ΚοινωνίαΖητείται ΠαρόνΑλληλεγγύηΕιδήσεις

“Έφυγε” ο “γιατρός των φτωχών”…

Αφιέρωσε τη ζωή του για να βοηθήσει τους μη έχοντες… Και στην Αίγυπτο είναι πραγματικά πολλοί εκείνοι που δεν έχουν. Ο Mohammed Mashaly, ο “γιατρός των φτωχών” “έφυγε” την Τρίτη το πρωί στα 76 του χρόνια, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό πίσω του. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην κηδεία του. Η δουλειά του και η γενναιοδωρία υπήρξε αδιαμφισβήτητη.

Στην αρχή της καριέρας του, όπως είχε πει σε συνέντευξη συγκινημένος, είχε έρθει αντιμέτωπος με την εξής εικόνα: ένα παιδάκι είχε διαβήτη και έκλαιγε από τον πόνο. Η μητέρα του του είπε ότι δεν μπορεί να του αγοράσει ινσουλίνη γιατί δε θα είχε χρήματα να πάρει φαγητό για τα αδέρφια του. “Υπόσχομαι στο Θεό ότι δε θα πάρω δραχμή από φτωχό” είπε ο Mohammed Mashaly, μια υπόσχεση την οποία τήρησε μέχρι το τέλος της ζωής του, κάποιες φορές δίνοντας στους ασθενείς του ακόμη και δωρεάν φάρμακα. Ακόμη, όμως, και την κανονική επίσκεψη την κοστολογούσε 5 Αιγυπτιακές Λίρες, δηλάδη περίπου 25 λεπτά του ευρώ!

Ο Mashaly γεννήθηκε στην Beheira το 1944. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καΐρου και ειδικεύτηκε στην επιδημιολογία, την παθολογία και την παιδιατρική. Εργάστηκε σε διάφορες κλινικές και ιατρικά κέντρα μέχρι ν’ ανοίξει τη δική του κλινική, όπου έγινε γνωστός για τις υπερβολικά χαμηλές τιμές των επισκέψεων. Το βράδυ, αφού έφευγε από την κλινική του, επισκεπτόταν και δύο ακόμη κλινικές σε γειτονικά χωρία για να εξετάσει ασθενείς.

Η κοινωνική του προσφορά τον έκανε γνωστό σε όλη την Αίγυπτο. Απέρριψε δωρεά εκατομμυρίων από τηλεοπτική εκπομπή λέγοντας “Δε χρειάζομαι δωρεές. Δώστε τα χρήματά σας σε παιδιά που το έχουν ανάγκη”. Μέχρι την τελευταία στιγμή εξέταζε ασθενείς εκπληρώνοντας την επιθυμία του να προσφέρει τις υπηρεσίες του “μέχρι να πεθάνει”, όπως είχε πει.

Πολλά τα μηνύματα αγάπης και τα συλληπητήρια στα κοινωνικά δίκτυα, στην τηλεόραση και στον τοπικό και διεθνή τύπο. Ο Mohammed Mashaly άφησε τεράστια παρακαταθήκη πίσω του ως παράδειγμα ανθρωπισμού. Λένε “ένας άνθρωπος δεν μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο”. Ή μήπως τελικά μπορεί;

Show More

Related Articles

Back to top button