Αυξήσεις τιµών πώλησης κατοικιών έως και 28,4% σε περιοχές όπως τα Βριλήσσια κατέγραψε η αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2022, σύμφωνα με τον Νίκο Ρουσάνογλου στο kathimerini.gr. Στην περιοχή των βορείων προαστίων, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται πλέον σε 3.425 ευρώ/τ.μ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών της πλατφόρμας ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos (SPI), μεγάλη αύξηση παρατηρείται επίσης σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως στο Μετς και στην περιοχή του Καλλιμάρμαρου. Εκεί, η μέση ζητούμενη τιμή αγγίζει πλέον τις 3.240 ευρώ/τ.μ., όντας υψηλότερη κατά σχεδόν 22% σε σχέση με το 2021. Σε πανελλαδικό επίπεδο, η μέση αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης το 2022 διαμορφώθηκε σε 7,2% έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 η ετήσια αύξηση ανήλθε σε 8%.
Τα ακριβότερα ακίνητα εντοπίζονται στην περιοχή της Βουλιαγμένης, όπου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 19% πέρυσι σε 5.933 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στο κέντρο της Αθήνας, οι περιοχές του Ιστορικού Κέντρου και το Κολωνάκι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις υψηλότερες τιμές.
Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, «οι αστικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των έργων του Μεγάλου Περιπάτου, αλλά και τα επερχόμενα έργα ανάπλασης και επέκτασης των σταθμών του μετρό στις γύρω περιοχές, συνέβαλαν σε ακόμα μεγαλύτερη άνοδο στις μέσες ζητούμενες τιμές ακινήτων. Ενδεικτικά, σε σχέση με το 2021, σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση στις τιμές πώλησης ακινήτων σε Μετς (+22%), Ιλίσια (+21%) και Γουδί (+20%)».
Η σημαντική άνοδος σε επιλεγμένες περιοχές του κέντρου, των βορείων προαστίων, καθώς και των νοτίων προαστίων, αποδίδεται στην επιστροφή των ξένων αγοραστών, αλλά και στην προσπάθεια πολλών Ελλήνων να προλάβουν να προχωρήσουν σε αγορά ακινήτου, προτού τα επιτόκια αυξηθούν σε σημείο απαγορευτικό για την εξασφάλιση τραπεζικής χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το εννιάμηνο του 2022, οι ξένοι επενδυτές τοποθέτησαν συνολικά κεφάλαια 1,27 δισ. ευρώ, αύξηση κατά 60% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
Ουσιαστικά, ο ρυθμός των ξένων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων έχει επιστρέψει στο επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από την πανδημία και μάλιστα αναμένεται να το ξεπεράσει. Το 2019, οι συνολικές εισροές από το εξωτερικό είχαν ανέλθει σε 1,45 δισ. ευρώ.
Οι ξένοι προτιμούν ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και δη κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα, με στόχο την εκμετάλλευσή τους, είτε μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων είτε μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων, ενώ αυξάνεται σταθερά και ο αριθμός των ψηφιακών «νομάδων» που νοικιάζουν ένα ακίνητο για αρκετούς μήνες τον χρόνο.
Παράλληλα, σημαντικός αριθμός ξένων επενδυτών επιλέγει περιοχές των νοτίων προαστίων, προσβλέποντας σε μελλοντικές υπεραξίες από την ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρα, με επίκεντρο το Ελληνικό. Αντίστοιχα, οι Ελληνες αγοραστές κινούνται σε επιλεγμένες περιοχές των βορείων προαστίων, εστιάζοντας σε σημεία με όσο το δυνατόν υψηλότερη συγκέντρωση ακινήτων νεότερης ηλικίας, είτε νεόδμητα είτε έως 15-20 ετών.
Υψηλές τιμές καταγράφηκαν και στο κέντρο του Πειραιά και τα προάστιά του. Ενδεικτικά, στο κέντρο του Πειραιά παρατηρήθηκε αύξηση 10% στις τιμές πώλησης ακινήτων σε σχέση με το 2021. Πολύ σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής έπαιξε η έναρξη λειτουργίας των νέων σταθμών του μετρό τον Οκτώβριο του 2022.
Στη Θεσσαλονίκη «πρωταθλητές» αναδεικνύονται οι Σαράντα Εκκλησίες, ο Αγιος Παύλος και η Τούμπα, με αυξήσεις της μέσης τιμής πώλησης ακινήτων σε σχέση με το 2021 κατά 39%, 24% και 20% αντίστοιχα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, μεγαλύτερες αυξήσεις σε τιμές πώλησης ακινήτων σε σχέση με το 2021 εντοπίστηκαν στην Πρέβεζα, στις Σποράδες, στη Χαλκιδική, στα Τρίκαλα, στη Λάρισα, στα Χανιά, στην Κόρινθο και στις Κυκλάδες.
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Μελαχροινό, διευθύνοντα σύμβουλο του Spitogatos.gr, «με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η τάση της ζήτησης παραμένει ανοδική, ενώ η πορεία του real estate στην Ελλάδα είναι πιο δυναμική σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου παρουσιάζεται ύφεση, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές προκλήσεις για το real estate το νέο έτος, όπως η εξέλιξη του πληθωρισμού, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και τα προγράμματα για ενίσχυση απόκτησης πρώτης κατοικίας, σε μια χρονιά εκλογών».
Η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης το 2022 αυξήθηκε κατά 6,7%, με τις υψηλότερες μεταβολές να καταγράφονται σε Βάρη-Βάρκιζα (23%), Φιλοθέη (21%), Υμηττό (18%), Κηφισιά (15%), Πειραϊκή (14%), Κολωνάκι (13%), Αγία Παρασκευή (12%) και Παγκράτι (11%).
Σύμφωνα με τον Spitogatos, «οι ανέκαθεν δημοφιλείς περιοχές της Αττικής σημείωσαν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης, κάτι που υποδηλώνει μάλλον πως οι περιοχές με υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον διατηρούν τη μεγάλη τους ισχύ. Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο ότι η επικείμενη επέκταση του δικτύου του μετρό με τη γραμμή 4 έχει ήδη επηρεάσει περιοχές γύρω από τους νέους σταθμούς.
Ενδεικτικά, σε Κυψέλη, Γαλάτσι, Ιλίσια και Εξάρχεια παρουσιάστηκε άνοδος κατά μέσο όρο +8,5% στις τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων σε σχέση με το 2021. Μεγάλη άνοδο στις τιμές ενοικίασης παρουσίασαν περιοχές στα ανατολικά προάστια της Αττικής. Ενδεικτικά, σε Γλυκά Νερά, Γέρακα και Λούτσα παρουσιάστηκαν αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης της τάξεως του 20%, 15% και 8% αντίστοιχα.