Αγία Παρασκευή

Γ. Σταθόπουλος: Τι κάναμε για τον Τσακό

Τον απολογισμό του έργου που έγινε στην περιοχή του Τσακού στην Αγία Παρασκευή επί των ημερών του, εξέδωσε ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος.

Ξεχωρίζουν το νέο ΕΠΑΛ, οι εκτεταμμένες ασφαλτοστρώσεις που έγιναν και αυτές που ξεκινούν με συνολικό προϋπολογισμό άνω του 1,6 εκατομμυρίου ευρώ, τα εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων, η πιλοτική εφαρμογή του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού αλλά και η απαλλοτρίωση του “κτήματος Μακρή” για την ανέγερση του 12ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου.

Ακολουθεί, ο απολογισμός του έργου όπως ανακοινώθηκε απο τον Δήμαρχο, Γιάννη Σταθόπουλο.

1. Τι κάναμε σε ΔΡΟΜΟΥΣ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ και ΠΛΑΤΕΙΕΣ:

Έγινε από δύο εργολαβίες του Δήμου έργο καθολικών ασφαλτοστρώσεων στις οδούς Καλαβρύτων, Π. Γρηγορίου, Ε. Βενιζέλου, Μπουμπουλίνας, Γράμμου, Κουμουνδούρου, Ναυπλίου, 28ης Οκτωβρίου, Σιώκου, Ξάνθου, Αιτωλίας, Αγ. Λαύρας και Π.Π. Γερμανού και τον παράδρομο προς νεκροταφείο (Π. Γρηγορίου – Νεαπολέως).

Έγινε έργο αποκατάστασης μεγάλου τμήματος των πεζοδρομίων στις οδούς Μακεδονίας, Επτανήσου, Μεγ. Αλεξάνδρου, Λήμνου, Ηπείρου κ.α. συνολικού μήκους 2 χλμ.

Έγιναν επίσης, από δύο εργολαβίες του Δήμου, επισκευές οδοστρωμάτων, πεζοδρομίων και ασφαλτοτάπητα σε πολλά σημεία του Τσακού.

Έγινε ανάπλαση του χώρου πέριξ του Ναού Προφήτη Ηλία.

Έγινε διαμόρφωση της περιοχής στην οδό Κονδυλάκη, πλησίον του σταθμού Μετρό Νομισματοκοπείο (διαμόρφωση οδών Δημητρακοπούλου και Κονδυλάκη και εργασίες στην είσοδο του καταστήματος ΑΒ Βασιλόπουλος).

Δημοπρατήθηκε στις 23 Ιουλίου νέο έργο καθολικών σφαλτοστρώσεων συνολικού Προϋπολογισμού 999.500€, που χρηματοδοτείται από το Δήμο και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις οδούς Αιτωλίας, Κυκλάδων, Σολωμού, Λυκείου, Ρόδων, Θράκης, Διγενή, Ρούμελης και Παλ. Πατρ. Γερμανού στον Τσακό και τη Νέα Ζωή.

Δημοπρατήθηκε στις 24 Ιουλίου νέο έργο επισκευής φθορών οδοστρωμάτων (μικρότερες ασφαλτοστρώσεις σε προβληματικά σημεία) συνολικού Προϋπολογισμού 280.000€, που χρηματοδοτείται από το Δήμο και περιλαμβάνει πολλά σημεία οδών του Τσακού.

Ξεκινάει εντός του Οκτωβρίου έργο ευρείας κλίμακας ανακατασκευής και συντήρησης πεζοδρομίων συνολικού Προϋπολογισμού 601.400€, που χρηματοδοτείται από το Δήμο και περιλαμβάνει πολλά σημεία πεζοδρομίων του Τσακού.

2. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΠΡ. ΜΠΑΡΜΠΙΚΑ):

Το πρ. Λύκειο Μπαρμπίκα στον Τσακό (οδοί Λυκείου, Παπαφλέσσα και Διγενή) το παραλάβαμε ημιτελές λόγω πτώχευσης του κατασκευαστή το 2008 και χωρίς κάποια εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Είχαμε εκεί μέχρι τον 2ο του 2017 ένα ερείπιο εγκαταλειμμένο.

Καταφέραμε, με συνεχείς επισκέψεις και πίεση στις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» και με τη συμβολή της Ι. Κοντούλη πρ. Προέδρου, να χτιστεί ένα υπερσύχρονο Σχολικό κτίριο 11.000τ.μ., πραγματικό στολίδι, με όλες τις απαραίτητες υποδομές (εργαστήρια, αίθουσες, θέατρο 425 θέσεων, υπόγεια πάρκινγκ, γήπεδο μπάσκετ-βόλεϊ, φυτεύσεις πρασίνου, πέργκολες κ.α.) που ολοκληρώθηκε και λειτουργεί από το Σεπτέμβριο.

3. ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΟΜΒΡΙΩΝ:

Ολοκληρώθηκε στις οδούς Καραϊσκάκη, Μπουμπουλίνας και Μεγ. Σπηλαίου του Τσακού το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από την Περιφέρεια. Ακολούθησε καθολική ασφαλτόστρωση και στις τρεις οδούς.

