Αγία ΠαρασκευήΒριλήσσιαΧαλάνδριΚηφισιάΔήμοιΗράκλειοΜαρούσιΠαπάγου-ΧολαργόςΦιλοθέη-ΨυχικόΔημοτικάΠεντέληΕιδήσεις

Τα φθηνότερα και ακριβότερα δημοτικά τέλη στους δήμους του Βόρειου Τομέα

Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια και Ηράκλειο οι φθηνότεροι δήμοι, ενώ η Πεντέλη αγγίζει τιμές... Εκάλης

Οι Δήμοι, γνωρίζοντας ότι τα νοικοκυριά, αλλά και οι επαγγελματίες, έχουν πιεστεί έντονα και σε οικονομικό επίπεδο, προσπαθούν να δώσουν μικρές «ανάσες» μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών, προκειμένου να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες τους.

Στο πλαίσιο ενός μεγάλου διαδημοτικού ρεοπορτάζ από το “Ενυπόγραφα”, παρουσιάζεται διεξοδικά το πώς διαμορφώνονται για το 2021 τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στους 12 Δήμους του Βόρειου Τομέα Αθηνών, τις σχετικές απαλλαγές που έχουν ψηφισθεί από τα επιμέρους Δημοτικά Συμβούλια, ενώ ταυτόχρονα φιλοξενεί τους 12 δημάρχους, οι οποίοι και σχολιάζουν στη βάση ποια φιλοσοφίας έχουν καθορισθεί οι σχετικοί συντελεστές.

Με βάση τα στοιχεία που λάβαμε, ο φθηνότερος Δήμος για να κατοικεί κάποιος στον Βόρειο Τομέα είναι η Αγία Παρασκευή, τα δημοτικά τέλη στην οποία για τις οικίες διαμορφώνονται στο 1,03 ευρώ/τ.μ. Την… ανταγωνίζεται μόνο ο Δήμος Κηφισιάς, σε ορισμένες περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Κηφισιάς και Ν. Ερυθραίας, όπου τα αντίστοιχα τέλη διαμορφώνονται στα 0,94 ευρώ/τ.μ.

Στον αντίποδα, βρίσκουμε τις Δημοτικές Ενότητες Παπάγου (Δήμος Παπάγου-Χολαργού) και Εκάλης (Δήμος Κηφισιάς) όπου τα δημοτικά τέλη για τις οικίες διαμορφώνονται σε 1,80 ευρώ/τ.μ. και 1,70 ευρώ/τ.μ. αντιστοίχως.

Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματικούς χώρους, αν και εδώ υπεισέρχονται αρκετοί πρόσθετοι παράγοντες, τη χαμηλότερη… εκκίνηση την έχουμε στην Αγία Παρασκευή (1,75 ευρώ/τ.μ. για επιχειρήσεις έως 150τ.μ.), με το υψηλότερο «σκορ» να το έχουμε στο Χαλάνδρι (8,50 ευρώ/τ.μ. για επιχειρήσεις από 801-6.000τ.μ.).

Στα… παράξενα των στοιχείων θα μπορούσαμε να εντάξουμε το γεγονός ότι στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης οι πολίτες πληρώνουν ακριβότερα δημοτικά τέλη για τις οικίες τους, σε σχέση με εκείνους που κατοικούν, μεταξύ άλλων, στον Χολαργό, στην Κηφισιά, στο Ν. Ψυχικό, στο Χαλάνδρι, ενώ στις τρεις Δημοτικές Ενότητες της Πεντέλης τα αντίστοιχα δημοτικά τέλη… συναγωνίζονται τα αντίστοιχα σε Φιλοθέη, Ψυχικό, αλλά και Εκάλη!

ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΟΥΣ 12 ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ/ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΙΚΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1,03 ευρώ/τ.μ. 1,75 έως 5,14 ευρώ/τ.μ.
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ 1,12 ευρώ/τ.μ. 2,66 έως 5,90 ευρώ/τ.μ.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ 1,24 ευρώ/τ.μ. 4,56 ευρώ/τ.μ.
ΚΗΦΙΣΙΑ 0,94 έως 1,11 ευρώ/τ.μ. 2,95 έως 5,10 ευρώ/τ.μ.
ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ 2,22 έως 3,70 ευρώ/τ.μ.
ΕΚΑΛΗ 1,70 ευρώ/τ.μ. 4,92 ευρώ/τ.μ.
ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ-ΠΕΥΚΗ 1,50 ευρώ/τ.μ. 3,06 έως 6,63 ευρώ/τ.μ.
ΜΑΡΟΥΣΙ 1,28 ευρώ/τ.μ. 3,60 έως 6,40 ευρώ/τ.μ.
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 1,21 ευρώ/τ.μ. 3,11 – 6,04 ευρώ/τ.μ.
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ 1,33 ευρώ/τ.μ. 4,51 ευρώ/τ.μ.
ΠΑΠΑΓΟΣ 1,80 ευρώ/τ.μ. 5,87 ευρώ/τ.μ.
ΧΟΛΑΡΓΟΣ 1,49 ευρώ/τ.μ. 4,16 ευρώ/τ.μ.
ΜΕΛΙΣΣΙΑ 1,66 ευρώ/τ.μ. 4,50 – 8,32 ευρώ/τ.μ.
ΝΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗ
ΠΕΝΤΕΛΗ
ΨΥΧΙΚΟ 1,67 ευρώ/τ.μ. 4,29 – 7,13 ευρώ/τ.μ.
Ν. ΨΥΧΙΚΟ 1,22 ευρώ/τ.μ. 5,56 – 6,11 ευρώ/τ.μ.
ΦΙΛΟΘΕΗ 1,67 ευρώ/τ.μ. 5,70 ευρώ/τ.μ.
ΧΑΛΑΝΔΡΙ 1,10 ευρώ/τ.μ. 4,50 – 8,50 ευρώ/τ.μ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ, δήμαρχος ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Έχουμε τα φθηνότερα δημοτικά τέλη στην Αττική

Πάγια τακτική μας και δεδομένος στόχος μας, ως δημοτική αρχή, είναι η εξεύρεση τρόπων στήριξης της οικονομίας της πόλης μας και για τον λόγο αυτό από την πρώτη θητεία μας, το 2011, τα δημοτικά τέλη είχαν αρχίσει να μειώνονται. Από 1,58 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έχουν φτάσει στο 1,03. Μείωση έχει υπάρξει και για τις οικίες, αλλά και για όλες τις επιχειρήσεις.

Είναι δεδομένο ότι έχουμε τα φθηνότερα δημοτικά τέλη στον Νομό Αττικής, όμως δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω μειώσεις, μιας και τα τέλη ως γνωστόν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες ότι, μέσω του ανταποδοτικού χαρακτήρα των δημοτικών τελών, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός ύψους 2,2 εκατ. ευρώ για την ανανέωση μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου (πλυντήριο, απορριμματοφόρα, υδροφόρες κ.λπ.), αλλά παράλληλα βρισκόμαστε και σε διαδικασία αλλαγής φωτισμού. Θα τοποθετηθούν λάμπες LED για εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και καλύτερο φωτισμό στους δρόμους της πόλης.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ – ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ – ΜΗ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ
Οικίες 1,03 ευρώ/τ.μ. Μέχρι 6.000τ.μ. 1,46/τ.μ.
Κοινωφελή, φιλανθρωπικά κ.λπ. ιδρύματα 4,42 ευρώ/τ.μ. Άνω των 6.000τ.μ. 0,49/τ.μ.
Επιχειρήσεις πάσης φύσεως (μέχρι 150τ.μ.) 1,75 ευρώ/τ.μ. ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ

Απαλλάσσονται από την επιβολή τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ειδικές κατηγορίες πληθυσμού και συγκεκριμένα:

 • Μακροχρόνια άνεργοι
 • Άποροι
 • Πολύτεκνοι
 • Άτομα με Αναπηρία
 • Τρίτεκνοι
 • Μονογονεϊκές οικογένειες

 

Επιχειρήσεις πάσης φύσεως (από 151τ.μ. έως 600τ.μ.) 2,48 ευρώ/τ.μ.
Επιχειρήσεις πάσης φύσεως που η δραστηριότητα τους δικαιολογεί συχνότερη διέλευση απορριμματοφόρων (πολυκαταστήματα, super market, μεγάλες εκθέσεις, βιοτεχνίες άνω των 1.000τ.μ. και τράπεζες) 5,15 ευρώ/τ.μ.

