Επίσκεψη στα σημεία των οκτώ δήμων από όπου διέρχεται το ρωμαϊκό Αδριάνειο Υδραγωγείο πραγματοποίησαν την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και στελέχη της ΕΥΔΑΠ, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χ. Σαχίνη, καθώς η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει να εντάξει πρόταση για ολοκληρωμένη αξιοποίηση του έργου στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, αντίστοιχη αυτής που υλοποιεί ήδη ο Δήμος Χαλανδρίου μέσω χρηματοδότησης από τη διαχειριστική αρχή των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA).
Η ξενάγηση ξεκίνησε από το Δήμο Αχαρνών και ειδικότερα από το σημείο που ενώνονται το υδραγωγείο της Αγίας Κυριακής και το υδραγωγείο της Κιθάρας που καταλήγουν στο Αδριάνειο. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν επίσης στον Δήμο Αχαρνών την αφετηρία του υπόγειου τμήματος του Αδριάνειου (κεκλιμένη στοά) και ακολούθως το σημείο διάσχισης του Κηφισού από το Αδριάνειο Υδραγωγείο στον Δήμο Κηφισιάς, τη σύγχρονη Δεξαμενή αξιοποίησης του Υδραγωγείου στον Δήμο Μεταμόρφωσης, τη σύγχρονη ανάδειξη φρεατίου του στον Δήμο Ηρακλείου, τα εμφανή φρεάτια του στο ΟΑΚΑ στο Δήμο Αμαρουσίου, τη δεξαμενή σύνδεσης του Αδριάνειου με το υδραγωγείο του Ρέματος Χαλανδρίου στο Δήμο Χαλανδρίου και την περιοχή δυνητικής αξιοποίησης ύδατος από το Αδριάνειο Υδραγωγείο στο Δήμο Ψυχικού – Φιλοθέης. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι (Δήμος Αθηναίων), όπου καταλήγει το Αδριάνειο.
Το Δήμο Χαλανδρίου εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Έλενα Χριστούλη. Συμμετείχαν επίσης οι δήμαρχοι Αχαρνών Σ. Βρεττός, Κηφισιάς Γ. Θωμάκος, Μεταμόρφωσης Σ. Σαραούδας και ο αντιδήμαρχος Αμαρουσίου Σ. Τσιπουράκης.
Σε εξέλιξη το έργο ανάδειξης του Αδριάνειου στο Χαλάνδρι
Σημειώνουμε ότι ο Δήμος Χαλανδρίου «τρέχει» ήδη το πρόγραμμα Cultural H.id.ra.n.t. με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 3,9 εκατ. ευρώ και με τη συνεργασία 7 εταίρων, για την ανάδειξη του τμήματος του Αδριάνειου Υδραγωγείου στο Χαλάνδρι.Το έργο προβλέπει μεταξύ άλλων μια μεγάλη αστική ανάπλαση, που θα συνδέει το μνημείο με το κέντρο της πόλης και τη δημιουργία ενός εκτεταμένου αρδευτικού δικτύου. Στα πηγάδια των οδών Ελ Αλαμέιν και Κόδρου θα δημιουργηθούν δύο αντλιοστάσια από τα όποια το νερό του Αδριάνειου μεταφέρεται με υδροφόρες στις γειτονιές της πόλης και θα χρησιμοποιείται για πότισμα.
Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι οι δοκιμαστικές αντλήσεις, που έγιναν τον Απρίλιο και το Μάιο στα φρεάτια του Αδριάνειου έδειξαν ότι το νερό του ρωμαϊκού υδραγωγείου είναι «ζωντανό» και αξιοποιήσιμο.
Ψηφιοποίηση πολιτιστικού υλικού
Βασικό άξονας του ευρωπαϊκού προγράμματος είναι επίσης είναι η συγκέντρωση και ψηφιοποίηση του πολιτιστικού υλικού που σχετίζεται με το Αδριάνειο Υδραγωγείο.
Το ψηφιακό αρχείο θα συγκεντρώσει τεκμήρια σχετικά με την ιστορία και την κληρονομιά του Αδριάνειου Υδραγωγείου, ως πολιτιστικού και υδάτινου πόρου, αλλά και μαρτυρίες για την εμπειρία και τη σχέση των Χαλανδραίων με το (σχεδόν) αόρατο αυτό μνημείο και, ευρύτερα, με το στοιχείο του νερού στην περιοχή τους, στο παρελθόν και το παρόν.
Όσοι πολίτες διαθέτουν στην κατοχή τους σχετικό υλικό μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα ΕΔΩ ή εναλλακτικά να στείλουν e-mail στη διεύθυνση hidrant@med-ina.org.