«Το διακύβευμα των Εθνικών Εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο. Αρκεί κάποιος να συγκρίνει την τετραετία 2019-2023 της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την τετραετία 2015-2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Κι όχι σε ορισμένους μόνο τομείς, αλλά σε όλους τους τομείς: από την Οικονομία, την Ανάπτυξη, την Εργασία, την Εξωτερική Πολιτική, την Άμυνα και τη Μετανάστευση, μέχρι την Υγεία, την Πρόνοια, την Εκπαίδευση, το Ψηφιακό Κράτος, την Πράσινη Μετάβαση, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ισότητα» τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υποψήφια βουλευτής ΝΔ στο Βόρειο Τομέα Αθήνας (Β1), Άρια Αγάτσα.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της υποψήφιας βουλευτού της ΝΔ στο Βόρειο Τομέα Αθήνας (Β1) Άριας – Αριάδνης Αγάτσα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Κυριάκο Θεοδωρακάκο:
ΕΡ: Είστε επιτυχημένη αθλητικογράφος, είστε αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και έχετε διατελέσει βουλευτής και αντινομάρχης. Έχετε επιτύχει σε περιβάλλοντα παραδοσιακά ανδροκρατούμενα. Πόσο εύκολο είναι να το κάνει αυτό μια γυναίκα, που είναι ταυτόχρονα και μητέρα;
ΑΠ: Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Όμως, ευτυχώς, οι εποχές αλλάζουν προς το καλύτερο. Η θέση της γυναίκας δεν είναι η ίδια με 30 χρόνια πριν. Η κοινωνία είναι αρκετά πιο ώριμη στο θέμα της ισότητας των φύλων. Κανονικά δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί καθόλου το «πόσο εύκολο ή δύσκολο» είναι για μία γυναίκα να καταφέρει το οτιδήποτε εν έτει 2023. Όταν οι γυναίκες ευημερούν, οι κοινωνίες ευημερούν. Οι κοινωνίες ισότητας των φύλων είναι πλουσιότερες κοινωνίες, σε όλα τα επίπεδα: Στη μόρφωση, στην εργασία, στην οικογένεια – σε θέσεις ευθύνης και σε κάθε έκφανση της ζωής.
Δεν θα έπρεπε να χωρίζει τίποτα τις γυναίκες από τους άνδρες σε κανένα επίπεδο, εργασιακό, μισθολογικό, κοινωνικό, επαγγελματικό. Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, εξάλλου, κατοχυρώνεται στο άρθρο 23 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων: Πρόκειται για μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα, για έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες, πάνω στους οποίους οικοδομήσαμε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Την τετραετία που διανύσαμε, ωστόσο, η χώρα μας απέκτησε για πρώτη φορά εθνικό σχέδιο για την ισότητα των φύλων, κάτω από το οποίο αρθρώνονται πολιτικές σε κάθε επίπεδο: από την εκπαίδευση και την εργασία, μέχρι την οικογένεια και την υγεία. Οι γυναίκες θωρακίζονται πλέον από κάθε διάκριση στο χώρο δουλειάς τους, ενώ το επίδομα γέννησης και η επέκταση των γονικών αδειών βοηθούν, κυρίως τις γυναίκες, να συνδυάζουν καριέρα με οικογένεια.
Έχοντας, λοιπόν, βιώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια εργαζόμενη μητέρα και, μάλιστα, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό και ανδροκρατούμενο περιβάλλον, όπως ήταν αυτό της αθλητικής δημοσιογραφίας, πιστεύω ακράδαντα ότι εάν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις οικονομικές και επιχειρηματικές δυνατότητες των γυναικών, οι προσπάθειές μας για ταχεία ανάπτυξη θα οδηγήσουν σε ισχυρότερες και πιο ανθεκτικές οικονομίες και κοινωνίες. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι γυναίκες στην επόμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα έχουν ενισχυμένη θέση. Είναι, εξάλλου, και δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΕΡ: Οδηγούμαστε προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου. Από την επαφή σας με τους πολίτες ποιο θεωρείτε ότι είναι το ζήτημα που απασχολεί εντονότερα την κοινή γνώμη;
ΑΠ: Η οικονομική ανασφάλεια, η ανεργία, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η ασφάλεια των πολιτών είναι ζητήματα που απασχολούν διαρκώς την πλειονότητα των πολιτών. Θα ήθελα, όμως, να εστιάσω σε ένα ζήτημα, το οποίο αφορά τη νέα γενιά και δεν είναι άλλο από το θέμα της στέγασης. Υπάρχουν εκατοντάδες νέα παιδιά και νέα ζευγάρια που θέλουν να «ανοίξουν τα φτερά τους» και να ανεξαρτητοποιηθούν από τους γονείς τους, αλλά λόγω των υψηλών ενοικίων και του απλησίαστου κόστους αγοράς μιας κατοικίας, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και, μάλιστα, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, αν όχι για πάντα. Βλέπετε δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να κληρονομήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ένα σπίτι από τους γονείς τους και να ξεφύγουν από το ενοίκιο. Είμαι μητέρα ενός 25χρονου νέου και ξέρω από πρώτο χέρι τις ανησυχίες της γενιάς αυτής.
