1Δήμοι

Ο καθαρισμός των ρεμάτων δεν είναι δουλειά της περιφέρειας.

Παραθέτοντας μια ακόμη λίστα έργων καθαρισμού σε ρέματα της Αττικής, η Περιφέρεια εξέδωσε νέα ανακοίνωση μετά την ένταση που επικράτησε με επίκεντρο το ρέμα Ραφήνας, αναφερόμενη σε όσα προβλέπει ο νόμος ως προς τις αρμοδιότητες και ευθύνες για τον καθαρισμό τους και παραθέτοντας και τα ρέματα στα οποία εκτελούνται έργα με ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Αναλυτικά, η νέα ανακοίνωση της Περιφέρειας:

«Με αφορμή αναφορές και δημοσιεύματα σχετικά με τις αρμοδιότητες καθαρισμού και έργων σε ρέματα από τον Πρώτο και Δεύτερο Βαθμό Αυτοδιοίκησης  επισημαίνονται τα παρακάτω:

-Σύμφωνα με τα αρ. πρωτ. 296221/25-10-2021 και 304751/02-11-2021 έγγραφα του Υ.ΥΠΟ.ΜΕ. (Δ19) καθώς και με βάση σχετική απάντηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή (Αρ. Πρωτοκόλλου 237183 με ημερομηνία 02/08/2023), σε έργα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί εθνικού επιπέδου με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών: «Η Περιφέρεια Αττικής θα εξακολουθεί να ασκεί όλες τις αρμοδιότητες εκτέλεσης εργασιών συντήρησης και άλλων επεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας καθαρισμού και αστυνόμευσης του ρέματος και των απαλλοτριωμένων χώρων πέριξ του ρέματος, σε εφαρμογή του Ν.3852/2010, μέχρι την εγκατάσταση του αναδόχου εργολάβου, που θα αναλάβει το έργο». Συνεπώς, σε όλες τις περιπτώσεις που ήδη εγκατασταθεί ανάδοχος είναι υποχρέωση του να το συντηρεί και να το καθαρίζει, διατηρώντας τη καλή υδραυλική του λειτουργία  κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των έργων». Στο πλαίσιο αυτό τα έργα που είναι σε εξέλιξη και έχει την ευθύνη καθαρισμού ο ανάδοχος και όχι η Περιφέρεια είναι:

-«ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ) ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ». Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη στις 23-10-2020.

-«ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΕΣΧΑΤΙΑΣ – ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΛΗ ΑΓΩΓΟΥ ΕΥΠΥΡΙΔΩΝ ΕΩΣ ΛΕΩΦΟΡΟ ΠΑΡΝΗΘΟΣ». Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη στις 30-10-2020.

-«ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ (ΚΑΝΑΠΙΤΣΑ) ΑΠΟ Χ.Θ. 0+000 (ΕΚΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΚΗΦΙΣΟ) ΕΩΣ Χ.Θ. 12+000». Η σύμβαση υπεγράφη στις 23/04/2021.

-«ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ – ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ». Η σύμβαση υπεγράφη στις 11-11-2022.

-«ΕΡΓΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΕΡΑΣΙΝΟΥ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ». Η σύμβαση υπεγράφη στις 16-05-2023.

-«ΕΡΓΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ Ρ. ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟ Χ.Θ. 0+824 (ΑΝΑΝΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗΣ Π. ΕΡΑΣΙΝΟΥ) ΕΩΣ Χ.Θ. 8+161 (ΣΥΜΒΟΛΗ Ρ. ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΒΑΡΑ)». Η σύμβαση υπεγράφη στις 16-05-2023.

-Από την Περιφέρεια Αττικής εργασίες καθαρισμού γίνονται σε καθημερινή βάση και στοχευμένα, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη μέχρι τώρα συμπεριφορά των ρεμάτων συνολικού μήκους 2.000 χιλιομέτρων σε όλο το λεκανοπέδιο. Σ ́ αυτό το πλαίσιο με εντολή του Περιφερειάρχη όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν σε συνεχείς αυτοψίες και καθαρισμούς όπου απαιτείται σε όλα τα ρέματα της Αττικής, με έμφαση σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας.

-Ο καθαρισμός και η απομάκρυνση χωμάτων, μπαζών και φερτών υλικών από την κοίτη, είναι ευθύνη της Περιφέρειας, ωστόσο για παλαιά αντικείμενα-ξύλα-είδη υγιεινής κλπ που βρίσκονται εκτός ρεμάτων την αρμοδιότητα απομάκρυνσης και καθαρισμού των χώρων έχουν οι δήμοι.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται και σήμερα με εντατικούς ρυθμούς από συνεργία της Περιφέρειας Αττικής  οι καθαρισμοί στα εξής ρέματα:  ·   Ξερέα (απο την οδό Κρυστάλλη και κατάντη) του Δήμου Κρωπίας.·   Κακόσι (στην εκβολή) της Δ. Κ. Καλάμου του Δήμου Ωρωπού.·   Θορικού στην περιοχή Διψέλιζας (όπισθεν φυτώριο Κοκοφοίνικας) του Δήμου Λαυρεωτικής·   Πασχαλιάς (πλησίον της αεροπορικής βάσης Δεκέλειας) του Δήμου Αχαρνών·   Χελιδονούς στην Κηφισιά ·   Γέφυρας στον Κόκκινο Μήλο στη Ν. Φιλαδέλφεια·   Μονής Δαφνίου·   Πεντέλης».

 

Show More

Related Articles

Back to top button