ΧαλάνδριΔήμοιΦωτογραφίαΝέαΕιδήσεις

Χαλάνδρι: Ιστορικό φωτογραφικό υλικό στο Αετοπούλειο από το Κρατικό Ψυχιατρείου Λέρου

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση προγραμματίζει το φωτογραφικό εργαστήριο «Ο λόγος στην εικόνα» του Δήμου Χαλανδρίου, στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Τομπάζη 18).

Θα υποδεχθεί τους φωτογράφους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Πηνελόπη Πετσίνη, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στις 20:00. Ομιλητές θα είναι τα δύο προαναφερόμενα πρόσωπα και ο συντονιστής του σεμιναρίου Μπάμπης Κουγεμήτρος.

Στο πλαίσιο της βραδιάς, θα παρουσιαστεί σπάνιο φωτογραφικό υλικό του Νίκου Παναγιωτόπουλου από την αποστολή του, το 1982, στο Κρατικό Ψυχιατρείο της Λέρου, το οποίο έφερε, με βάση τους διοργανωτές της συζήτησης, στο προσκήνιο την κατάσταση που επικρατούσε στην δομή, όπου επί δεκαετίες φιλοξένησε εκατοντάδες ψυχικά νοσούντες από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Οι φωτογραφίες του, που δημοσιεύτηκαν τότε στο περιοδικό «Ταχυδρόμος», όπως ανέφερε ο Δήμος Χαλανδρίου, αποκάλυψαν -για πρώτη φορά- στο ευρύ κοινό τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στον χώρο.

Μια μεταγενέστερη δε δημοσίευση του εν λόγω υλικού στη βρετανική εφημερίδα Observer, το 1989, προκάλεσε, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, διεθνείς αντιδράσεις οδηγώντας στις διαδικασίες μεταρρύθμισης και αποϊδρυματοποίησης.

Ο δημιουργός θα παρουσιάσει φωτογραφίες, δημοσιευμένες και αδημοσίευτες από εκείνη την αποστολή, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Show More

Related Articles

Back to top button