ΒριλήσσιαΠολιτισμόςΝέαΕιδήσεις

Το 18ο Athens AnimFest έρχεται στα Βριλήσσια

Η Ars Anima σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων Cine Δράση διοργανώνουν το 18ο Athens Animfest – Διεθνές Φεστιβάλ Animation Αθήνας, με προβολές ταινιών μικρού μήκους, σπουδαστικές, και πειραματικές από όλο το κόσμο, καθώς επίσης και ελληνικές τελευταίας παραγωγής. Όλες οι ταινίες διαγωνίζονται για τα βραβεία του φεστιβάλ. Το μεγαλύτερο μέρος των προβολών θα γίνουν διαδικτυακά και ένα μέρος στην αίθουσα «Νίκος Εγγονόπουλος» στο πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην ΤΥΠΕΤ, Π. Μπακογιάννη 38-42) την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μαρτίου.

Οι φετινοί προσκεκλημένοι

Φέτος, προσκεκλημένοι του 18ου Athens Animfest 2023 είναι οι Αντώνης Ντούσιας και Αλέκος Παπαδάτος δύο καταξιωμένοι δημιουργοί του οπτικοακουστικού τομέα και στο πεδίο της τέχνης του κόμικ, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τη μέχρι τώρα καλλιτεχνική πορεία τους, με απλό και κατανοητό τρόπο. Όσοι παραβρεθούν για να τους ακούσουν, θα δούνε χαρακτηριστικά δείγματα των έργων τους, θα μάθουν τα μυστικά της τέχνης τους, θα συνομιλήσουν μαζί τους, και θα μάθουν έτσι τη διαδικασία από τη σύλληψη μιας ιδέας και πως αυτή μεταφέρεται στην οθόνη ή το χαρτί, ολοκληρώνοντας έτσι έναν ολόκληρο κύκλο παραγωγής και υλοποίησης του τελικού έργου τέχνης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ώρες: 19:00- 22:00

– Προβολές διαγωνιστικών ταινιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ώρες: 11:00- 14:00

– Αυτοπαρουσιάσεις δυο Ελλήνων δημιουργών.

Α. Αντώνης Ντούσιας (11:00-12:00)

Β. Αλέκος Παπαδάτος ( 12:30-14:00)

19:00 – 22:00

– Προβολές διαγωνιστικών ταινιών μικρούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ

Ο Αντώνης Ντούσιας

Ο Αντώνης Ντούσιας αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΦΜΣ, Τμήμα Φυσικής). Ανήκει στην πρώτη ομάδα Ελλήνων που ασχολήθηκαν με την τρισδιάστατη σχεδίαση και κίνηση, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον χώρο της διαφήμισης, σε τηλεοπτικές παραγωγές, στην εκπαίδευση, σε δημιουργία πολυμέσων και –κυρίως- σε κινηματογραφικές ταινίες από διάφορες θέσεις (animation, digital effects, art direction, technical supervision, production, direction).

Οι τελευταίες μικρού μήκους ταινίες animation που σκηνοθέτησε είναι το «Αίνιγμα» (2017), « Η βίαιη εξίσωση» (2019), το «Αέναον» (2020), το «Μετείκασμα» (2021) και η «Φούγκα» (2023).

Το βασικό του ενδιαφέρον είναι η σύνδεση των κλασικών εικαστικών τεχνών με τις νέες τεχνολογίες και το σινεμά.

Ο Αντώνης Ντούσιας θα δείξει αποσπάσματα από τις ταινίες του, και θα αναφερθεί σε θέματα τεχνικών ζητημάτων, καλλιτεχνικών αναζητήσεων και γενικότερα στη διαδικασία παραγωγής των ταινιών του, οι οποίες, ας σημειωθεί, έχουν όλες ως θέμα τη σύνδεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τον κινηματογράφο. Με αφορμή τις δικές του δημιουργίες, θα αναφερθεί γενικότερα για το animation, τα είδη και τις ιδιαιτερότητες που έχει αυτό το ιδιαίτερο είδος κινηματογραφικής γλώσσας ως προς το πως κανείς μπορεί να αφηγηθεί ιστορίες.

