ΤέχνεςΚόσμοςΕιδήσεις

Έφυγε ο “Μίδας της μόδας”, Πιερ Καρντέν…

Ο γάλλος σχεδιαστής και μόδιστρος Πιερ Καρντέν, ένας οραματιστής στιλίστας και πρωτοπόρος του πρετ-α-πορτέ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 98 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Γιος ιταλών μεταναστών, που εξελίχθηκε σε επιχειρηματία διεθνούς φήμης, πέθανε το πρωί στο αμερικανικό νοσοκομείο του Νεϊγί.

Ο σχεδιαστής Πιερ Καρντέν, που ανέτρεψε τα στιλ της μόδας στις δεκαετίες του 1960 και 1970 με τις φουτουριστικές του εμφανίσεις, πέθανε σε ηλικία 98 ετών, ανακοίνωσε στο Twitter η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Γαλλίας.

«Είμαστε όλοι υπερήφανοι για την επίμονη φιλοδοξία και την τόλμη που επέδειξε σε όλη του την ζωή. Ανθρωπος σύγχρονος με πολλαπλά ταλέντα και ανεξάντλητη ενέργεια, εντάχθηκε πολύ νωρίς στις ροές της παγκοσμιοποίησης των αγαθών και των ανταλλαγών».

Πριν από πολλούς άλλους, ο Πιερ Καρντέν είχε ανοίξει ένα “corner” σε ένα μεγάλο κατάστημα, περιέλαβε άνδρες στις επιδείξεις του, και υιοθέτησε σε μεγάλη κλίμακα ένα σύστημα αδειών που του εξασφάλιζε διανομή σε ολόκληρο τον κόσμο, εγγράφοντας το όνομά του σε ποικίλα προϊόντα, γραβάτες, τσιγάρα, αρώματα ή μεταλλικά νερά.

Πρόδρομος, στράφηκε πολύ νωρίς προς την Ασία, όπου απολάμβανε μεγάλης αναγνώρισης: βρέθηκε το 1957 στην Ιαπωνία, στην περίοδο της ανοικοδόμησης και οργάνωσε επιδείξεις μόδας στην Κίνα ήδη από το 1979.

Ιταλικής καταγωγής, ο Πιερ Καρντέν δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του, δίνοντας παράλληλα την άνευ όρων αγάπη του στην Γαλλία», αναφέρει η οικογένειά του.

«Στην ύψιστη καταξίωση, ήταν ο πρώτος μόδιστρος που εισήλθε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Γαλλίας, όταν η μόδα αναγνωρίσθηκε ως καλή τέχνη. Μάρτυρας παραμένει σήμερα το ξίφος των Ακαδημαϊκών που δημιούργησε ο ίδιος και επί του οποίου είναι χαραγμένα τα σύμβολα της επιτυχίας του».

«Ημέρα μεγάλης θλίψης για ολόκληρη την οικογένειά μας, ο Πιερ Καρντέν δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας. Υπήρξε ένας μεγάλος μόδιστρος που διέσχισε τον αιώνα αφήνοντας στην Γαλλία και τον κόσμο μία μοναδική καλλιτεχνική παρακαταθήκη στη μόδα και όχι μόνο», αναφέρεται στην ανακοίνωση ης οικογενείας του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Show More

Related Articles

Back to top button