ΠολιτικήΝέαΕιδήσεις

«Κλειδώνει» το σενάριο για τις εκλογές: Απρίλιος ή Μάϊος – Τα υπέρ και τα κατά

Μπορεί υπουργοί, της ΝΔ να έχουν «βγάλει φτερά στα πόδια» τρέχοντας από πρωτοχρονιάτικη πίτα σε πίτα για να δώσουν ραντεβού με τους ψηφοφόρους τους τον Απρίλιο στις κάλπες, ωστόσο, μέρα με τη μέρα, αρχίζει και μπαίνει όλο και πιο δυναμικά στο κάδρο, το σενάριο των πρώτων εκλογών τον Μάϊο.

Ο πρώτος και προφανής λόγος είναι η ανθρωπιστική τραγωδία που βιώνει η γειτονική Τουρκία λόγω του καταστροφικού σεισμού, η οποία, εκμηδενίζει κάθε πιθανότητα πρόκλησης θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Αυτό το ενδεχόμενο, ήταν μία από τις κρίσιμες παραμέτρους στα σενάρια της κυβέρνησης γύρω από τον χρόνο των εκλογών. Η σημερινή κατάσταση στην Τουρκία, ωστόσο, δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο στον πρόεδρο Ερντογάν για πρόκληση εντάσεων με την Αθήνα. Πολύ περισσότερο μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της ΕΜΑΚ για διάσωση εγκλωβισμένων, αλλά και την επίσκεψη Δένδια στον τόπο της καταστροφής, από κοινού με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου.

Ένας ακόμα λόγος κατά το κυβερνητικό επιτελείο είναι η επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα να αποχωρήσει από τις ψηφοφορίες. Η οδηγία του Μεγάρου Μαξίμου για πυκνό πρόγραμμα κοινοβουλευτικού έργου, είναι ενδεικτική της επιδίωξης του κυβερνητικού επιτελείου να εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα από την ψήφιση νομοσχεδίων με κοινωνικό αποτύπωμα. Οι ρυθμοί, μάλιστα, θα είναι τόσο έντονοι, που ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές διαμαρτύρονται.

Και βεβαίως, ψηλά στην εξίσωση μπαίνει και η παράμετρος των νέων ψηφοφόρων, στους οποίους η ΝΔ εξακολουθεί να έχει σημαντικό πρόβλημα, καθώς παρά το πρόγραμμα «Στέγη» και άλλες πρωτοβουλίες, τόσο οι 17ρηδες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά όσο και οι νέοι ηλικίας 18-34 εξακολουθούν να προτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ.

Ποιες ημερομηνίες πέφτουν στο τραπέζι

Αν οι πρώτες κάλπες στηθούν τον Μάϊο, στις 14 ή τις 21 του μηνός και οι δεύτερες στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, τότε ένα μεγάλο κομμάτι της συγκεκριμένης εκλογικής κατηγορίας θα έχει αποχωρήσει από τα αστικά κέντρα για σεζόν στα νησιά και στην συντριπτικής τους πλειονότητα δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν στις κάλπες.

Με δεδομένο ότι το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να ανακοινώσει, μέχρι τα τέλη του μήνα ή και νωρίτερα, πρόσθετες προεκλογικές παροχές, αλλά και με σύμμαχο τον καλό καιρό που θα αρχίσει με την έλευση της άνοιξης, εκτίμηση αρκετών συνεργατών του πρωθυπουργού, αλλά και του αμερικανού επικοινωνιολόγου Σταν Γκρίνμπεργκ είναι ότι όσο αργότερα πάνε οι εκλογές, τόσο το καλύτερο για τη ΝΔ.

Βεβαίως, όλα τα σενάρια έχουν και τα «τρωτά τους». Στην προκειμένη, το στήσιμο της κάλπης στο όριο εξάντλησης της τετραετίας, έχει αφενός τον κίνδυνο οποιουδήποτε απροόπτου που θα μπορούσε να ανατρέψει αίφνης τα δεδομένα, ενώ είναι δυνατόν να προκαλέσει κόπωση στην κοινωνία από τη συνεχιζόμενη, υψηλών τόνων αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και αρρυθμίες στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου αφού και η πλειονότητα των υπουργών εκλέγονται και εκ των πραγμάτων έχουν να φροντίσουν και την επανεκλογή τους.

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Show More

Related Articles

Back to top button