ΚοινωνίαΠεριβάλλον

Ακαθάριστα οικόπεδα: Φταίνε όντως οι Δήμοι για τις βραδυφλεγείς βόμβες;

 

Τα ακαθάριστα από ξερά χόρτα και ξύλα ιδιωτικά οικόπεδα που βρίσκονται σε «επικίνδυνες περιοχές», αποτελούν βραδυφλεγείς «βόμβες» και αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Κάθε χρόνο, σε κάθε πυρκαγιά, υπάρχουν καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα που προκάλεσαν ή ενίσχυσαν μια φωτιά και ξεκινά το πινγκ πονγκ των ευθυνών. Οι κάτοικοι και το Κράτος κατηγορούν τους Δήμους, οι Δήμοι τους κατοίκους και κυρίως το Κράτος. Κι άκρη δεν βγαίνει.

Αδιαφορούν οι Δήμοι; Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, όχι μόνο δεν αδιαφορούν αλλά δαπανούν για την αντιπυρική προστασία πολλά περισσότερα χρήματα από αυτά που τους δίνει η Πολιτεία, τα οποία φτάνουν συνήθως μόνο για την πρόσληψη οκτώ εποχικών πυροφυλάκων. Δεν υπάρχουν κονδύλια ούτε για το επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό που απατείται για την πολιτική προστασία και για τον έγκαιρο καθαρισμό και των ιδιωτικών οικοπέδων, μαζί με των μεγάλων κοινόχρηστων χώρων.

Επίσης, ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους Δήμους προκύπτει κι από τη Νομοθεσία που δεν δίνει το δικαίωμα στους ΟΤΑ να παρέμβουν αυτεπάγγελτα σε ιδιωτικά ακαθάριστα οικόπεδα παρά μόνο σε εγκαταλελειμμένα ή αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι κάθε ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καθαρίσει το οικόπεδο του έως την 1η Μαίου, όταν και ξεκινά η Αντιπυρική περίοδος. Εάν δεν το κάνει, η ευθύνη περνά στους Δήμους που υποχρεούνται να επιβάλλουν πρόστιμα και να καθαρίσουν τα ακίνητα.  Ωστόσο η νομοθεσία προβλέπει μια μακρά διαδικασία με επαναλαμβανόμενες αυτοψίες, προθεσμίες, ενστάσεις κλπ. που συνήθως κρατά έως και δυο  μήνες μετά την 1η Μαΐου, για να μπορέσουν οι Δήμοι να καθαρίσουν οι ίδιοι ή να αναγκάσουν τον ιδιοκτήτη να καθαρίσει.

Επίσης, πηγές της ΚΕΔΕ τονίζουν ότι οι Δήμοι και ειδικά εκείνοι που διαθέτουν ακίνητα σε δασικές εκτάσεις και σε εκτός σχεδόν περιοχές, δεν έχουν πρακτικά τη δυνατότητα να καθαρίσουν τα χιλιάδες ακαθάριστα ιδιωτικά οικόπεδα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού αυτό θα απαιτούσε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού που κανείς Δήμος δεν διαθέτει, με ευθύνη της Πολιτείας.  Έτσι βλέπουμε το παράλογο φαινόμενο να φτάνει Σεπτέμβριος για να καθαριστούν ιδιωτικά ακίνητα.

Η πρώτη ευθύνη σε κάθε περίπτωση ανήκει στο Κράτος που ουσιαστικά ρίχνει την ευθύνη στους Δήμους χωρίς να τους ενισχύει με τα απαραίτητα αλλά σαφώς ανήκει και στους ασυνείδητους ιδιοκτήτες που πρώτοι από όλους οφείλουν να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους, όπως  τονίζει κορυφαίο στέλεχος της ΚΕΔΕ.

 

Show More

Related Articles

Back to top button