Κόσμος

Χαμάς και Ισραήλ διαπραγματεύονται την απελευθέρωση των ομήρων

Χάος στα νοσοκομεία της Γάζας

Με το Κατάρ να παίζει τον ρόλο του κύριου διαμεσολαβητή οι δύο πλευρές έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας όπου διαπραγματεύονται δύο προτάσεις απελευθέρωσης ομήρων. Στις συνομιλίες συμμετέχουν ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Οι προτάσεις για την απελευθέρωση των ομήρων 

Σύμφωνα με τις προτάσεις που συζητούνται, η Χαμάς θα απελευθερώσει 10 έως 20 άμαχους ομήρους – συμπεριλαμβανομένων Ισραηλινών γυναικών και παιδιών καθώς και  Αμερικανών – με αντάλλαγμα μια σύντομη παύση των μαχών, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Αυτό θα μπορούσε να ακολουθηθεί από την απελευθέρωση περίπου 100 αμάχων.

Σε αντάλλαγμα, η Χαμάς ζητά μια σύντομη παύση, περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, καύσιμα για τα νοσοκομεία και την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές.

Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες κρατούν περίπου 240 άτομα ως ομήρους στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

«Εργαζόμαστε συνεχώς και με δυναμισμό σε ποικίλες προσπάθειες για την επιστροφή των ομήρων. Οι προσπάθειες αυτές είναι σύνθετες, δεν είναι οι οριστικές. Χρειάζονται χρόνο, θα χρειαστεί χρόνος», είπε ο εκπρόσωπος

Σύμφωνα με δημοσίευμα, της Al Hadath προβλέπεται συμφωνία για ανταλλαγή 100 γυναικών και παιδιών των Παλαιστίνιων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές για διάφορα αδικήματα με 100 γυναίκες και παιδιά που είναι όμηροι της Χαμάς. Ωστόσο, ούτε το Ισραήλ επιβεβαιώνει προς το παρόν αλλά ούτε και η Χαμάς έχει προβεί σε κάποια επιβεβαίωση.

Χάος στα νοσοκομεία της Γάζας

Σκηνές πανικού και χάους διαδραματίστηκαν την Παρασκευή (10/11) στα νοσοκομεία Αλ Κοντς και Αλ Σίφα της Γάζας τα οποία βρίσκονται περικυκλωμένα από ισραηλινά τανκς ενώ μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ του Ισραηλινού στρατού και της Χαμάς.

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι παιδιά και δύο από αυτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού δέχτηκαν πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες «θα σκοτώσουν» τους μαχητές της Χαμάς «που πυροβολούν μέσα από τα νοσοκομεία» της Γάζας, δήλωσε σήμερα Παρασκευή (10/11) ένας εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, μετά τα σημερινά πλήγματα σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα.

«Θα ήταν ευκολότερο αν η Χαμάς εγκατέλειπε τα νοσοκομεία και μας το έδειχνε ξεκάθαρα» πρόσθεσε, κατηγορώντας την παλαιστινιακή οργάνωση ότι «επιχειρεί μέσα στα νοσοκομεία».

Show More

Related Articles

Back to top button