Ο Αλέκος Παπαδάτος

Ο Αλέκος Παπαδάτος, σκιτσογράφος της βιογραφίας του Αριστοτέλη σε graphic novel, σε σενάριο του Τάσου Αποστολίδη, παρουσιάζει μέσα από ένα masterclass το ταξίδι δημιουργίας του βιβλίου, από το σενάριο έως και την εικονογράφηση.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό για το έργο και την τέχνη των κόμικς γενικότερα.

Ο «Αριστοτέλης» (graphic novel, Εκδόσεις Ίκαρος, 2022) κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Ίκαρος πριν από λίγους μήνες και το κοινό τον υποδέχθηκε με ενθουσιασμό.

Πρόκειται για τη ζωή του Αριστοτέλη μέσα από τη ματιά του συγγραφέα και σεναριογράφου Τάσου Αποστολίδη και του δημοφιλή σκιτσογράφου Αλέκου Παπαδάτου. Ένα εκτενές graphic novel, που ξεδιπλώνει με ιδιαίτερη γλαφυρότητα τη ζωή και το έργο του εμβληματικού φιλόσοφου, ο οποίος άσκησε μια συνεχή επίδραση στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης για ένα διάστημα είκοσι τεσσάρων αιώνων, παραμένοντας και σήμερα ακόμη ένας απόλυτα επίκαιρος στοχαστής.

Ένα βιβλίο που δίνει την ευκαιρία στους νέους αναγνώστες να γνωρίσουν το έργο και τα διδάγματα του φιλοσόφου, τα οποία έχουν παγκόσμια και διαχρονική αξία.

To βιογραφικό του

-Ο Αλέκος Παπαδάτος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

-Σπούδασε Οικονομικά στο ΑΠΘ και Φιλοσοφία στο Panthéon-Sorbonne Ι.

-Στη συνέχεια αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το παλιό του μεράκι, το animation. Μαθήτευσε στο Παρίσι κοντά στους Stéphane Bernasconi και Patrick Cohen.

-Εργάστηκε ως animator και σκηνοθέτης animation στη Γαλλία και στην Ελλάδα στο χώρο των τηλεοπτικών σειρών, των διαφημιστικών και των μεγάλου μήκους ταινιών.

-Από το 2003 στρέφεται στα κόμικς και την εικονογράφηση. Σχεδιάζει το «Logicomix» (εκδόσεις Ίκαρος, 2008) σε σενάριο του Απόστολου Δοξιάδη, τη «Δημοκρατία» (εκδόσεις Ίκαρος 2015) σε συνεργασία με τον συγγραφέα και σεναριογράφο Αβραάμ Κάουα. Το “Logicomix» εκδόθηκε σε 27 και η “Δημοκρατία” σε 11 γλώσσες.

-Συνεργάζεται ως δημιουργός κόμιξ με το μηνιαίο γαλλικό περιοδικό «Historia” και ως εικονογράφος με την ελληνική μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου «The Books’ Journal”, για την οποία έχει σχεδιάσει όλα τα εξώφυλλα.

-Παράλληλα παράγει storyboards για ταινίες animation, εικονογράφηση για παιδικά βιβλία, μικρά κόμικς για διάφορα έντυπα και animation για ντοκιμαντέρ.

-Τα τελευταία χρόνια, μετά από πρόσκληση ανωτάτων και ανωτέρων σχολών και εκπαιδευτικών οργανισμών της Πολωνίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας, οργανώνει και παραδίδει εργαστήρια και μαθήματα αφήγησης με τις τεχνικές του animation, με έμφαση στο storyboard και στο character design.

-Το τελευταίο του έργο είναι το graphic novel «Αριστοτέλης» που σχεδίασε σε συνεργασία με τον σεναριογράφο Τάσο Αποστολίδη. Ο «Αριστοτέλης» εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ίκαρος στην ελληνική γλώσσα και από τις εκδόσεις Dargaud στη γαλλική το 2022.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button