ΠολιτισμόςΚινηματογράφοςΕιδήσεις

Το Καστελλόριζο γίνεται κέντρο Πολιτισμού με το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα απο τα Σύνορα»

Από τις 23 μέχρι τις 30 Αυγούστου Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών

Ποιος είναι ο κόσμος μας σήμερα; Τι έχει μείνει ζωντανό από το παρελθόν και την Ιστορία μας;

Ενώνεις τις λέξεις που περιγράφουν κάποια από τα ντοκιμαντέρ που θα συμμετάσχουν στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα απο τα Σύνορα», κι έχεις την πλήρη εικόνα:

Βλέπεις τη «γλυκόπικρη ζωή δύο γιαγιάδων που ζουν απομονωμένες στους λόφους της Ανατολικής Βοσνίας» να συναντά  το «ταξίδι της Micaela Chauque και της μητέρας της για την αναζήτηση της γιαγιάς της Micaela, της τελευταίας εποίκου της ερημικής περιοχής στο βόρειο τμήμα της Αργεντινής».

Συναντάς τον Μαρσελίνο Ορμπέ «γεννημένο στην Jaca (Ισπανία), τον καλύτερο κλόουν στον κόσμο από το 1900 έως το 1914» και τον Γιάννη, «Πόντιο πρόσφυγα από τη Κριμαία που έφτασε στον Πειραιά το 1919».

Γνωρίζεις την «79χρονη Μεταξία Αναπλιώτη, η οποία κράτησε το τάμα της για 49 χρόνια, ανάβοντας το καντήλι της βυζαντινής εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων στην Βάμβακα, της Μάνης» και τον «δεκάχρονο Dujuan που είναι θεραπευτής παιδιών, καλός κυνηγός και μιλά τρεις γλώσσες.» ενώ ζεις σε μια άλλη πόλη στην καρδιά της Αθήνας «που ζει για περισσότερο από έναν αιώνα, κάτω από το τεχνητό φως του νέον».

Τα σύνορα μεταξύ των ανθρώπων και των ιστοριών τους μικραίνουν.

«Επιβεβαιώνεται πιο πολύ από ποτέ ότι, από τώρα και στο εξής, όλα τα σοβαρά ζητήματα που πλήττουν τη ζωή μας θα εκτείνονται πέρα από τα σύνορα».

Δύσκολα θα μπορούσε να περιγραφούν καλύτερα οι συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να ζήσουμε, εδώ και χρόνια αλλά ακόμα πιο επιτακτικά, μετά την εμφάνιση του κοροναϊού.

Η φράση ανήκει στον σκηνοθέτη και παραγωγό Μισέλ Νολ, Καλλιτεχνικό Σύμβουλο και Διευθυντή Διεθνούς Ανάπτυξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμάντερ του Καστελλορίζου, «Πέρα από τα Σύνορα», που θεσμοθετήθηκε το 2016 από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ και φέτος θα διαρκέσει από τις 23 ως τις 30 Αυγούστου.

Όπως αναφέρει η Ειρήνη Σαριόγλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Eπίκουρη Kαθηγήτρια Νεώτερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Πόλης και γενική γραμματέας του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) «το ‘Πέρα από τα Σύνορα’ απονέμει κάθε χρόνο πέντε Βραβεία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ με την ευγενική μέριμνα της Βουλής των Ελλήνων, του ΕΚΟΜΕ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του Δήμου Μεγίστης και συνδιοργανώνεται από την Écrans Des
Mondes και το Society for the Restoration of Megisti, στο Σύδνεϋ, με στόχο να γίνει γνωστό διεθνώς ως ένα Φεστιβάλ, που προάγει το ποιοτικό ντοκιμαντέρ» αλλά και «το νησί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περαιτέρω κινηματογραφική και πολιτιστική συνεργασία των δημιουργών ντοκιμαντέρ διεθνώς».

Φέτος θα προβληθούν ταινίες από τη Σερβία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία, τη Ρωσία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ουκρανία, την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ουρουγουάη, την Κροατία,  το Βέλγιο, την Αυστραλία και το Ισραήλ, ενώ τη φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουν η παραγωγός και σκηνοθέτις Μπάρμπαρα Βακερνάγκελ-Τζέικομπς, ο σεναριογράφος και πρόεδρος του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ιωσηφέλης, η Μάρτζ ντε Κένινγκ,  Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ταινιών «Movies that Matter», o σύμβουλος προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων, Άρης Φατούρος  και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου, ΕΚΟΜΕ , Στέλιος Κυμιωνής.

Τιμώμενα Μέσα Ενημέρωσης είναι όλα τα Μέσα του ομίλου Alter Ego, δηλαδή Mega, One Channel, Βήμα, ΝΕΑ, in.gr.

Συνάντηση πολιτισμών

Εδώ και πέντε χρόνια, την τελευταία εβδομάδα κάθε Αύγουστου καταξιωμένοι και ανερχόμενοι δημιουργοί του ιστορικού και κοινωνικού ντοκιμαντέρ συναντιούνται στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, το Καστελλόριζο, όπως εξάλλου «συναντήθηκαν» σε αυτό οι κυρίαρχοι πολιτισμοί της ανθρωπότητας από τη Νεολιθική Εποχή ως σήμερα.

Όπως υπενθυμιζει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Α. Τασούλας, το Καστελλόριζο ονομάζεται επισήμως Μεγίστη και ονομάστηκε έτσι «από τα πρώτα ελληνικά φύλα που την κατοίκησαν, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους της σε σχέση με το νησιωτικό σύμπλεγμα που την περιβάλλει». Το όνομα Καστελλόριζο, προέρχεται από την ονομασία Καστέλλο Ρούτζιο που έδωσε στο νησί, τον 14ο αιώνα, το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ.

Πηγή: in.gr

Show More

Related Articles

Back to top button