slider-1ΑθλητικάΝέα

Τζιάρα/Πολλάτου και Κρίτσαλης/Σκορδάς στην «V»: «Το Μπριτζ είναι μια συναρπαστική δραστηριότητα, να μπει σε σχολεία και πανεπιστήμια»

Μια συνέντευξη που αξίζει να διαβαστεί!

Εβδομάδες γεμάτες… Μπριτζ ήταν αυτές που μας πέρασαν, με την ελληνική σημαία να σηκώνεται ψηλά στην Ολλανδία και με τους αθλητές μας να έχουν εξαιρετικές επιδόσεις.

Μετά τα χρυσά μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, είχαμε ίδια επιτυχία και στο Παγκόσμιο με την U26 μετά από αγώνα που κρίθηκε στην τελευταία διανομή, την ώρα που η U16 τερμάτισε 11/16!

Η «Victory» σε συνέχεια του προηγούμενου αφιερώματος των επιτυχιών της ελληνικής αποστολής Μπριτζ, δημοσιεύει σήμερα (13/08) τις απόψεις των πρωταγωνιστών!

Κωνσταντίνα Τζιάρα, Ιωάννα – Αικατερίνη Πολλάτου, Φίλιππος Κρίτσαλης και Παναγιώτης Σκόρδας μιλούν για τις εμπειρίες που έζησαν στην Ολλανδία, τις επιτυχίες που σημείωσαν, ενώ κάνουν ειδική αναφορά στο άθλημα και στο τι πρέπει να γίνει για να έχει μεγαλύτερη διάδοση στον κόσμο μέσω της υψηλότερης προβολής του από τα Μέσα.

Κωνσταντίνα Τζιάρα/Ιωάννα – Αικατερίνη Πολλάτου: «Τα καλύτερα βρίσκονται μπροστά μας»

Πώς αισθάνεστε αμφότερες που φέρατε στον ελληνικό αθλητισμό μια τόσο πρωτόγνωρη επιτυχία για τα δεδομένα του Μπριτζ; 

«Είμαστε σίγουρα πολύ χαρούμενες και συγκινημένες και ίσως να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα!

Βέβαια, η χαρά μας είναι ακόμα μεγαλύτερη, γιατί ήρθαν πολλές επιπλέον επιτυχίες για τους νέους, καθώς και οι Φίλιππος Κρίτσαλης και Παναγιώτης Σκορδάς κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο στην u26 αλλά και η εθνική ομάδα u26 (Φίλιππος Κρίτσαλης, Παναγιώτης Σκορδάς, Σούμπλης Μιχάλης, Καπίρης Δημήτρης, Παπασπύρου Ιάσονας και Ιωάννα-Αικατερίνη Πολλάτου) πήρε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία B-A-M που συμμετείχαν ομάδες από όλον τον κόσμο. 

Τα συναισθήματα μας είναι ιδιαίτερα θετικά, γιατί εκτός από τις επιτυχίες μας περάσαμε και πολύ όμορφα σ’ αυτό το ταξίδι και ήρθαμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον».

Τι σημαίνει για εσάς το Μπριτζ, από πότε ασχολείστε με αυτό και τι πρέπει να γίνει στη χώρα ώστε να μπορέσει ο κόσμος να το μάθει περισσότερο; 

«Το Μπριτζ είναι μια συναρπαστική δραστηριότητα που συνδυάζει μοναδικά την στρατηγική με την κοινωνική αλληλεπίδραση. 

Είναι σίγουρα αναγκαιότητα να γίνουν εκστρατείες ενημέρωσης για το Μπριτζ, καθώς φέρει το στίγμα της τράπουλας, και δεν είναι αρκετά διαδεδομένο στην χώρα μας. 

Πολύ βοηθητικό επίσης θα ήταν να ενσωματωθεί σε σχολεία και σε πανεπιστήμια, όπως άλλωστε γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την εξάσκηση του νου, αλλά και θα χαρίσει σε παιδιά και νέους μοναδικές εμπειρίες».

Τι προσδοκάτε στο μέλλον, ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας ως παίκτριες; 

«Μακάρι να μας δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχουμε σε πολλές ακόμη διεθνείς διοργανώσεις και να αποκτήσουμε τόσο όμορφες εμπειρίες.

Σίγουρα θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε και να προπονούμαστε, και τα καλύτερα βρίσκονται μπροστά μας!»

Φίλιππος Κρίτσαλης: «Το ανώτατο παιχνίδι για εμένα το Μπριτζ»

Φέρατε μαζί με τον συμπαίκτη σου στον ελληνικό αθλητισμό μέσω του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος μια τόσο πρωτόγνωρη επιτυχία για τα δεδομένα του Μπριτζ. Τι έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να το πετύχετε αυτό;

«Πρώτα, πιστεύω πως τον τελευταίο χρόνο κάναμε μια πολύ καλή προετοιμασία, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες με συστηματικές προπονήσεις, η οποία μας επέτρεψε να διεκδικήσουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, νομίζω πως είμαστε καλοί σαν ζευγάρι στο να μένουμε ψύχραιμοι και να μην αφήνουμε λάθη και κακές στγιμές να μας δημιουργούν εκνευρισμό.

Αυτό ήταν πολύ σημαντικό, καθώς ξεκινήσαμε την διοργάνωση άσχημα, αλλά καταφέραμε να ανακάμψουμε και τελικά να κερδίσουμε, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε ότι ήταν δυνατό».

