσεις για το «Χρόνο στη λογοτεχνία και τη λογοτεχνία στο χρόνο» στο κεντρικό αφιέρωμα της 17ης ΔΕΒΘ

Πλούσια και πολυθεματική η διαδικτυακή 17ηΔιεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να δώσει το «παρών» της μέσα από ένα μεγάλο και ενδιαφέρον πλέγμα εκδηλώσεων και δράσεων.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ – HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και, για πρώτη φορά εφέτος, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Συγχρηματοδοτείται δε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Το πρόγραμμα της Έκθεσης διερευνά με πλήθος εκδηλώσεων τόσο ζητήματα της πεζογραφίας και της ποίησης όσο και ζητήματα που μας απασχολούν, ευρύτερου κοινωνικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος, μέσα από την πλούσια δοκιμιακή βιβλιογραφία της ελληνικής και μεταφρασμένης παραγωγής. Ειδικότερα το κεντρικό της αφιέρωμα, που ξεκινάει την Κυριακή 22 Νοεμβρίου,εστιάζει στην έννοια του χρόνου με διεισδυτικές συζητήσεις από ειδικούς ομιλητές. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Με αφετηρία μας τον χρόνο

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ο τίτλος του αφιερώματος είναι «Η λογοτεχνία στο χρόνο και ο χρόνος στη λογοτεχνία», με άλλα λόγια η σχέση του συγγραφέα με το παρελθόν και το μέλλον, όπως τα βλέπει μέσα από το παρόν του, το αν η λογοτεχνία μπορεί να αποστασιοποιείται από τον χρόνο που γράφεται, η σχέση του βιβλίου γενικότερα με την αντοχή και τη φθορά. Σε αυτή τη διερευνητική κατεύθυνση κινούνται αρκετές εκδηλώσεις εκδοτών, αλλά και οι ακόλουθες τέσσερις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί με την οργάνωση και επιμέλεια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού:

Οι τρεις διαστάσεις του χρόνου
Ο χρόνος στη Φιλοσοφία, στην Ιστορία, στη Λογοτεχνία

Ο χρόνος είναι ένας μεγάλος πρωταγωνιστής της εποχής μας. Η αυξημένη ταχύτητά του στη νεωτερικότητα έχει ήδη καταστεί ιλιγγιώδης και ο άνθρωπος δυσκολεύεται να αφομοιώσει πληροφορίες, πόσο μάλλον αλλαγές.Ως τέταρτη διάσταση του χωροχρόνου, ανιχνεύονται εδώ τρεις βασικές δικές του διαστάσεις: η φιλοσοφική, η ιστορική, η λογοτεχνική. Και επιχειρείται να διερευνηθεί εάν τα μέχρι τώρα θεωρητικά μας όπλα αρκούν για να συλλάβουμε την εξέλιξή του στις μέρες μας και την επιρροή που ασκεί στις ζωές και τις συνειδήσεις.

Ομιλητές:

Βαγγέλης Καραμανωλάκης Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γιώργος ΞηροπαΐδηςΚαθηγητής φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Παντειο Πανεπιστήμιο

Δημήτρης Τζιόβας καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, University of Birmingham.

Συντονίζει ο Μανώλης Πιμπλής, δημοσιογράφος, διευθυντής ΔΕΒΘ.

Η πραγμάτευση του παρελθόντος στην πεζογραφία.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. Ο παρελθοντικός χρόνος στη λογοτεχνία χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως, όχι μόνο ως αναπαράσταση του ιστορικού παρελθόντος αλλά και ως ένα απέραντο πεδίο εξερεύνησης και πραγμάτευσης της ίδιας της ιδέας του χρόνου, από όπου οι συγγραφείς μπορούν να αντλήσουν στοιχεία που βοηθούν στην καλύτερη εστίαση του βλέμματός τους στο παρόν.

Ομιλητές:

Μιχάλης Μοδινός Συγγραφέας

Ιωάννα Ναούμ Επίκουρη Καθηγήτρια Γενικής & Συγκριτικής Γραμματολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ελένη Παπαργυρίου Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο συγγραφέας και η εποχή του. Την εκφράζει ή την υπερβαίνει;

Η συγγραφή ενός έργου μπορεί να επηρεάζεται από την εποχή που αυτό γράφεται και όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον του συγγραφέα ή και ακριβώς το αντίθετο, να γράφει ο συγγραφέας σαν να μη ζει ο ίδιος σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο – υπάρχουν παραδείγματα και για τις δύο περιπτώσεις. Είναι άραγε δυνατόν ο συγγραφέας να υπερβεί το παρόν του; Ιδίως σε ακραίες εποχές; Και έχει νόημα κάτι τέτοιο να αποτελεί ζητούμενο; Ομιλητές: Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικός λογοτεχνίας Κώστας Καραβίδας, διδάσκων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Βασίλης Παπαδόπουλος διπλωμάτης, συγγραφέας, Γενικός Γραμματέας Προεδρίας της Δημοκρατίας Συντονίζει ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας Διαδρομές βιβλίων. «Ξαφνικός θάνατος» αλλά και πολλές ζωές. Υπάρχουν συγγραφείς των οποίων το έργο, ταξιδεύοντας στο χρόνο, άλλοτε χάνεται από το προσκήνιο και άλλοτε επανεμφανίζεται. Υπάρχουν Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. συγγραφείς που έχουν διαγράψει την καλύτερη πορεία τους πολύ μετά το θάνατό τους. Όπως υπάρχουν και βιβλία, ιδιαίτερα σήμερα, που ζουν για δύο μήνες στα ράφια των βιβλιοπωλείων και μετά χάνονται οριστικά.

Ομιλητές:

Θανάσης Αγάθος Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ΕΚΠΑ

Εμμανουέλα Κάντζια Δρ. Συγκριτικής Γραμματολογίας, Φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση

Γιώτα Κριτσέλη, εκδότρια (εκδ. Κίχλη)

Υπενθυμίζεται ότι η 17η ΔΕΒΘ θα ανοίγει αυλαία σήμερα, 19 Νοεμβρίου στις 11.30 π.μ. με την επίσημη τελετή έναρξης της διοργάνωσης που θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα της 17ης ΔΕΒΘ thessalonikibookfair.gr

Show More

Related Articles

Back to top button