ΞΕΝΟΣ ΜΑΝΙΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, δήμαρχος ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Στρατηγική σύνδεση δημοτικών τελών και ανακύκλωσης

Ο Δήμος Βριλησσίων είναι ανάμεσα στους δήμους με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη. Το πετύχαμε με το νοικοκύρεμα των οικονομικών, που υπήρξε κεντρική επιλογή της τελευταίας 5ετίας και με τη στρατηγική σύνδεση της ανάπτυξης της ανακύκλωσης με τη μείωση συγκεκριμένων κοστοβόρων δημοτικών δαπανών (ταφή απορριμμάτων).

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε  να διατηρούμε τις υπηρεσίες μας σε υψηλά επίπεδα, χωρίς να επηρεάζονται οι χρεώσεις στα δημοτικά τέλη.  Με κάθε προβλεπόμενο τρόπο παραμένουμε κοντά στην κοινωνία και στις ανάγκες του δημότη.

Φέτος διατηρήσαμε τα δημοτικά τέλη αμετάβλητα και προχωρήσαμε σε  περισσότερο ευνοϊκές και στοχευμένες παροχές, που προέκυψαν λόγω της πανδημίας.

ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΕΛΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ
Οικίες 1,12 ευρώ/τ.μ.
Κοινωφελής, μη κερδοσκοπική & φιλανθρωπική χρήση 1,12 ευρώ/τ.μ.
Άσκηση οικονομικής δραστηριότητας  2,72 ευρώ/τ.μ.
ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ
Πρότυπο πρόγραμμα σύνδεσης παραγωγής απορριμμάτων και χρεώσεων (Κερδίζω όσο επαναχρησιμοποιώ και ανακυκλώνω) Μείωση στους γενικούς συντελεστές 10%
Κοινόχρηστοι χώροι κατοικιών 0,56 ευρώ/τ.μ.
Ιδιωτικές κλινικές – εξεταστικά κέντρα 4,14 ευρώ/τ.μ.
Ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης & εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης 3,14 ευρώ/τ.μ.
Ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΙΕΚ, κολλέγια κτλ) 5,60 ευρώ/τ.μ.
Επιχειρήσεις εστίασης από 1 – 200τ.μ. 2,92 ευρώ/τ.μ.
Επιχειρήσεις εστίασης από 201 – 1.000τ.μ. 4,55 ευρώ/τ.μ.
Επιχειρήσεις εστίασης από 1.001 – 6.000τ.μ. 5,90 ευρώ/τ.μ.
Λοιπές επιχειρήσεις από 201 – 999τ.μ. 4,35 ευρώ/τ.μ.
Λοιπές Επιχειρήσεις άνω των 1.000τ.μ. 5,60 ευρώ/τ.μ.
Επαγγελματικοί χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων 2,66 ευρώ/τ.μ.
Μη στεγασμένοι χώροι πάσης φύσεως επιχειρήσεων έως 6.000τ.μ. 5,90 ευρώ/τ.μ.
Για μη στεγασμένους χώρους πάσης φύσεως επιχειρήσεων άνω των 6.000τ.μ. (30% του συντελεστή που ισχύει για τα μέχρι 1.000 τ.μ.)
ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Ο Δήμος Βριλησσίων βρίσκεται στην 1η θέση στην ανακύκλωση με επιπλέον μικρότερες χρεώσεις για τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους και για όσους ανακυκλώνουν περισσότερο, ως επιβράβευση, οι οποίοι επωφελούνται με μείωση κατά 10% επιπλέον των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ως επιβράβευση. 

