Αγία ΠαρασκευήΝέαΕιδήσεις

Αγία Παρασκευή: Καταγγελία 1ου ΓΕΛ για αποκλεισμό πρόσβασης σε εκπαιδευτικό και μαθητή με κινητικά προβλήματα

Τι ακριβώς συνέβη

Σε μια ιδιαίτερη σημαντική καταγγελία  προχώρησε το 1ο Γενικό Λύκειο Αγίας Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, έκανελόγο για στέρηση προσβασιμότητας σε μόνιμο εκπαιδευτικό με βαριά αναπηρία και μαθητή του σχολείου με κινητικά προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, οι σύλλογοι Διδασκόντων και Γονέων ανέφεραν ότι παρά τα επανειλημμένα τους αιτήματα, το συγκρότημα της οδού Νεαπόλεως δεν διαθέτει αυτόνομη πρόσβαση σε οδικό δίκτυο, ασανσέρ ή αναβατόριο.

Το ψήφισμα του Συλλόγου Διδασκόντων 1ου ΓΕΛ

«Στην Αγία Παρασκευή στις 27-1-2023 ημέρα Παρασκευή και ώρα 11.00 π.μ. συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση ο Σύλλογος Διδασκόντων/Διδασκουσών υπό την προεδρία του Διευθυντή Αθανάσιου Αναστασίου (ΠΕ01) με μοναδικό θέμα την ομαλή πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών ΑμεΑ στον σχολικό χώρο. Μετά από διαλογική συζήτηση και λαμβάνοντας υπόψη:

1. Τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (ΣΔΑμεΑ) που έχει ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Νομοθεσία.

2. Τις ετήσιες εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.

3. Τον υπ’ αριθμόν 3699/2008 νόμο με τίτλο «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».

4. Την αλληλογραφία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας

5. Τα διαχρονικά αιτήματά μας προς το Δήμο Αγίας Παρασκευής.

6. Το θεσμοθετημένο γεγονός ότι η πολιτεία, αλλά και όλες οι υπηρεσίες και οι λειτουργοί του

Κράτους οφείλουν να αναγνωρίζουν την αναπηρία ως μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά και ως ένα σύνθετο κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο και σε κάθε περίπτωση να αποτρέπουν τον υποβιβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στη συμμετοχή ή στη συνεισφορά τους στην κοινωνική ζωή.

Δεσμεύεται ομόφωνα

Να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει σε όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες και το εκπαιδευτικό προσωπικό με αναπηρία του σχολείου μας, ίσες ευκαιρίες για πλήρη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Καταδικάζει ομόφωνα

Την αντισυναδελφική, αντιπαιδαγωγική και απάνθρωπη στάση της Διευθύντριας του 2ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής για τα εμπόδια που δημιουργεί καθημερινά στην ομαλή είσοδο και αποχώρηση μαθητών και εκπαιδευτικών με κινητικά προβλήματα από το σχολείο μας.

Καλεί ομόφωνα

1. Το Δήμο Αγίας Παρασκευής

2. Τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας να ενεργήσουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους προκειμένου να επιλυθεί το θέμα της πρόσβασης των μαθητών και εκπαιδευτικών ΑμεΑ στο σχολείο».

Το ψήφισμα του Συλλόγου Γονέων 1ου ΓΕ.Λ

«Συνήλθε στις 27 Ιανουαρίου 2023 το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων& Κηδεμόνων 1ου ΓΕ.Λ. Αγίας Παρασκευής με θέμα: την Πρόσβαση των μαθητών και των εκπαιδευτικών με κινητικά προβλήματα στον σχολικό χώρο. Λαμβάνοντας υπόψη την κείμενη νομοθεσία και με αφορμή το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό με την παρακώληση της διέλευσης των μαθητών και εκπαιδευτικών με κινητικά προβλήματα του 1ου ΓΕ.Λ Αγίας Παρασκευής από τη σχολική μονάδα του 2ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής.

Αποφάσισε ομόφωνα

Να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης και ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών, των μαθητριών και του εκπαιδευτικού προσωπικού στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης να συνυπογράψει το ψήφισμα του Συλλόγου Διδασκόντων 1ου ΓΕ.Λ. Αγίας Παρασκευής (Αρ. Πράξης: 41/27-1-2023)

Καταδικάζει ομόφωνα

Τη στάση όλων των Δημοτικών αρχών, που έχουν διοικήσει μέχρι σήμερα τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, που παρά τα επανειλημμένα αιτήματα τόσο από το Σύλλογο Διδασκόντων όσο και από το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων 1ου ΓΕ.Λ. Αγίας Παρασκευής, η υποδομή της αυτόνομης πρόσβασης στο αστικό δίκτυο του σχολείου μας για ΑμεΑ παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πολλά χρόνια άλυτα προβλήματα.

Καλεί ομόφωνα

1. Το Δήμο Αγίας Παρασκευής να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των εργασιών υλοποίησης της αυτόνομης πρόσβασης στο αστικό δίκτυο του 1ου ΓΕ.Λ. Αγίας Παρασκευής. Επίσης να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να ενεργήσει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, έτσι ώστε να δώσει προσωρινή λύση στο πρόβλημα της πρόσβασης στο σχολικό χώρο που έχει δημιουργηθεί, μέχρι την οριστική του λύση

2. Τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας να ενεργήσει στο πλαισιο των αρμοδιοτήτων της προκειμένου να επιλυθεί το θέμα της πρόσβασης των μαθητών και εκπαιδευτικών ΑμεΑ στο σχολείο μας».

Show More

Related Articles

Back to top button