ΑπόψειςΠολιτισμόςV-talksΕιδήσεις

Έτσι είναι, αν έτσι… τη βρίσκουμε στα social media!

γράφει ο Δήμος Victorιάδης

Το λέει ένας το λένε (σχεδόν) όλοι! Αναφέρομαι στη γνωστή βλακεία που κυκλοφορεί από προχθές για το τραγούδι “Καλημέρα ήλιε” που συνόδευσε το κλείσιμο ενός μπαρ στα Χανιά στις 12 τα μεσάνυχτα λόγω του lockdown. Viral στα κοινωνικά δίκτυα έχουν γίνει οι τίτλοι “Μαγαζί στα Χανιά έκλεισε με τον ύμνο του ΠΑΣΟΚ”, συνοδευόμενοι από το σχετικό βίντεο,  και πως αυτό υποκρύπτει κάποιο κοινωνικό μήνυμα από την πλευρά της διεύθυνσης του κρητικού καταστήματος.

Η αλήθεια εντελώς διαφορετική. Το “Καλημέρα Ήλιε” είναι μια σημαντική σύνθεση του αείμνηστου Μάνου Λοίζου που χρησιμοποιήθηκε για σχεδόν 20ετία σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ από τους υπευθύνους εκδηλώσεων της ηγεσίας του.

Τι κι εάν η κόρη του μεγάλου δημιουργού το έχει ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για τραγούδι του πατέρα της και έχει απαγορέψει τη χρήση του στη σημερινή ηγεσία του κόμματος τι κι εάν οι στίχοι που έγραψε για το συγκεκριμένο τραγούδι ο Σμοκοβίτης Κώστας δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με κομματικές υποθέσεις, η βολική ταύτιση με το (πάλαι ποτέ) σήμα του ήλιου του ΠΑΣΟΚ (που λογικά αποτέλεσε και μια από τις αιτίες χρήσης του στις κομματικές εκδηλώσεις) δεν αφήνει περιθώρια αποφυγής της εύκολης δημοσίευσης από τα σάιτς και τους ατομικούς λογαριασμούς στα social media.

Θέλοντος και μη του συνθέτη και της ίδιας της ιστορίας, έστω κι εάν πρόκειται για ένα επί της ουσίας πραγματικό λαϊκό τραγούδι (με την έννοια της πλατιάς και διαχρονικής  αναγνωρισιμότητας και απήχησής του στην κοινωνία, ανεξάρτητα από τους λόγους χρήσης του) η σύγχρονη μιντιακή Ελλάδα έχει κατοχυρώσει το μη αληθές και στέλνει από λογαριασμό σε λογαριασμό το αυγουστιάτικο «τρολάρισμά» της για να χαλαρώσει από τη δεινή (έως μαστιγωτική) κατά τα άλλα επικαιρότητα.

Παραφράζοντας Πιραντέλλο, λοιπόν , έτσι είναι εάν έτσι τη βρίσκουμε…

Show More

Related Articles

Back to top button