ΠεντέληΝέαΕιδήσεις

Άγγελος Παλαιοδήμος: “Επισήμως σε κατάσταση χρεοκοπίας ο Δήμος Πεντέλης”

Η δημοτική παράταξη “Πεντέλη 2020”, με επικεφαλής τον Άγγελο Παλαιοδήμο, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ο Δήμος μας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τις συνέπειες που προκάλεσαν οι ασύδοτες, σπάταλες και αδιαφανείς επιλογές τις κ. Κεχαγιά, τις οποίες είχαμε εμφατικά από πέρυσι επισημάνει. Παρά τις προσπάθειες της κ. Κεχαγιά να αποκρύψει την τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου Πεντέλης, αρνούμενη να μας διαθέσει πίνακα με τα ανεξόφλητα τιμολόγια του 2022 προφασιζόμενη καταχρηστικά λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων (GDPR), τα στοιχεία που έχουμε πια στη διάθεσή μας είναι αδιάσειστα!

Το σύνολο των υποχρεώσεων του Δήμου Πεντέλης στις 31/12/2022 έφτασε στο ποσό των 1.542.560,40€, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση 4ου τριμήνου του έτους 2022, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού (ΑΔΑ 6ΙΥΤΩΞ3-ΡΞΧ)! Από αυτά, τρεις μήνες μετά (31/03/2023), έχουν πληρωθεί μόλις 719.413,78€, όπως αναφέρονται στα Απολογιστικά Στοιχεία Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού από 01/01/2023 μέχρι 31/03/2023 (βλέπε ΑΔΑ: 9ΗΞΩΩΞ3-ΗΥΨ Κ.Α. 00-811) και συνεπώς, παραμένουν ανεξόφλητα τιμολόγια ύψους 823.146,62€!! Με άλλα λόγια, ο Δήμος Πεντέλης έχει κηρύξει ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, μιας και αφήνει απλήρωτα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί πριν τις 31/12/2022, δηλαδή τρεις μήνες νωρίτερα, όταν ο νόμος επιβάλλει την πληρωμή τους εντός 30 ημερών!

Και πώς θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, αφού το ταμείο του Δήμου Πεντέλης είναι άδειο. Μετά από σχετικό αίτημά μας, η Οικονομική Υπηρεσία μας απέστειλε τα αντίγραφα κίνησης τραπεζικών λογαριασμών με τα υπόλοιπα ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου Πεντέλης στις 31/03/2023, από τα συνεργαζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η εικόνα που αντικρύσαμε είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που περιμέναμε, καθώς η πραγματική ρευστότητα του Δήμου Πεντέλης φτάνει τις 401.934,02€ (382.778,05€ στην Τράπεζα της Ελλάδος και 19.155,97€ στη Eurobank). Το ποσό αυτό δεν μπορεί να καλύψει ούτε την μηνιαία μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων!!

Υπάρχουν επιπλέον 5.126.929,05€ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα οποία φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού και αποτελούν το αποθεματικό του ανταποδοτικού τέλους 0,50€/τ.μ το οποίο βαρύνει μόνο τους κατοίκους των Μελισσίων για αγορά γης στα Μελίσσια, με βάση την απόφαση 308/2007 του Δημοτικού Συμβουλίου Μελισσίων. Αυτά τα χρήματα, όπως και όλα τα έσοδα των ανταποδοτικών τελών, δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπό διαφορετικό πλην αυτού για τον οποίο εισπράττονται!

Η στάση πληρωμών είναι το αποτέλεσμα του 18μηνου πάρτυ των 280+ απευθείας αναθέσεων σε ημετέρους, το οποίο έστησε η κ. Κεχαγιά από την ημέρα αποχώρησης της παράταξής μας (Μάιος 2021) από τη διοίκηση του Δήμου. Το εν λόγω πάρτυ έχει κοστίσει τους τελευταίους 18 μήνες στους δημότες Πεντέλης ποσό άνω των 3.000.000€, κάτι το οποίο έχουμε ήδη δημόσια καταγγείλει. Το παραπάνω οικονομικό αδιέξοδο είναι, επίσης, αποτέλεσμα της παταγώδους αποτυχίας στη διαχείριση του τομέα της καθαριότητας, για τον οποίο προβλέπεται φέτος έλλειμμα ποσού 1.237.676€ (βλέπε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου “Καθορισμός τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2023” – ΑΔΑ: ΨΡΦΦΩΞ3-ΙΑ2) δηλαδή, μηνιαίο έλλειμμα 100.000€ για το ταμείο του Δήμου Πεντέλης. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που σήμερα δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για την αγορά των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας (M.Α.Π.) και τη χορήγηση προς τους υπαλλήλους, οι οποίοι δικαιολογημένα αγανάκτησαν και αναγκάστηκαν να απέχουν από τα καθήκοντά τους, προκειμένου να διεκδικήσουν τα αυτονόητα: την διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειάς τους κατά την εργασία τους.

Η δημοτική μας παράταξη έχει ετοιμάσει ήδη φάκελο με τα προαναφερθέντα στοιχεία, τα οποία θα καταθέσει στις αρμόδιες αρχές (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, Ελεγκτικό Συνέδριο, Εθνική Αρχή Διαφάνειας και Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ), καλώντας τες να προβούν στις ενέργειες που από τον νόμο προβλέπονται. Ο καιρός γαρ εγγύς λοιπόν και σύντομα, η κ. Κεχαγιά θα κληθεί και θα αναγκαστεί να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της ενώπιον αρμόδιων θεσμικών οργάνων. Και τότε δεν θα μπορεί ούτε να κρυφτεί πίσω από την κλειστή κάμερα του WEBEX ούτε να απουσιάζει προφασιζόμενη ανειλημμένες υποχρεώσεις της.

ΥΓ: Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι αυτονόητο ότι κανείς από τους συνεργάτες της κ. Κεχαγιά δεν ήθελε να κάτσει στην ηλεκτρική καρέκλα της Αντιδημαρχίας Οικονομικών Υπηρεσιών. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Δήμος Πεντέλης είναι ο μοναδικός σε όλη την Ελλάδα που δεν έχει Αντιδήμαρχο Οικονομικών εδώ και τρία χρόνια, μετά από την ηχηρή παραίτηση της τότε Αντιδημάρχου κ. Γ. Μητροπούλου (Ιούνιος 2020)!

ΑΓΓΕΛΟΣ

ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ

Show More

Related Articles

Back to top button