ΚοινωνίαΕιδήσεις

Έκκληση του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ στην Ε.Ε να πάρει πρόσφυγες από τη Μόρια

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε από μια χώρα στην πρώτη γραμμή να λύσει τα πάντα»

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να υποδεχθούν πρόσφυγες που φιλοξενούνταν στο κατεστραμμένο πλέον ΚΥΤ της Μόριας.

«Πρόκειται για μια τεράστια τραγωδία», είπε ο Γκουτέρες στο TV5Monde. «Κατά την άποψή μου, η μοναδική λύση είναι η μεταφορά αυτών των προσφύγων στην Ευρώπη και ελπίζω ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», συμπλήρωσε.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε από μια χώρα στην πρώτη γραμμή να λύσει τα πάντα», σημείωσε αναφερόμενος στην Ελλάδα. «Πρέπει να μοιραστεί η ευθύνη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ καλωσόρισε τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων, αλλά επεσήμανε ότι δεν είναι αρκετό. Με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία, δέκα χώρες συμφώνησαν να υποδεχθούν τους 400 ανήλικους που βρίσκονταν στο ΚΥΤ της Μόριας μέχρι να καταστραφεί από τις φωτιές.   «Είδα μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία, όμως πιστεύω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε πιο μακριά», υπογράμμισε. «Έζησα την κρίση των Σύρων προσφύγων ως Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (σ.σ. από το 2005 μέχρι το 2015) και πραγματικά, η ευρωπαϊκή αντίδραση ήταν χαοτική», σημείωσε, επισημαίνοντας «την ανικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να καθορίσουν από κοινού μια μέθοδο για την υποδοχή και την κατανομή των προσφύγων».

«Αυτή η έλλειψη συντονισμού προκάλεσε το χάος, τα πιο τραγικά θύματα του οποίου ήταν οι πρόσφυγες και από το οποίο επωφελήθηκαν κατά κύριο λόγο οι λαϊκισμοί και η ακροδεξιά», κατέληξε ο γ.γ. του ΟΗΕ.   Αιτούντες άσυλο στον προσωρινό καταυλισμό.

Πηγή: lifo.gr

Show More

Related Articles

Back to top button