ΠολιτισμόςΚινηματογράφοςΔήμοιΦιλοθέη-ΨυχικόΕιδήσεις

“Τουρκοκρατία”: Προβολή ντοκιμαντέρ παραμονή της 25ης Μαρτίου από τον Δήμο Φιλοθέης- Ψυχικού

Τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού διοργανώνει τη διαδικτυακή προβολή του αναγνωρισμένου ντοκιμαντέρ «Τουρκοκρατία», με γυρίσματα σε Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, Σκωτία, Ισραήλ, Αίγυπτο και Συρία, της Φιλοθεάτισας σκηνοθέτιδας Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού.

Παρακολουθείστε το την παραμονή της Εθνικής μας Επετείου, την Τετάρτη 24 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στο YouTube κανάλι του Δήμου, όπου και θα παραμείνει για λίγες ημέρες.

«Ένα ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση των προγόνων μας και την έναρξη της ίδρυσης του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. 200 χρόνια που σημαδεύτηκαν από πολέμους, κρίσεις, ξεριζωμούς, εμφυλίους, αλλά παράλληλα ενίσχυσαν την ταυτότητά μας, την εθνική αυτοπεποίθηση μας, την πίστη ότι μαζί ενωμένοι δυνάμεθα να πετύχουμε τα πάντα. Σας ευχόμαστε καλή θέαση!» σημειώνει ο Δήμος.

 

Μάρτιος 1449.

Τρία ναυλωμένα γενοβέζικα καράβια περιμένουν στο Γύθειο να παραλάβουν έναν γενναίο βασιλέα, που είχε στεφθεί στον Μυστρά Αυτοκράτωρ των Ρωμαίων.

Οι προφητείες γι’ αυτόν είναι δυσοίωνες;

Θα περάσουν 400 χρόνια.

Το γένος σε επανάσταση. Υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Σε πείσμα της λογικής και των πολιτικών υπολογισμών.

θα κατορθώσουν το αδύνατο;

Θα νικήσουν μια αυτοκρατορία και θα στήσουν κράτος;

Θα πραγματοποιηθεί το όραμα των αγωνιστών;

«Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί και να μη λέγει ούτε ο δυνατός εγώ, ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς εγώ; Όταν αγωνιστεί μόνος του και φτιάσει ή χαλάσει, να λέγει εγώ. Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε εμείς. Είμαστε εις το εμείς και όχι εις το εγώ!»

Στρατηγός Μακρυγιάννης

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού

Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος

Πρωτότυπη Μουσική: Μάριος Αριστόπουλος

Αφήγηση: Κώστας Καστανάς

Κείμενο – Έρευνα: Γεώργιος Τσούπρας

Συμμετείχαν:

π. Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Βασίλης Τσούπρας, Θεολόγος – Κοινωνιολόγος

https://youtu.be/GOCes92mB8I

Show More

Related Articles

Back to top button