ΑρθρογραφίαΓερακας-ΠαλλήνηΚοινωνίαΑπόψειςΠεντέληΝέα

«Όσοι αγνόησαν τις εκκενώσεις, έσωσαν τα σπίτια τους»

Πολλές είναι οι αναφορές από κατοίκους της περιοχής που έκαψε η πυρκαγιά της Πεντέλης, οι οποίοι αγνόησαν την Αστυνομία και τις εντολές εκκένωσης και παρέμειναν στα σπίτια τους, παλεύοντας να τα σώσουν και φαίνεται τελικώς να τα κατάφεραν.

Στα κοινωνικά δίκτυα πολλοί κάτοικοι απο την Παλλήνη, την Πεντέλη και το Ντράφι, γράφουν ότι με αυτόν τον τρόπο έσωσαν τα σπίτια τους, ενώ τα διπλανά τους κτίρια που είχαν εκκενωθεί, καταστράφηκαν ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές.

Ένα τέτοιον κάτοικο στον Γέρακα, συνάντησε την Κυριακή το πρωί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας. Πρόκειται για ηλικιωμένο που είπε στον κ. Τσίπρα ότι έμεινε και πάλεψε με τους εθελοντές να σώσει το σπίτι του ενώ τα διπλανά σπίτια και εγκαταστάσεις κάηκαν. Ο ίδιος υποστήριξε ότι «;όσοι αγνόησαν τις εκκενώσεις, έσωσαν τα σπίτια τους. Οι εκκενώσεις πρέπει να γίνονται μόνο για αυτούς που δεν μπορούν να βοηθήσουν. Αν δεν βοηθήσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι, δεν μπορεί καμία Πυροσβεστική να σώσει τα σπίτια».

Ανάλογες απόψεις εκφράστηκαν από πυρόπληκτους κατοίκους και πέρσι στην μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε τη Βόρεια Εύβοια αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, φετινών πυρκαγιών.

Η ιστορική εμπειρία άλλωστε δείχνει ότι χωρίς τη συνδρομή των κατοίκων, καμία φωτιά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που συνήθως δεν γνωρίζουν και τη γεωγραφία και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Είναι σαφές ότι η πολιτική των άμεσων εκκενώσεων, διασφαλίζει ότι καμία ζωή δεν θα κινδυνεύσει, αλλά είναι επίσης σαφές ότι δεν αρκεί για να περισώσει τις περιουσίες και τον φυσικό πλούτο.

Στην ουσία δεν υπάρχουν «σχέδια εκκενώσεων» αλλά «σχέδια εγκατάλειψης» των περιοχών που απειλούνται. Πολλοί μαλιστα θεωρούν λάθος ότι αντί να γίνεται σταδιακή εκκένωση, γίνεται μαζικά και με τη λογική ότι όλοι κατευθύνονται προς την ίδια κατεύθυνση, δημιουργώντας συνθήκες που μπορούν να καταστούν επικίνδυνες, όπως ένα μποτιλιάρισμα.

Θα ήταν ίσως χρήσιμο να υπάρξει αναθεώρηση της πολιτικής των εκκενώσεων. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιοι εκκενώνουν και ποιοι μπορούν να μείνουν πίσω και να βοηθήσουν την Πυροσβεστική και τις τοπικές Πολιτικές Προστασίες, μαζί με τους εθελοντές.

V

Show More

Related Articles

Close