Ολοκληρώνεται η μελέτη ομβρίων, για την οδό Νεαπόλεως από το Δημόκριτο μέχρι τα όρια με το Χολαργό.

4. «ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ»:

Κάναμε μελέτη που έδειξε την επάρκεια της στατικότητας του. Ολοκληρώσαμε και παρουσιάσαμε τη μελέτη βιωσιμότητας και πετύχαμε χρηματοδότηση της μελέτης κατασκευής του από την Περιφέρεια, ώστε να διεκδικήσουμε την ολοκλήρωση του. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τη μελέτη σκοπιμότητας και την προεκτιμώμενη αμοιβή που απαιτούνταν και προχωρά η δημοπράτηση της μελέτης αποπεράτωσης.

Παράλληλα αναμορφώσαμε όλον τον περιβάλλοντα χώρο (πεζοδρόμια, περίφραξη, τοποθέτηση καθιστικών, θα γίνουν φυτεύσεις, βελτίωση φωτισμού κ.α.) κάτι που ζήτησαν και οι κάτοικοι της περιοχής.

5. ΕΡΓΟ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΠΡΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ:

Στην πολεοδομική ενότητα-τετράγωνο του Τσακού μεταξύ των οδών Νεαπόλεως, Ελ. Βενιζέλου, Λ. Κατσώνη, Νεαπόλεως θα γίνει έργο με ποσό 150.000 €, που θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι με την πιλοτική εφαρμογή της αποφασιστικής συμμετοχής των πολιτών (Συμμετοχικός Προϋπολογισμός).

6. Τι κάναμε στην ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ:

Τοποθετήσαμε σύστημα υπογειοποιημένων κάδων συλλογής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 88.

Λειτουργούμε 6 Γωνιές Ανακύκλωσης στον Τσακό και 5 στη Νέα Ζωή (30 σε όλη την πόλη) για τη χωριστή συλλογή 5 ρευμάτων: Χαρτί, γυαλί, μέταλλο/πλαστικό, ενδύματα/υφάσματα, οργανικά απόβλητα με στόχο την επίτευξη υψηλότερου ποσοστού ανάκτησης υλικών προς ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση. Η τοποθέτηση κάδων γυαλιού και χαρτιού (δύο πρώτα ρεύματα) στις Γωνιές ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουλίου. Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου ξεκίνησε η σταδιακή ένταξη και άλλων 2 ρευμάτων με την τοποθέτηση σε 6 Γωνιές Ανακύκλωσης του κόκκινου κάδου για τη χωριστή συλλογή ειδών ένδυσης και του καφέ κάδου για τη χωριστή συλλογή οργανικού υλικού (υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά κ.α).

Γίνεται από το 2015 και κάθε χρόνο λεπτομερής καθαρισμός και αποψίλωση μεγάλου αριθμού οικοπέδων και μεγάλων χώρων στον Τσακό.

Λειτουργήσαμε το Κινητό Πράσινο Σημείο για την ανακύκλωση, που βραβεύτηκε στα «Best City Awards» το 2016.

Έγινε απομάκρυνση εγκαταλειμμένων οχημάτων η οποία συνεχίζεται και το 2018.

Έγινε αναβάθμιση και συντήρηση του δικτύου κάδων απορριμμάτων, ανακυκλώσιμων υλικών και μικροαπορριμμάτων καθώς και προμήθεια σαρώθρου, οχημάτων κ.α.

Εκδώσαμε το παραμύθι για την ανακύκλωση «Η περιπέτεια της κυρίας Χάρτινης» το οποίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας με στόχο να τα μάθει να χρησιμοποιούν σωστά και τακτικά τους μπλε κάδους και να μεταδίδουν το μήνυμα της ανακύκλωσης και το οποίο επίσης βραβεύτηκε στα «Best City Awards» το 2017.

7. ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΣΤΟΝ ΤΣΑΚΟ ανακαινίστηκαν και πιστοποιήθηκαν:

Στην οδό Γεναδίου

Στην Πλατεία Αρκαδίου- Μικράς Ασίας

Στην Πλατεία Τσακού.

Ο Δήμος θα υλοποιήσει σύντομα νέα εργολαβία για την αναβάθμιση των Παιδικών Χαρών προϋπολογισμού 450.000€ που χρηματοδοτείται με 234.000€ από το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών και 216.000€ από ίδιους πόρους.

Επίσης συνεχίζεται η φύλαξη των Παιδικών Χαρών από ειδικευμένη εταιρεία.

8. Έγιναν ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΚΟΥ:

6ο Δημοτικό Σχολείο: Ανακατασκευή χώρων υγιεινής και βάψιμο εξωτερικά και εσωτερικά και συντήρηση-επισκευές στα κάγκελα και τη μάντρα.

3ο Δημοτικό Σχολείο: Βάψιμο εσωτερικά και συντήρηση-επισκευές στα κάγκελα και τη μάντρα. Διαμόρφωση επιπλέον αίθουσας.

