ΠολιτισμόςΝέαΕιδήσεις

Πανκαλλιτεχνικό μέτωπο ενάντια στην κυβερνητική υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών

Το ΣΕΗ αποφάσισε την κήρυξη νέας 24ωρης απεργίας στις 8 Φεβρουαρίου

Τεράστια δυναμική και παλμό είχαν οι σημερινές κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών  σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από χθες ο καλλιτεχνικός κόσμος βρίσκεται σε 48ωρη απεργία διαμαρτυρόμενος για το προεδρικό διάταγμα 85/2022 που οδηγεί σε υποβάθμθιση των πτυχίων και των σπουδών τους.

Δεκάδες θέατρα έμειναν χθες και θα μείνουν και σήμερα κλειστά, ενώ έχουν σταματήσει τα γυρίσματα σε ορισμένες τηλεοπτικές παραγωγές.

Αιτήματα τις πανακαλιτεχνικής κινητοποίησης είναι ή απόσυρση ή η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, τη ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενίσχυση της δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».

Οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, έχουν ανακοινώσει ότι θα υποβάλλουν την παραίτησή τους εάν δεν τροποποιηθεί, μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, το προεδρικό διάταγμα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος “πλέον, οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση”, ενώ η ρύθμιση “δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. με τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών να εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά” προσθέτει το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού.

Παράλληλα, το ΣΕΗ αποφάσισε την κήρυξη νέας 24ωρης απεργίας στις 8 Φεβρουαρίου, ημέρα όπου εκπνέει η προθεσμία που έχουν δώσει οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη ώστε να αποσύρει το Προεδρικό Διάταγμα.

Στο πλευρό των καλλιτεχνών έχουν ταχθεί και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, η ΟΛΜΕ, που πραγματοποίησε στάσεις εργασίας την Τετάρτη, αλλά και η ΑΔΕΔΥ, με τρίωρη στάση εργασίας ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή στα συλλαλητήρια.

Show More

Related Articles

Back to top button