ΕλλάδαΕιδήσεις

Σίφνος: ονειρικός προορισμός για το 2020 σύμφωνα με την Evening Standard

Στην κατηγορία με τους ονειρικούς προορισμούς του κόσμου για το 2020 τοποθετεί η βρετανική εφημερίδα Evening Standard ένα εκπληκτικά όμορφο ελληνικό νησί. Ο λόγος για την πανέμορφη Σίφνο .

Σίφνος ή Κάπρι;
Η εφημερίδα τοποθετεί το νησί της Σίφνου ανάμεσα σε ιδιαίτερες περιοχές από όλο τον κόσμο, όπως η Ανδαλουσία, το Κάπρι, η ακτογραμμή του Μεξικού και η Ζάμπια.

«Με εξαιρετική κουζίνα, πανέμορφες εκκλησίες και μερικές από τις καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων, είναι απορίας άξιον πώς κάποιος δεν έχει ακόμη επισκεφτεί τη Σίφνο», αναρωτιέται η συντάκτρια του εκτενούς αφιερώματος για το νησί των Κυκλάδων.

Στο άρθρο περιγράφονται οι δυνατότητες του προορισμού, όπως η περιήγηση και η επίσκεψη σε εκκλησίες, οικισμούς, εργαστήρια κεραμικής, μονοπάτια, αρχαία ιστορικά μνημεία και παραλίες.

«Ο τουρισμός είναι το οξυγόνο για την οικονομία του νησιού μας. Προσαρμοσμένοι στις συνθήκες της εποχής, ενεργοποιούμε τον κύκλο των φίλων του νησιού και συμμετέχουμε σε εικονικές εκθέσεις και ψηφιακά τουριστικά workshops, ώστε μαζί με την επιτροπή τουρισμού να απευθυνόμαστε με σύγχρονα μέσα στις αγορές ενδιαφέροντός μας», δήλωσε σχετικά η δήμαρχος Σίφνου Μαρία Ναδάλη.

Τι να δείτε στη Σίφνο

Αγιος Συμεών


Το καλύτερο σημείο στο νησί για να δείτε το ηλιοβασίλεμα, είναι το μοναστήρι του Αγίου Συμεών, το οποίο είναι επίσης ένα από τα υψηλότερα σημεία της Σίφνου. Υψωμένη πάνω από τις Καμάρες, η μπλε θολωτή εκκλησία έχει εκπληκτικό εσωτερικό. Η καλύτερη ώρα για να το επισκεφτείτε, είναι το ηλιοβασίλεμα.

Εκκλησία των Επτά Μαρτύρων


Στην απέναντι πλευρά του νησιού από τον Άγιο Συμεών (αλλά μόνο 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από τις Καμάρες), η Εκκλησία των Επτά Μαρτύρων είναι η πιο πολυφωτογραφημένη εκκλησία νησιού. Είναι σκαρφαλωμένη σε βράχια πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος και από εκεί μπορείτε παρακολουθήστε την ανατολή του ηλίου πάνω από το νερό καθώς ο ήλιος πλαισιώνει την εκκλησία με αρκετές ροζ αποχρώσεις.

Το χωριό Χερρόνησος

Βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νησιού. Παλαιότερα ήταν ένας ζωντανός οικισμός αγγειοπλαστών. Πρόκειται για ένα πανέμορφο ψαροχώρι, προστατευμένο μέσα σ’ ένα μικρό κολπίσκο, που διατηρεί μια μοναδική απλότητα. Οι δύο ψαροταβέρνες που βρίσκονται στην παραλία, είναι χτισμένες κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα. Όποια στιγμή της ημέρας κι αν την επισκεφτείτε, θα σας ξαφνιάσει η ηρεμία που επικρατεί, την οποία διακόπτει μόνο ο ήχος των ψαροκάικων που περνούν από το λιμανάκι. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ντόπιοι διαθέτουν εδώ μικρά οικήματα που τα χρησιμοποιούν ως θερινές, εξοχικές κατοικίες.

Το χωριό Φάρος


Είναι ένα πανέμορφο γραφικό ψαροχώρι με τρεις συνεχόμενες αμμουδερές παραλίες, τη Φασολού, το Φάρο και το Γλυφό. Το όνομά του οφείλεται στην εγκατάσταση φάρου, στην είσοδο του λιμανιού για την ναυσιπλοΐα, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στα Ν.Α. της εισόδου του λιμανιού και παράπλευρα στο μοναστήρι του Σταυρού, από το οποίο η θέα προς τη Χρυσοπηγή και τα απέναντι νησιά είναι μαγευτική! Στην κεντρική παραλία του Φάρου, στον Άνω Φάρο και στη Φασολού, υπάρχουν καταλύματα, γραφικές παραδοσιακές ταβέρνες, καφέ-μπαρ και μίνι-μάρκετ.

Τι να κάνετε στη Σίφνο

Περάστε μια μέρα εξερευνώντας κρυμμένους όρμους από τη θάλασσα με την Aegeas Cruises
Αυτή ήταν, ξεκάθαρα, η αγαπημένη εμπειρία των δημοσιογράφων στο νησί, όπως εξομολογούνται οι ίδιοi, κάτι το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ζεστή φιλοξενία των ιδιοκτητών της Aegeas Cruise, της Γεωργίας και του Μιχάλη. Το ζευγάρι ξεκίνησε τις δικές του ημερήσιες κρουαζιέρες το 2019 μετά την αγορά και την ανακαίνιση ενός παραδοσιακού ψαροκάικου τρεχαντήρι, με το όνομα Αιγέας. . Τώρα μπορεί να χωρέσει έως δεκαέξι επισκέπτες και μπορείτε να επισκεφθείτε όρμους που θα μπορούσατε να φτάσετε μόνο με βάρκα (ή μια μακρά πεζοπορία).

