Ειδήσεις

Τεράστιο το κόστος των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες σε Μαγνήσια και Θεσσαλία. Εκτίμηση για 2 δις από τον Κώστα Αγοραστό

Στο 1,5 δις το κόστος από τις πρόσφατες πυρκαγιές

Τεράστιο είναι οι ζημιές και το οικονομικό κόστος από τις πυρκαγιές  και τις  πλημμύρες στη Μαγνησία και την Θεσσαλία. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2,5 δισ. ευρώ μόνο για την Θεσσαλία. Η κυβέρνηση ετοίμαζε ήδη ενόψει της ΔΕΘ κάποια ισχνά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και ενίσχυσης των ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών στρωμάτων. Όμως μετά τις πυρκαγιές και τις πρόσφατες πλημμύρες, μπορεί να μην υπάρξουν ούτε αυτά.

Οπως είναι προφανές, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες έχουν σίγουρα προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε υποδομές, κατοικίες, αγροτικές εκτάσεις, ζωικό κεφάλαιο και επιχειρήσεις. Η καταστροφή δρόμων, γεφυρών, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και αντιπλημμυρικών έργων που δεν άντεξαν, αποτελούν ζημιές που θα πρέπει να αποκατασταθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτίμησε ότι το κόστος θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Η εκτίμησή του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ Ευθύμιο Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ, -χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι ζημιές της Πέμπτης- , το οικονομικό εύρος της νέας καταστροφής θα υπερβεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ ενώ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έκανε λόγο για ποσό που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), από τις φωτιές, εκτός από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και ζώων, έχουν επηρεαστεί περισσότερα από 1.500.000 στρέμματα και αυτό συνεπάγεται κόστος 1,2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν πυρκαγιές και πλημμύρες από το 2020 μέχρι και το 2022 το Δημόσιο κατέβαλε συνολικά 2,3 δισ. ευρώ, με ένα πολύ μεγάλο μέρος να καλύπτει την αποκατάσταση υποδομών, ενώ στον φετινό προϋπολογισμό υπάρχει εγγεγραμμένο κονδύλι για την κάλυψη των ζημιών από φυσικές καταστροφές ύψους 1 δισ. ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, το συνολικό κόστος τόσο εξαιτίας των πυρκαγιών όσο και των πλημμυρών ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και τα 3,2 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Μέρος του κόστους θα μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του 2024 και στα επόμενα χρόνια, καθώς θα αφορά τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης.

Show More

Related Articles

Back to top button