Στα εγκριθέντα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 2021 προβλέπεται (και φέτος) μειωμένη χρέωση (έως 5%) για τις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους παράγει λιγότερα απορρίμματα από εκείνες που παράγουν περισσότερα.

ΑΠΑΛΛΑΓΗ – ΜΕΙΩΣΗ 50 % ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ 

Ειδικές κατηγορίες δημοτών βάση κριτηρίων: 

 • Με αναπηρία  
 • Σε οικονομικά αδύναμους (άνεργοι – άποροι) 
 • Σε πολύτεκνες, τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες

Ο υπολογισμός των απαλλαγών γίνεται επί του φορολογητέου εισοδήματος των συμπολιτών. 

ΕΥΝΟΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 

Μείωση τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων κατά 20%, με τη λήξη των περιοριστικών μέτρων και την επανέναρξη της λειτουργίας τους.  

Για όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε αναστολή, οι επαγγελματίες έχουν απαλλαχθεί από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων, φωτισμού και καθαριότητας.  

ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ 

Μείωση των τελών ύδρευσης από το 2021 έως 9,75%  όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

 ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΜΠΑΛΟΣ, δήμαρχος ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στηρίζουμε τους συμπολίτες μας στην ώρα ανάγκης

Κάνουμε πράξη την υπόσχεσή μας να συμβάλλουμε διαρκώς και όσο μπορούμε στην ελάφρυνση του οικογενειακού, αλλά και του επαγγελματικού προϋπολογισμού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων του Ηρακλείου. Το κάναμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν θα μπορούσαμε να μην το επαναλάβουμε και φέτος, που μας έχει περισσότερο ανάγκη η τοπική κοινωνία λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας.

Με μειώσεις για όλους, με γενναίες εκπτώσεις σε στοχευμένη κατεύθυνση προς τα καταστήματα που χτυπήθηκαν περισσότερο από τα μέτρα για τον κορωνοϊό και σε συνδυασμό με το γενικότερο πλάνο της «Κοινωνικής Συμμαχίας», συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας στις ώρες της ανάγκης. Παραμένουμε σε εγρήγορση να πάρουμε και άλλα μέτρα υποστήριξης στην περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων
Οικίες 1,24 ευρώ/τ.μ. 0,85 ευρώ/τ.μ.
Επιχειρήσεις 4,56 ευρώ/τ.μ.
ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ:  Ειδικές απαλλαγές που φτάνουν έως και το 100% έκπτωσης στις ευπαθείς ομάδες του τοπικού πληθυσμού όπως μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ κοκ.

Πιο αναλυτικά πλήρη απαλλαγή από τη δημοτική φορολογία δικαιούνται:

 • oι μακροχρόνια άνεργοι (έχοντες ανεργία, δηλαδή, 12 συνεχών μηνών και άνω),
 • οι δικαιούχοι επιδομάτων ένδειας, όπως είναι καταγεγραμμένοι στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου,
 • οι πολύτεκνες οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ ανά παιδί και όπως ορίζει ο σχετικός νόμος,
 • οι τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 18.000 ευρώ,
 • οι τρίτεκνες μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ,
 • τα ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και έως 15.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα,
 • τα ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και έως 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα.

Έκπτωση 50% από τη δημοτική φορολογία δικαιούνται:

 • οι μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 18.000 ευρώ,
 • τα ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και έως 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα,
 • τα ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και έως 50.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα.

Τέλος, έκπτωση 30% από τη δημοτική φορολογία δικαιούνται όλοι όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ (Η έκπτωση μέσω του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ  γίνεται με αίτηση μείωσης των τ.μ. του εκάστοτε ακινήτου. Λεπτομέρειες στα σχετικά αρχεία Αίτηση Μεταβολής Κοινωνικό Τιμολόγιο).

