ΕλλάδαΕιδήσεις

Άφησαν νεαρό πρόσφυγα να πεθάνει λογω… “κανονισμού”

Η τραγική υπόθεση του Σάμιουελ που άφησαν αβοήθητο στο νοσοκομείο της Σάμου

Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση του θανάτου του 31χρονου πρόσφυγα απο τη Γκάνα Σάμιουελ Αντγουί από την Γκάνα, ο οποίος πέθανε αβοήθητος στη Σάμο στις 24 Ιουνίου, αφού είχαν αρνηθεί να του παράσχουν ιατρική βοήθεια στο νοσοκομείο του νησιού.

Κι αυτό γιατί έγγραφο, που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες αλληλέγγυων αλλά και του δικηγόρου, Δημήτρη Χούλη, αποδεικνύοντας πως υπήρξε κυβερνητική οδηγία προκειμένου να διαχωρίζονται οι ασθενείς, όχι με βάση την κλινική τους εικόνα, αλλά πρακτικά ανάλογα με την εθνικότητά τους.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει ότι στα 10 ραντεβού ασθενών που θα κλείνονται, μόνο δύο ασθενείς μπορούν να προέρχονται από το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων. Ενδιαφέρουσα είναι και η επιλογή των λέξεων, καθώς οι ντόπιοι χαρακτηρίζονται με τη λέξη «ασθενείς» χωρίς διευκρίνηση, ενώ οι πρόσφυγες χαρακτηρίζονται «ασθενείς από το ΚΥΤ».

Μάλιστα, η οδηγία προχωρά σε έναν ακόμη πιο λεπτομερή διαχωρισμό, αυτή τη φορά ανάμεσα σε πρόσφυγες που διαμένουν στο ΚΥΤ και σε εκείνους που διαμένουν σε δομή εκτός ΚΥΤ. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «σε περίπτωση που υπάρξει κενό στον υπάρχοντα αριθμό (sic) των ραντεβού των 8 ασθενών σε ιατρείο, θα συμπληρώνεται με προσθήκη ενός ασθενή από δομή εκτός ΚΥΤ.

Αλληλέγγυοι αναφέρουν στην ΕφΣυν ότι οι περιορισμοί αυτοί ήταν ακόμη αυστηρότεροι την περίοδο της καραντίνας, με την αναλογία να κινείται στους έξι ντόπιους ανά πρόσφυγα.

Η συγκεκριμένη οδηγία φαίνεται πως εφαρμόζεται από τη Δευτέρα 13 Ιουλίου στο νοσοκομείο Σάμου, ενώ το φέρει την υπογραφή του διοικητή του νοσοκομείου, Νικόλαου Στεφανή, ο οποίος τυγχάνει και πρώην υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην περιφερειακή ενότητα Σάμου-Ικαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σάμιουελ, που πέθανε 24 Ιουνίου -σε ημερομηνία προγενέστερη του εγγράφου- διέμενε εκτός της επίσημης δομής, οπότε οι πιθανότητες εξέτασής του από γιατρούς ήταν μηδαμινές εν μέσω αυστηρής καραντίνας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα , ο άτυχος Σάμιουελ είχε φτάσει μέχρι την πύλη του νοσοκομείου κι ο φύλακας του απαγόρευσε την είσοδο ακριβώς επειδή το όνομά του δεν περιλαμβανόταν σε κάποια λίστα με ραντεβού. Το γεγονός ότι ο άνθρωπος ζήτησε να επισκεφθεί τα επείγοντα και όχι τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δεν έπαιξε κάποιο ρόλο στη διαφοροποίηση της αντιμετώπισης που έπρεπε να έχει…

Η σορός του Σάμιουελ συνεχίζει να βρίσκεται σε γραφείο τελετών, με τους δικούς του να αναμένουν την ημερομηνία της κηδείας του. Ωστόσο αυτή μέχρι χθες δεν είχε ανακοινωθεί, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν κενές θέσεις στο κοιμητήριο της πρωτεύουσας του νησιού. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο Βαθύ έχουν πραγματοποιηθεί δύο ταφές νεκρών που απεβίωσαν αρκετές ημέρες μετά τον 31χρονο.

Πηγή: efsyn

Show More

Related Articles

Back to top button