ΚοινωνίαΥγείαΝέαΕιδήσεις

Ασθενής με αυτισμό έμεινε δεμένος στο κρεβάτι για ένα μήνα σε ελληνικό νοσοκομείο

Είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο με συμπτώματα κορωνοϊού

Το τραγικό τέλος ενός 61χρονου άνδρα, του Τίμου, που παρέμεινε καθηλωμένος και δεμένος σε κρεβάτι νοσοκομείου αναφοράς για ένα μήνα, όπου είχε εισαχθεί με συμπτώματα κορωνοϊού, «φωτίζει» το ρεπορτάζ της Ιωάννας Φωτιάδη, που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Τίμος, που είχε αυτισμό, ζούσε στο Πρότυπο Ειδικό Οικοτροφείο «Άγιοι Ανάργυροι» στην Παιανία και όπως όλοι οι υπόλοιποι τρόφιμοι είχε εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, καθώς ανήκε σε ευπαθή ομάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εργαζόμενος στο Οικοτροφείο που δεν είχε προχωρήσει στον εμβολιασμό του «έφερε» τον ιό στο χώρο και όσοι τρόφιμοι μολύνθηκαν και εμφάνισαν συμπτώματα διακομίστηκαν στα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας μας.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νοητικά Υστερούντων Ατόμων, που έχει δημιουργήσει το οικοτροφείο, «συνολικά, 23 τρόφιμοί μας νοσηλεύτηκαν σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία αναφοράς». Οι 21 πήραν εξιτήριο, ξεπέρασαν τον κορωνοϊό, επέστρεψαν σε «κακή κατάσταση, βρώμικοι και σε μεγάλη αναστάτωση». Ο Τίμος «εισήλθε με ένα 38 πυρετό, ο οποίος σύντονα έπεσε, όμως ακολούθησαν σοβαρές επιπλοκές, καθώς ήταν για ένα μήνα δεμένος στο κρεβάτι, αφού δεν έβρισκαν άλλον τρόπο να τον ηρεμήσουν. Έπαθε διαδοχικά νεφρική ανεπάρκεια, ουρολοίμωξη, αιματουρία με φλεγμονή ως συνέπεια του βίαιου τραβήγματος του καθετήρα και τέλος αναπνευστική ανεπάρκεια, που συνδέεται με την πολυήμερη καθήλωση». Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, λίγες μέρες αργότερα ο Τίμος διασωληνώθηκε, αλλά παρέμεινε στο δωμάτιο απομόνωσης, όπου είχε εξαρχής διακομισθεί, στο Νοσοκομείο Γεννηματά.

Η εξαδέλφη του και νομική συμπαραστάτριά του, κ. Πετρίδη, μάθαινε τα νέα για την κατάσταση της υγείας του από φίλους και γνωστούς, ενώ δεν μπορούσε να βρεθεί κοντά του, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των περιστατικών covid. «Είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας να υπάρχουν στην Αττική ορισμένες κλίνες που να προορίζονται για ανθρώπους με ανάλογες αναπηρίες και μερικοί επαγγελματίες, που να έχουν λάβει ανάλογη επιμόρφωση», σημειώνει. Όπως λέει στην «Καθημερινή», «δεν υπήρχε θέση στη ΜΕΘ, που άλλωστε προοριζόταν για περιστατικά COVID», έτσι αποφάσισε να τον μεταφέρει σε ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής, όπου τρεις ημέρες αργότερα έφυγε από τη ζωή. «Πέθανε από σηψαιμικό σοκ, έπειτα από μακρά ταλαιπωρία, για την οποία μόνον ο κορωνοϊός δεν ευθύνεται. Θα μπορούσε να είχε ζήσει πολλά ακόμα χρόνια, ακολουθώντας τον τρόπο ζωής που είχε στο οικοτροφείο».

Show More

Related Articles

Back to top button