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Στοχευμένη μείωση 20% στα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων για να στηριχθούν τα καταστήματα που επλήγησαν περισσότερο στην περίοδο της πανδημίας, με προοπτική ο συγκεκριμένος συντελεστής να μειωθεί περαιτέρω στην απευκταία περίπτωση που χρειαστεί να αναστείλουν εκ νέου τη λειτουργία τους μέσα στη χρονιά.

Διεύρυνση της πρωτοβουλίας για ευνοϊκή φορολογία στις νέες επιχειρήσεις  με απαλλαγή από το 50% της δημοτικής φορολογίας για τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ: Μειώνονται τα δημοτικά τέλη στα γραφεία και τις έδρες τους κατά 50%. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΚΟΣ, δήμαρχος ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Κάνουμε βιώσιμες μειώσεις στα δημοτικά τέλη

Μετά από μειώσεις που ήταν πάνω από 30% στα δημοτικά τέλη των νοικοκυριών τα τελευταία πέντε προηγούμενα χρόνια και παρά τη σημαντική μείωση των εσόδων του Δήμου, λόγω της υγειονομικής κρίσης, τα δημοτικά τέλη διατηρούνται εφέτος στα περσινά ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αποτυπώνοντας τη σταθερή βούληση της διοίκησης να στηρίξει τους πολίτες.

Ο Δήμος Κηφισιάς προχώρησε επίσης σε βιώσιμες μειώσεις 7% στα δημοτικά τέλη όλων των επιχειρήσεων και σε ορισμένες ζώνες νοικοκυριών χαμηλότερης εισοδηματικής κατηγορίας.

Προσπαθούμε να συνδυάσουμε τις ανάγκες των πολιτών με τις απαραίτητες επενδύσεις για τον εξοπλισμό της Καθαριότητας και του Ηλεκτροφωτισμού, καθώς και την κάλυψη των παγίων δαπανών (μισθοδοσία υπαλλήλων) του Δήμου μας. Ο Δήμος μας συγκαταλέγεται μεταξύ των Δήμων με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη, με χαμηλότερο συντελεστή της τάξεως του 0,94 ευρώ ανά τ.μ. σε συγκεκριμένες ζώνες.

ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Δ.Ε. ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΟΙΚΙΕΣ/Ομάδα Α (Εργατικές Κατοικίες Κηφισιάς, Άστυ Αιγυπτιωτών Κηφισιάς) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
0,94 ευρώ/τ.μ. (έως 100τ.μ.)

1,04 ευρώ/τ.μ. (άνω των 100τ.μ.)

4,31 ευρώ/τ.μ. (1-100τ.μ.)

4,92 ευρώ/τ.μ. (101-1.000τ.μ.)

5,10 ευρώ/τ.μ. (1.001-6.000τ.μ.) 2,95 ευρώ/τ.μ. (άνω των 6.001τ.μ.)

ΟΙΚΙΕΣ/Ομάδα Β (Λοιπές ζώνες)
1,01 ευρώ/τ.μ. (έως 100τ.μ.)

1,11 ευρώ/τ.μ. (άνω των 100τ.μ.)

Δ.Ε.  ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ ΟΙΚΙΕΣ/Ομάδα Α (Κέντρο Νέας Ερυθραίας) 3,04 ευρώ/τ.μ. (1-100τ.μ.)

3,70 ευρώ/τ.μ. (101-1.000τ.μ.)

3,70 ευρώ/τ.μ. (1.001-6.000τ.μ.) 2,22 ευρώ/τ.μ. (άνω των 6.001τ.μ.)

0,94 ευρώ/τ.μ. (έως 100τ.μ.)

1,04 ευρώ/τ.μ. (άνω των 100τ.μ.)

ΟΙΚΙΕΣ/Ομάδα Β (Λοιπές ζώνες Νέας Ερυθραίας)
1,01 ευρώ/τ.μ. (έως 100τ.μ.)

1,11 ευρώ/τ.μ. (άνω των 100τ.μ.)

