Αγία Παρασκευή ή μήπως… Αγία (Λ)ΕΠΕΝ;
Με την λαϊκή κινητοποίηση στα κοινωνικά δίκτυα και με τη μαζική παρουσία κόσμου έξω από το Εφετείο για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, έχει τονωθεί αισθητά το αντιφασιστικό αίσθημα, με αποτέλεσμα να βγαίνει δυσαρέσκεια για τη στελέχωση της διοίκησης του Δήμου της Αγίας Παρασκευής με αιρετούς και διορισμένους συμβούλους που τους καταλογίζεται ακροδεξιό βιογραφικό ή φιλοφασιστική ρητορική. Αυτό μόνο απαρατήρητο δεν περνά από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πολιτικοί παράγοντες των οποίων στις συζητήσεις με τους πολίτες εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι για την εξέλιξη της εικόνας και την πορεία της πόλης, με δεδομένα και τα γνωστά επεισόδια σε πλατεία της πόλης μεταξύ αστυνομίας και νεαρών που συχνάζουν σε αυτη.
Μετά από τις αποκαλύψεις της “V” για αιρετό μέλος της δημοτικής αρχής που αναρτούσε ακραίες απόψεις στα κοινωνικά δίκτυα τα προηγούμενα χρόνια, έντονα συζητείται στα στέκια της πόλης και ο τελευταίος ορισμός συμβούλου της διοίκησης με… «παρελθόν», ενισχύοντας τις “κακές γλώσσες” της πόλης οι οποίες σχολιάζουν δεικτικά ότι αντί για Αγία Παρασκευή σε λίγο θα μας αποκαλούν Αγία… (Λ)ΕΠΕΝ!
Ο λόγος για τον κ. Παναγιώτη Φαραντάτο, ο οποίος ορίστηκε σε θέση άμισθου σύμβουλου για θέματα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων από τον Δήμαρχο της Αγίας Παρασκευής κ. Ζορμπά.
Ο κεφαλλονίτης στρατηγός ε.α. Π. Φαραντάτος είναι πρώην πολιτευτής του ΛΑΟΣ και υποψήφιος με τη ΝΔ στον Έβρο στις τελευταίες εκλογές. Σύμφωνα με κατά καιρούς δημοσιεύματα έγκυρων ημερήσιων εφημερίδων, στα χρόνια της στρατιωτικής του νεότητας είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη, αλλά ακόμα και τους αρχηγούς ΠΑΣΟΚ–ΝΔ, Ανδρέα Παπανδρέου και Ευάγγελο Αβέρωφ (πρωθυπουργός και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντίστοιχα, τότε), καθώς και την ηγεσία του ΚΚΕ (επί Χαρίλαου Φλωράκη), με επεισόδιο ξυλοδαρμού στο οποίο είχε καταγγελθεί επώνυμα ότι είχε πρωταγωνιστήσει ως τεταρτοετής της Σχολής Ευελπίδων με αποτέλεσμα την τιμωρία του από το στράτευμα.
Συγκεκριμένα, το προφίλ του νέου Συμβούλου του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής περιγράφεται σε παλιότερα δημοσιεύματα των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ» (1982 και 2011) όπως επίσης και σε πρόσφατο δημοσίευμα του δημοσιογράφου Δ. Ψαρρά της «Εφημερίδας των Συντακτών» (3/7/2019). Σε αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι:
«…Ξεχωριστή περίπτωση στα ψηφοδέλτια του κόμματος είναι ο απόστρατος Παναγιώτης Φαραντάτος, ο οποίος έχει τοποθετηθεί στο νεοδημοκρατικό ψηφοδέλτιο του Εβρου, ενώ δεν έχει καμιά σχέση με την περιοχή, εφόσον η οικογένειά του κατάγεται από την Κεφαλονιά. Φαίνεται ότι οι απόψεις τού εν λόγω αποστράτου ταιριάζουν με τις νέες απόψεις του κ. Μητσοτάκη για τα σύνορα.