Παρέχονται αναπνευστήρες, γυαλιά και βατραχοπέδιλα, ώστε να μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα όμορφα ψάρια και να απολαύσετε την απίστευτη καθαρότητα του νερού. Παρέχονται μεσημεριανό (και σνακ), καθώς και νερό, αναψυκτικά και κρασί και μπύρα, και ήταν ένα από τα καλύτερα γεύματα που είχαν στο νησί όπως είπαν, με το σπιτικό φαγητό και τα υπόλοιπα καλούδια που τους πρόσφερε το ζευγάρι.

Γνωρίστε τα κεραμικά του νησιού
Η κεραμική είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία της Σίφνου, ασκείται εδώ από την πρωτοκυκλαδική εποχή. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αφθονία του πυρίμαχου πηλού που βρίσκεται στο νησί και στις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες. Το σύγχρονο αποτέλεσμα είναι ότι τα χειροποίητα κεραμικά εδώ είναι άφθονα και είναι απίστευτα όμορφα.

Υπάρχουν επί του παρόντος 18 εργαστήρια κεραμικής στο νησί, πολλά με μια μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση κεραμικής. «Συναντηθήκαμε με τον Γιάννη Αποστολίδη που έχει εργαστήριο στους λόφους πάνω από τις Καμάρες. Κεραμίστας τρίτης γενιάς (φτιάχνει όλο τον δικό του πηλό στο χώρο του), είναι ένας από τους πιο φιλικούς ντόπιους του νησιού και δημιουργεί υπέροχα χειροποίητα κεραμικά. Κάντε επίσης μια επίσκεψη στο Sifnian Stoneware, το οποίο διαθέτει μια όμορφη σειρά από σερβίτσια, και το Art Ceramic Narlis που έχει τα πάντα, από αγγεία έως ρολόγια», αναφέρει η δημοσιογράφος Laura Hampson.

Μάθετε για την αρχαία ιστορία του νησιού
Ενώ μπορείτε να εξερευνήσετε τα πολλά μοναστήρια μόνοι σας, μερικές φορές είναι καλύτερο να το κάνετε με έναν οδηγό. Σε μια ήρεμη Παρασκευή το πρωί μας υποδέχτηκε η Χριστίνα Καγιάννη που μας συνόδεψε σε μερικά από τα πιο ιστορικά σημεία του νησιού. Κάναμε «βουτιά» στην αρχαία ελληνική ιστορία, πηγαίνοντας στην Ακρόπολη και στο μουσείο του Αγίου Ανδρέα στη βάση της αρχαίας πόλης του 13ου αιώνα π.Χ. με το ίδιο όνομα, πριν εξερευνήσουμε τη Μονή της Παναγίας Βουνού, τη Μονή της Παναγίας Χρυσοπηγής, την Παναγία Πουλάτη και το χωριό Κάστρο, παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου που διαθέτει εκπληκτικά πλακόστρωτα δρομάκια και σοκάκια που οδηγούν σε όμορφα σπίτια.

Κάθε καλοκαίρι, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, η έκθεση Sifnian Folkloric Objects ανοίγει στην όμορφη πόλη του Αρτεμώνα στην κορυφή του λόφου. Στεγασμένη σε ένα παραδοσιακό σπίτι της Σίφνου, μπορείτε να δείτε πώς ζούσαν οι άνθρωποι στο νησί (και πώς ντύνονταν). Αν είστε τυχεροί, θα καθοδηγηθείτε από τον 14χρονο Άλεξ που γνωρίζει πράγματα για τη λαογραφία του νησιού.

Εξερευνήστε τις παραλίες της Σίφνου

Αν υπάρχει ένα πράγμα που δεν λείπει από τη Σίφνο, αυτό είναι εξαιρετικές παραλίες. Σε αντίθεση με την κυκλαδίτικη γειτονική της Σαντορίνη, όπου οι γραφικές παραλίες είναι λίγες και πολύ μακριά, εδώ έχετε μια επιλογή με χρυσές αμμουδιές που οδηγούν σε γαλάζια νερά. Οι περισσότερες από τις παραλίες βρίσκονται στο νότο. Η πιο ήσυχη Φασολού ήταν η αγαπημένη παραλία της δημοσιογράφου, «με τα πολλά όμορφα δέντρα για να κρυφτείς από τον καυτό ήλιο». Οι πεντακάθαρες παραλίες της Σίφνου είναι μοναδικές και για όλα τα γούστα.

Εξερευνήστε τα μονοπάτια πεζοπορίας του νησιού

Υπάρχουν περίπου 200 χιλιόμετρα μονοπάτια πεζοπορίας γύρω από τη Σίφνο, τα οποία προσφέρουν όμορφα σημεία, τα οποία χάνουν εκείνοι που ταξιδεύουν με αυτοκίνητο. Στις διαδρομές ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους λόγους, θα ανακαλύψετε κρυμμένες εκκλησίες. Το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς εποχές για πεζοπορία στο νησί, χάρη στα αρωματικά βότανα και τα αγριολούλουδα που μεγαλώνουν τότε. Μία από τις αγαπημένες μας πεζοπορίες της δημοσιογράφου, ήταν μεταξύ της Παναγίας Πουλάτης και του χωριού Κάστρο.

Πηγή: iefimerida.gr

Show More

Related Articles

Back to top button