Εστιάζοντας, λοιπόν, σε μια από τις εξαιρετικά θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» προσπαθεί να αντιμετωπίσει, ως ένα βαθμό, αυτό το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης, κάτι το οποίο φαίνεται και από την τεράστια αποδοχή που έχει μέχρι στιγμής. Πρέπει να βοηθήσουμε τη νέα γενιά να σταθεί στα πόδια της, ώστε να μπορέσουν επιτέλους να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, το οποίο θα αποπληρώνουν με ένα επιδοτούμενο δάνειο και με δόση, που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο το οποίο θα πλήρωναν. Πρόκειται για στεγαστική πολιτική με κοινωνικό αντίκτυπο στην πράξη. Πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, με περισσότερες τέτοιες αυτούσιες ή συμπληρωματικές πολιτικές. Να «ανακουφίσουμε» τους πολίτες – και πρωτίστως τους πιο αδύναμους και τις ευπαθείς ομάδες- σε τομείς που αντιμετωπίζουν χρόνιες δυσκολίες και δημιουργούν τεράστια δυσφορία στον κοινωνικό ιστό.
ΕΡ: Ποιο θεωρείτε πως είναι το σημαντικότερο διακύβευμα των προσεχών εκλογών και τι προσδοκάτε από την επόμενη μέρα;
ΑΠ: Το διακύβευμα των Εθνικών Εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο. Αρκεί κάποιος να συγκρίνει την τετραετία 2019-2023 της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την τετραετία 2015-2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Κι όχι σε ορισμένους μόνο τομείς, αλλά σε όλους τους τομείς: από την Οικονομία, την Ανάπτυξη, την Εργασία, την Εξωτερική Πολιτική, την Άμυνα και τη Μετανάστευση, μέχρι την Υγεία, την Πρόνοια, την Εκπαίδευση, το Ψηφιακό Κράτος, την Πράσινη Μετάβαση, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ισότητα.
Βρισκόμαστε, δηλαδή, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι μιας καθοριστικής επιλογής. Όχι ανάμεσα σε δύο κόμματα που θα κυβερνήσουν για μια ακόμα τετραετία, αλλά ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους, που θα καθορίσουν την εθνική πορεία για τουλάχιστον μια δεκαετία, είτε συνεχίζοντας στο δρόμο της σιγουριάς και της προόδου, είτε στα σοκάκια της αβεβαιότητας και των περιπετειών. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση για να μπορέσει να εφαρμόσει απρόσκοπτα το πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμά της. Μόνον έτσι η χώρα θα προχωρήσει «σταθερά, τολμηρά, μπροστά» και θα αντιμετωπίσει τις επίμονες παθογένειες του χτες, ανοίγοντας διόδους ανάπτυξης και προκοπής για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα.
ΕΡ: Σε αρκετές συνεντεύξεις και ομιλίες σας, έχετε αναφερθεί στη σημασία του να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για την ανάπτυξη μιας βαθύτερης κουλτούρας Άθλησης στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό έχετε προτείνει, μάλιστα, και επιδοτήσεις με την παροχή voucher σε νέους και νέες για γυμναστήρια και αθλητικές δραστηριότητες. Πείτε μας περισσότερα γι’ αυτήν την πρόταση.
ΑΠ: Είναι γεγονός ότι η άθληση μπορεί να αποτελεί μια υγιή διέξοδο για τους όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, όχι μόνο και τους νέους και τις νέες. Βοηθάει στην πνευματική εξέλιξη, λειτουργεί ως αγχολυτικό και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών από μικρή ηλικία. Όταν, όμως, το κόστος διαβίωσης για πολλούς πολίτες είναι δυσβάσταχτο, η συνδρομή για το γυμναστήριο ή για κάποια αθλητική δραστηριότητα μπορεί να είναι «πολυτέλεια», γεγονός που λειτουργεί εις βάρος της ανάπτυξης της αθλητικής κουλτούρας και κατ’ επέκταση εις βάρος της ίδιας μας της υγείας.
Πιστεύω, λοιπόν, πως θα πρέπει να εστιάσουμε σε πολιτικές, όπου οι «εκπτώσεις» στην Υγεία και στην Άθληση δεν θα αποτελούν την εύκολη ή αναγκαστική λύση για τους πολίτες και να προσφέρουμε επιπλέον κίνητρα άθλησης. Ένα τέτοιο κίνητρο, πέρα από τις θεσμικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να αναπτυχθεί συθέμελα η κουλτούρα της άθλησης στη χώρα μας, θα μπορούσε να είναι η μερική επιδότηση των αθλητικών δραστηριοτήτων για κάθε ενδιαφερόμενη ηλικιακή ή ευπαθή ομάδα, με ένα «sport pass» για προγράμματα άθλησης σε ασφαλή και προσβάσιμα περιβάλλοντα, όπως σε γυμναστήρια και προπονητικά κέντρα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