Αλλά από πού έχει γίνει γνωστό το όνομα του κ. Φαραντάτου; Σύμφωνα με το κλασικό πλέον βιβλίο του Γιώργη Κρεμμύδα, «δύο γεγονότα θα δώσουν αφορμή για επικρίσεις στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο του 1982.
Το ένα είναι ο άγριος ξυλοδαρμός του πρωτοετή φοιτητή της Σχολής Ευελπίδων Παπαϊορδανίδη από τον αρχηγό της τέταρτης τάξης και της σχολής Π. Φαραντάτο (ακροδεξιό και γιο συνταγματάρχη) μαζί με τρεις άλλους τεταρτοετείς. Ο Φαραντάτος θα τιμωρηθεί με 40 μέρες φυλακή και οι άλλοι τρεις με 30 μέρες φυλακή ο καθένας. Ο Παπαϊορδανίδης θα τιμωρηθεί (!) με 20 μέρες φυλακή και θα παραιτηθεί από τη σχολή» («Οι άνθρωποι της Χούντας μετά τη Δικτατορία», εκδ. Εξάντας, Αθήνα 1984, σ. 204).
Επειδή οι μέρες είναι πονηρές, θα αντλήσω τις σχετικές πληροφορίες από «Τα Νέα» και «Το Βήμα», τα οποία είναι πλέον οι αγαπημένες εφημερίδες του κ. Μητσοτάκη.
Η σχετική είδηση είχε φιλοξενηθεί πρωτοσέλιδη: «Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 15 Οκτωβρίου [1982]. Αργά το απόγευμα εκείνης της ημέρας η ομάδα των τεταρτοετών –σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων του Παπαϊορδανίδη– έψαξε στα προσωπικά είδη του πρωτοετή εύελπι, όπου βρήκε και μία επιστολή φίλου του. Από επιτόπιο ρεπορτάζ των “Νέων” έγινε γνωστό ότι ο νεαρός φίλος του εύελπι Παπαϊορδανίδη τού περιέγραφε ανάμεσα στα άλλα και την προσπάθεια των δημοκρατικών δυνάμεων της περιοχής στη μάχη των δημοτικών εκλογών. Αυτό φαίνεται πως αποτέλεσε την αφορμή για τους τεταρτοετείς ευέλπιδες. Πάντα σύμφωνα με αφηγήσεις φίλων του Παπαϊορδανίδη, οι τεταρτοετείς με επικεφαλής τον αρχηγό Φαραντάτο πήγαν τα μεσάνυχτα και τον σήκωσαν από το κρεβάτι του. Στη συνέχεια επακολούθησε λοχομαχία, ξυλοκόπημα και πέταγμα έξω από τα συρματοπλέγματα της σχολής του πρωτοετή. Ο πρωτοετής εύελπις, σε κακά χάλια, κατάφερε να πάει στο σπίτι κάποιου θείου του, απ’ όπου κατάγγειλε το επεισόδιο την επομένη το πρωί στον διοικητή της σχολής υποστράτηγο Μπαλτά» («Τα Νέα», 30.10.1982).
Η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις, με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εθνικής Αμυνας Ανδρέα Παπανδρέου να διατάσσει έρευνα σε βάθος και τον αρχηγό της Ν.Δ. Ευάγγελο Αβέρωφ να ρίχνει τις ευθύνες στο θύμα και τους… κομμουνιστές: «Το επεισόδιο αυτό αποδεικνύει προσπάθεια του Κομμουνιστικού Κόμματος να αλώσει τις Ενοπλες Δυνάμεις και παράλληλα ευθύνη και ανοχή της κυβέρνησης».
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε απαντήσει με σκληρή τοποθέτηση: «Επωμίζεται τεράστια ευθύνη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος αόριστα για κομματικές διεργασίες στα πλαίσια των Ενόπλων Δυνάμεων. Ισως να αποδίδει σε μας τις δικές του συνήθειες».
Και το ΚΚΕ είχε αντιδράσει έντονα κατηγορώντας τον Αβέρωφ ότι διαστρέβλωσε την αλήθεια και ότι «μεθοδεύει σκόπιμα κλίμα ανησυχίας και αντικομμουνισμού» («Τα Νέα», 29-30.10.1982).»