Λένε, μεταξύ άλλων, πως το Μπριτζ… ακονίζει το νου. Μίλησε μου για τα δικά σου βιώματα και στόχους στο συγκεκριμένο άθλημα.

«Για μένα το μπριτζ είναι το ανώτατο παιχνίδι. Είναι τέτοιο το βάθος και ο πλούτος του παιχνιδιού που από την στιγμή που κάποιος ξεκινάει να παίζει και σε όποιο επίπεδο και να φτάσει δεν σταματάει να μαθαίνει, να εξελίσσεται και να συναρπάζεται. 

Κάθε μοίρασμα είναι ένας γρίφος στον οποίο καλείσαι χρησιμοποιώντας την λογική σου, τις πιθανότητες αλλά και πολλά άλλα πράγματα όπως την ψυχολογία και τις αποφάσεις των αντιπάλων, να συναρμολογήσεις μια εικόνα για το τι φύλλα έχουν οι αντίπαλοι και ο συμπαίκτης και με βάση αυτήν να αποφασίσεις ποια είναι η καλύτερη στρατηγική σου. 

Θεωρώ πως είναι κάτι που θα με ενθουσιάζει όλη μου την ζωή και ελπίζω τώρα που μεγάλωσα και φεύγω από τις κατηγορίες νέων να συνεχίσω να βελτιώνομαι και να μπορέσω να συμμετάσχω σε πανευρωπαϊκά/παγκόσμια πρωταθλήματα στην μεγάλη κατηγορία». 

-Εκτιμάς ότι το άθλημα παίρνει την προβολή που του αξίζει; Κι αν όχι, τι θα μπορούσε να γίνει για να την έχει;

«Δυστυχώς, το μέσο άτομο, ειδικά κοντά στην ηλικία μου, δεν γνωρίζει τι είναι το μπριτζ ή απλώς το έχει ακουστά. Θεωρώ πως είναι τόσα πολλά τα ενδιαφέροντα/χόμπι από τα οποία επιλέγει ένα νέο άτομο σήμερα, που είναι δύσκολο να βρει τον χρόνο και την όρεξη κάποιος να αναζητήσει και να ενημερωθεί για το μπριτζ. 

Παρ’όλα αυτά, νομίζω πως αν μπορούσε κάποιος να δει κάποια από τα πράγματα που μπορεί να του προσφέρει το μπριτζ, όπως τα ταξίδια στο εξωτερικό σε τουρνουά γεμάτα από νέα άτομα από όλον τον κόσμο, τις παρέες που δημιουργείς μέσα από το μπριτζ που κρατάνε μια ζωή ή την ένταση και τον ανταγωνισμό ενός μεγάλου πρωταθλήματος στο μπριτζ, θα έμπαινε στον πειρασμό να το γνωρίσει.

Και άπαξ και το γνωρίσει κάποιος, για μένα είναι σίγουρο πως η ομορφιά του παιχνιδιού θα τον ‘αγκιστρώσει’ και θα το αγαπήσει αμέσως».

Παναγιώτης Σκορδάς: «Οι επιτυχίες μας να συμβάλλουν στην μεγαλύτερη προβολή του αθλήματος»

Φέρατε με τον Φίλιππο στον ελληνικό αθλητισμό μέσω του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος μια τόσο πρωτόγνωρη επιτυχία για τα δεδομένα του Μπριτζ. Τι έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να το πετύχετε αυτό;

«Η επιτυχία αυτή ήρθε σαν ένας συνδυασμός δουλειάς και αξιοποίησης των όποιων ικανοτήτων τη σωστή χρονική στιγμή.

Ασχολούμαι με το μπριτζ εδώ και αρκετά χρόνια και μετά από την εύρεση του κατάλληλου συμπαίκτη και πολλή προπόνηση καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Λένε, μεταξύ άλλων, πως το Μπριτζ… ακονίζει το νου. Πες μου λίγο τα δικά σου βιώματα και στόχους στο συγκεκριμένο άθλημα.

«Στην οικογένεια μου παίζουν μπριτζ ο πατέρας μου και η μητέρα μου. Ξεκίνησα κι εγώ το μπριτζ στον όμιλο της Λάρισας (ΟΑΜΛ) όπου έκανα τα πρώτα μου μαθήματα το 2016 σε ηλικία 14 χρονών.

Στη συνέχεια γνώρισα άλλα νέα παιδιά μέσω του μπριτζ, έκανα παρέα μαζί τους και έτσι άρχισε να μου αρέσει όλο και περισσότερο και να παίζω σε πανελλήνιους και έπειτα διεθνείς αγώνες.

Κάποιοι από τους στόχους μου έχουν επιτευχθεί, ένας που σίγουρα παραμένει είναι να εκπροσωπήσω τη χώρα μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, όχι πια σαν νέος».

-Εκτιμάς ότι το άθλημα παίρνει την προβολή που του αξίζει; Κι αν όχι, τι θα μπορούσε να γίνει για να την έχει;

«Τα τελευταία χρόνια το μπριτζ έχει κερδίσει αναγνωρισημότητα, αλλά όχι ακόμα στο βαθμό που του αξίζει.

Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια προβολής του αθλήματος από όλους μας και ελπίζω οι δικές μας επιτυχίες να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Επιμέλεια/Συνέντευξη: Κυριάκος Δημητρόπουλος.

Show More

Related Articles

Back to top button