1ο Γυμνάσιο: Βάψιμο αιθουσών και πορτών επισκευή-μόνωση-στεγάνωση ταράτσας επισκευή-μόνωση-στεγάνωση-βάψιμο «γείσων». Βάψιμο γραφείων διευθυντού-καθηγητών. Τοποθέτηση Κλιματιστικών. Αναβάθμιση αίθουσας εκδηλώσεων (φωτισμός, ηχητικά, πιάνο, ηλεκτρικά ρολά, αλλαγή κουρτινών). Ανάπλαση αύλειου χώρου, βάψιμο των κάγκελων της αυλής.

5ο Γυμνάσιο: Βάψιμο βιβλιοθήκης (καλοριφέρ-βιβλιοθήκες-πόρτες). Αγορά προτζέκτορα. Επισκευή ρωγμής εξωτερικού τοίχου αίθουσας τελετών. Επισκευή κήπου. Βάψιμο όλων των κάγκελων (παραθύρων, αυλής κ.ά.)

4ο Λύκειο: Βάψιμο εσωτερικά διαδρόμων και πορτών όλου του σχολειού, αίθουσα εκδηλώσεων και αίθουσες αυλής. Τοποθέτηση συρματοπλέγματος και βάψιμο κάγκελων παραθύρων και αυλής. Αγορά φωτοτυπικού.

2ο,6ο και 11ο Νηπιαγωγεία: Συντήρηση όλων των ξύλινων παιχνιδιών που βρίσκονται στις παιδικές χαρές τους και συντηρήσεις των αύλειων χώρων.

9. ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ:

Συντάχθηκαν και εγκρίθηκαν δύο μελέτες, η μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας και Υδροτεχνική Μελέτη.

Ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική μελέτη.

Έγινε η διαμόρφωση (χωματουργικά, κατασκευή διαδρόμων, πλήρες δίκτυο απορροής ομβρίων) στο αδιαμόρφωτο τμήμα του.

Ξεκίνησε η μελέτη για την κατασκευή Ναού και λοιπών εξωτερικών κτιριακών εγκαταστάσεων (κτίριο γραφείων, κτίριο πλύσης οστών κ.λπ.). Στόχος είναι οι εργασίες να γίνουν εντός του 2019.

10. Τι κάναμε για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και το ΒΟΥΝΟ:

Καθαρίσθηκε όλες τις χρονιές από τον ΣΠΑΥ ο λόφος Τσακού και έγινε ψεκασμός στα πεύκα.

Έγινε δράση καθαρισμού και αναβάθμισης του Οικοδομικού Τετραγώνου 118 από το το Σύλλογο Κατοίκων Τσακού σε συνεργασία με το Δήμο.

Έγινε ανάπλαση του Πάρκου της οδού Γραβιάς με τοποθέτηση καθιστικών, κάδων και ενημερωτικών πινακίδων από το Σύνδεσμο για την Προστασία και Ανάπτυξη του Υμηττού- ΣΠΑΥ.

Έγινε ανάπλαση τεσσάρων μονοπατιών στον Υμηττό (τα 11, 12, 13, 14) συνολικής διαδρομής 20 χιλιομέτρων σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ,.

Αποχτήσαμε Πυροσβεστικό Όχημα κατάλληλο για τους χωματόδρομους του βουνού από τον ΣΠΑΥ το οποίο θα παραχωρηθεί στους εθελοντές του Σωματείου Πολιτικής Προστασίας Β/Α Τομέα Υμηττού Σ.Ε.Π.Π.Β/Α.Τ.Υ.

Τοποθετήθηκαν νέα πυροφυλάκια και έγιναν καθαρισμοί και αποψιλώσεις στο βουνό σε συνεργασία με το ΣΠΑΥ.

Έγιναν δράσεις καθαρισμού και συντήρησης του Δικτύου Πυρασφαλείας σε συνεργασία με εθελοντές, όπως και από τους εποχιακούς υπαλλήλους της Πυροπροστασίας.

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία προς το βουνό τις βράδυνες ώρες στο Μοναστήρι του Αι Γιάννη, όλο το χρόνο.

Έγιναν καθαρισμοί με τη δράση « Let’s do it Greece».

11. ΟΙΚΟΠΕΔΟ «ΜΑΚΡΗ» 5,5 στρεμμάτων – ΟΤ 118:

Προχωράμε προς απαλλοτρίωση του ακινήτου «Μακρή» για να κτιστεί το 12ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο. Το Δημοτικό Συμβούλιο στις 26/9/2018 αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία την κατ αρχάς έγκριση λήψης δανείου που θα καλύπτει το ποσό της προσήκουσας αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση του ακινήτου.

Διερευνούμε λύση για το Οικοδομικό Τετράγωνο 118.

12. Η διεκδίκηση της απόκτησης των χώρων ιδιοκτησίας του Υπουργείου Γεωργίας από το Δήμο παραμένει σταθερή.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button