ΑπόψειςΖητείται Παρόν

Φταίει το dna των Ρομά;

 

Ναι, οι τσιγγάνοι είναι μια ομάδα ανθρώπων που η πλειονότητα της ζει στο περιθώριο και ένα μεγάλο μέρος της, παρανομεί.

Ναι, στους καταυλισμούς των Ρομά γίνεται εμπόριο ναρκωτικών. Υπάρχουν αναφορές και για εμπόριο όπλων. Υπάρχει παράνομο λιανεμπόριο κι άλλα πολλά.

Φταίει η φυλή τους; Η ράτσα τους; Το dna τους; Είναι εξορισμού και εκ γενετής παραβατικοί;

Αν είναι έτσι τότε και ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος, η Ελένη Βιτάλη, ο Ζαφείρης Μελάς, ο Βασίλης Παιτέρης, ο Κώστας Χατζής, που στις φλέβες τους ρέει άφθονο τσιγγάνικο αίμα, είναι όλοι… εγκληματίες!

Μάλλον δεν είναι έτσι λοιπόν.

Ίσως το πρόβλημα με τους Ρομά είναι ακριβώς το γεγονός ότι ζουν στο περιθώριο. Εκεί, είτε είσαι Ρομά, είτε όχι, οι δρόμοι είναι λίγοι και συνήθως οδηγούν στην παρανομία. Οι Ρομά που έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία, δεν φαίνεται πάντως να ακολουθούν την ίδια πορεία.

Τσιγγάνοι υπάρχουν και στο Μενίδι, σε καταυλισμούς, υπάρχουν όμως και στην Αγία Βαρβάρα, πολλοί και ενσωματωμένοι στην κοινωνία, δεκαετίες τώρα. Στα ύψη η παραβατικότητα στο Μενίδι. Μηδέν στην Αγιά Βαρβάρα.

Επί δεκαετίες, το ελληνικό Κράτος έχει αφήσει μια κοινωνική ομάδα, όπως οι Ρομά ή και οι ρωσοπόντιοι, να ζουν στις παρυφές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες πόλεις, σε καταυλισμούς και γκέτο, απομακρυσμένοι, κρυμμένοι να μη τους βλέπουμε και εγκαταλελλειμμένοι. Πως περιμένετε να συνδεθούν; Πως περιμένετε να μην παραβατούν;

Αν ήθελε η πολιτική τάξη της χώρας να λύσει το πρόβλημα με τους τσιγγάνους, ίσως να το είχε λύσει. Αλλά μάλλον δεν θέλει.

Τρανταχτό παράδειγμα, το πρόγραμμα ενσωμάτωσης των Ρομά που έτρεξε ο Δήμος Χαλανδρίου που οδήγησε στην διάλυση του καταυλισμού στο Πάτημα ενώ άδειασε μεγάλο μέρος του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείου, με τους κατοίκους του να μετακομίζουν στον αστικό ιστό, να βρίσκουν εργασία και τα παιδιά τους να πηγαίνουν στο σχολείο. Μόνο που ποτέ δεν ήρθε η οικονομική βοήθεια που υποσχέθηκαν στον Δήμο από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Περιφέρεια Αττικής κι έτσι το πρόγραμμα που έως τώρα κυλούσε επιτυχημένα, πλέον κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

Η μόνη λύση είναι να ενταχθούν οι Ρομά στην κοινωνία και να κλείσουν οι καταυλισμοί και τα γκέτο, να τους βοηθήσουμε να βρουν σταθερές, νόμιμες δουλειές και να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, να μάθουν γράμματα και να εξελιχθούν. Και το Κράτος οφείλει να τρέξει ένα σοβαρό πρόγραμμα που θα το πιστεύει και θα το εφαρμόσει, για να σώσει, όχι απλώς τους τσιγγάνους (γιατί κάποιοι θα πουν «σιγά μη πληρώσουμε κιόλας για αυτούς») αλλά όλη την κοινωνία από την ύπαρξη γκέτο που γεννούν και ανακυκλώνουν την παραβατικότητα.

Το να τους αφήσουμε εκεί ή να τους μεταφέρουμε σε ακόμα μακρύτερους καταυλισμούς ή να στείλουμε και ειδικές δυνάμεις να τους τιμωρήσουν και να τους βάλουν φυλακή, δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Θα παραμένουν πάντα μια απειλή. Όχι γιατί είναι τσιγγάνοι. Αλλά γιατί είναι περιθωροποιημένοι.

V

Show More

Related Articles

Back to top button