ΠολιτικήΝέαΕιδήσεις

Αλέξης Τσίπρας: Κατέθεσε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση – Αυτά τα ονόματα είναι στον φάκελο Ράμμου

Τριήμερη συζήτηση στη Βουλή - Την Παρασκευή η πρόταση δυσπιστίας

Πρόταση μομφής στην κυβέρνηση κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τις τελευταίες εξελίξεις και αποκαλύψεις για την υπόθεση παρακολουθήσεων και η οποία έγινε δεκτή.

Χαρακτηριστικά τόνισε: «Σήμερα θα μιλήσουμε στη φάση των αποδείξεων, που μπορεί να αποτελούν ένα μικρό μόνο δείγμα από το σύνολο των περιπτώσεων που το παρακράτος του Μαξίμου έθεσε σε επί σύνδεση. Όσοι αναρωτήθηκαν τι περιείχε ο φάκελος που κρατούσα όταν έβγαινα από το φάκελο από τη συνάντηση με τον Ράμμο, ήρθε η ώρα να τους λύσω την απορία. Περιείχε τα αποτελέσματα της έρευνας της αρχής διασφάλισης απορρήτου μετά από αίτημα που εγώ κατέθεσα στις 7 Δεκεμβρίου όταν και επισκέφτηκα την αρχή», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Περιέχει τα παράνομα έργα του σκοτεινού παρακράτους που έστειλε ο Μητσοτάκης, το ξεγύμνωμα του παρακράτους, περιέχει το σκοτάδι που έχουμε όλες υποχρέωση οι δυνάμεις να φωτίσουμε».

Τα ονόματα

Στη συνέχεια ανέφερε τα ονόματα των αξιωματούχων: «Ζήτησα επισήμως για να ελεγχθεί εάν ετέθη σε επισύνδεση από την ΕΥΠ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ κ. Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Διακόπουλος, ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της διεύθυνσης Εξοπλισμών κ. Λάγιος και κύριος Αλεξόπουλος. Η απάντηση που έλαβα σε αυτόν το κλειστό φάκελο επίσημα ήταν 6 στα 6. Για όλους ευρέθησαν επί σύνδεσης της ΕΥΠ του κύριου Μητσοτάκη και έτσι έχουμε φτάσει στον αριθμό 10 επισήμως».

Η ανακοίνωση για την πρόταση μομφής

Σε κρίσιμες στιγμές για την Δημοκρατία ο καθένας και καθεμιά οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες που αναλογούν και να στεκόμαστε με δημοκρατική ευθύνη απέναντι στην οποία εκτροπή αλλά και στην συνέπειες της εκτροπής διότι είναι ήδη ορατές οι πληγές στο σώμα της Δημοκρατίας.

Όταν υπονόμευση των δικαιωμάτων του πολίτη συνοδεύει την φτώχεια την ασφάλεια της κοινωνικής πλειοψηφίας, όταν η δημοκρατία διασύρεται όταν ακόμα και ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας εμπλέκονται στα λιπαρά παιχνίδια των υποκλοπών τύπου μαφίας, τότε δεν αρκεί απλώς να διαπιστώνουμε ότι η Δημοκρατία η σταθερότητα η κοινωνική συνοχή, η θέση της χώρας στη διεθνή σκηνή ακόμα και η ασφάλειά μας έχει γίνει παιχνίδι στα χέρια μιας αδίστακτης κυβέρνηση και του πρωθυπουργού. Τότε οφείλουμε και έχουν ιστορική υποχρέωση να δράσουμε και σε ό,τι μας αφορά δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε. Έχουμε μόνο το Σύνταγμα και τα εργαλεία που μας προσφέρει.

Ο πρωθυπουργός είναι αμετάκλητα ένοχος η παραμονή στην διακυβέρνηση της χώρας όσον έκαναν ακόμη και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία για την ασφάλεια της χώρας για τα δικαιώματα.

Τι είναι η πρόταση μομφής

Υπό τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής στον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος.

Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Show More

Related Articles

Back to top button