Δ.Ε. ΕΚΑΛΗΣ 1,70 ευρώ/τ.μ. 4,92 ευρώ/τ.μ.
Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  υπάρχει μείωση του συντελεστή από 6,00 ευρώ/τ.μ. στα 5,58 ευρώ/τ.μ. (7%).
ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Μείωση 50% ή απαλλαγή Δημοτικών  τελών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες -μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, απόρους, ΑμεΑ, μακροχρόνια άνεργους, του Δήμου Κηφισιάς ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο για το 2021, σύμφωνα με την εισήγηση της Διοίκησης και των σχετικών εισηγήσεων των Δημοτικών Ενοτήτων Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας κι Εκάλης.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

1. ΑμεΑ με αναπηρία από 80% και πάνω: απαλλαγή δημοτικών τελών.

2. ΑμεΑ με αναπηρία έως και ποσοστό 79%: μείωση στο 50% των δημοτικών τελών.

3.Πολύτεκνοι με ανήλικα τέκνα ή ενήλικα τέκνα, που δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος, εφόσον φοιτούν σε αναγνωρισμένες από το κράτος σχολές ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 50.000 ευρώ: απαλλαγή δημοτικών τελών.

4.Πολύτεκνοι με ανήλικα τέκνα ή ενήλικα τέκνα, που δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος εφόσον φοιτούν σε αναγνωρισμένες από το κράτος σχολές ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 50.001 έως 60.000 ευρώ: μείωση στο 50% των δημοτικών τελών.

5. Τρίτεκνοι με ανήλικα τέκνα ή ενήλικα τέκνα, που δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος, εφόσον φοιτούν σε αναγνωρισμένες από το κράτος σχολές ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ: απαλλαγή δημοτικών τελών.

6. Τρίτεκνοι με ανήλικα τέκνα ή ενήλικα τέκνα, που δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος, εφόσον φοιτούν σε αναγνωρισμένες από το κράτος σχολές ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 30.001 έως 35.000 ευρώ: μείωση στο  50% των δημοτικών τελών.

7. Μονογονεϊκές οικογένειες, με ένα ανήλικο τέκνο ή ενήλικο τέκνο, που δεν έχει συμπληρώσει το 25ο έτος, εφόσον φοιτά σε αναγνωρισμένες από το κράτος σχολές ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ: απαλλαγή δημοτικών τελών.

8. Μονογονεϊκές οικογένειες, με δύο ανήλικα τέκνα ή ενηλίκων τέκνων, που δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος, εφόσον φοιτούν σε αναγνωρισμένες από το κράτος σχολές ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, με ετήσιο εισόδημα από 12.000 έως 20.000 ευρώ: απαλλαγή δημοτικών τελών.

9. Μονογονεϊκές οικογένειες, με τρία ανήλικα τέκνα ή ενηλίκων τέκνων, που δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος, εφόσον φοιτούν σε αναγνωρισμένες από το κράτος σχολές ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, με ετήσιο εισόδημα από 20.001 έως 30.000 ευρώ: απαλλαγή δημοτικών τελών.

10. Μονογονεϊκές πολύτεκνες οικογένειες, με ανήλικα τέκνα ή ενήλικα τέκνα, που δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος, εφόσον φοιτούν σε αναγνωρισμένες από το κράτος σχολές ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, με ετήσιο εισόδημα έως 60.000 ευρώ: απαλλαγή δημοτικών τελών.

11. Μακροχρόνια άνεργοι, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 8.000 ευρώ: τη μείωση στο 50% των δημοτικών τελών.

12.  Άποροι με ετήσιο πραγματικό εισόδημα έως 8.000 ευρώ: μείωση στο  50% των δημοτικών τελών.

13. Δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (αρ.235 του Νόμου 4389/2016): απαλλαγή δημοτικών τελών.

ΤΑΣΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ, δήμαρχος ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ-ΠΕΥΚΗΣ

Έχουμε επιτύχει την οικονομική βιωσιμότητα και την αυτοδυναμία

Στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια στον εξορθολογισμό των δαπανών, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και διαφάνεια, έχουμε επιτύχει την οικονομική βιωσιμότητα και την αυτοδυναμία. Τα αποτελέσματα είναι πλέον απτά στη λειτουργία του Δήμου μας. Έτσι είχαμε τη δυνατότητα την προηγούμενη χρονιά να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη και να τα διατηρήσουμε στο ίδιο επίπεδο για το 2021.

Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει σε μέτρα για την οικονομική ελάφρυνση συγκεκριμένων κατηγοριών συμπολιτών μας. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχουμε λάβει μέτρα για την οικονομική ελάφρυνση των επιχειρήσεων εντός των ορίων του Δήμου μας που διέκοψαν τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διάδοσης της πανδημίας. Επίσης, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΙΠΑΠ, του Νομικού μας Προσώπου που έχει την ευθύνη των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, έχουμε προχωρήσει στην απαλλαγή των γονέων από τα τροφεία, για το χρονικό διάστημα, που είχε ανασταλεί η λειτουργία των Σταθμών.

ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ-ΠΕΥΚΗΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΕΛΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ
Οικίες 1,50 ευρώ/τ.μ.
Φιλανθρωπικά ιδρύματα κ.λπ. 1,40 ευρώ/τ.μ.
Επαγγελματικοί χώροι μέχρι 200τ.μ. 3,27 ευρώ/τ.μ.
Επαγγελματικοί χώροι από 201τ.μ. έως 1.000τ.μ. 5,10 ευρώ/τ.μ.
Super markets και τράπεζες μέχρι 200 τ.μ. 5,10 ευρώ/τ.μ.
Super markets και τράπεζες από 201τ.μ. έως 1.000τ.μ. 6,63 ευρώ/τ.μ.
Εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για εγκατάσταση  κεραιών ανεξαρτήτως τ.μ 6,63 ευρώ/τ.μ.
Εταιρείες που παράγουν μεγάλο όγκο στερεών αποβλήτων ανεξαρτήτως τ.μ. (κατόπιν υπόδειξης από τη Διεύθυνσή Περιβάλλοντος) 6,63 ευρώ/τ.μ.
Στεγασμένοι και μη χώροι από 1.001τ.μ. έως 6.000τ.μ. (μείωση εμβαδού 50%) 5,10 ευρώ/τ.μ.
Στεγασμένοι χώροι από 6.001τ.μ. & άνω (60%) 3,06 ευρώ/τ.μ.
Μη στεγασμένοι επαγγελματικοί χώροι από 6.001 και άνω τ.μ. (ο συντελεστής δεν πρέπει να ορισθεί πέραν του 30% του 5,10) 1,53 ευρώ/τ.μ.
Εργοταξιακό ρεύμα (40% καλυπτόμενης επιφάνειας οικοπέδου) 3,27 ευρώ/τ.μ.
ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του (86/2020) έχει λάβει μέτρα για την οικονομική ελάφρυνση των επιχειρήσεων εντός των ορίων του Δήμου που διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διάδοσης της πανδημίας κορωνοϊού COVID-19, ως εξής:

Για τις επιχειρήσεις εντός των ορίων του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης ,  για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα όπου και διέκοψαν τη λειτουργία τους, για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους σε εφαρμογή των σχετικών περιορισμών, ο Δήμος προτίθεται να προβεί στην απαλλαγή ενιαίων ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού όπως αυτά προβλέπονται στις διατάξεις πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του αρ. 1 του ν. 25/1975 (Α΄74,) για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. 

Το μέτρο ισχύει για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους και των οποίων οι ΚΑΔ ανήκουν στις λίστες διακοπής αυτών σύμφωνα με τα σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ, δήμαρχος ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Ο Δήμος συνεχίζει να επιδεικνύει ισχυρό κοινωνικό πρόσημο

Το Μαρούσι έχει αποδείξει, και συνεχίζει σε σταθερή βάση με έργα ουσίας, να δικαιώνει τον τίτλο του Δήμου με το ισχυρό κοινωνικό του πρόσημο. Στο πλαίσιο αυτό, πέρα των καθημερινών δράσεων αλληλεγγύης σε ευάλωτους συμπολίτες μας, εφαρμόζεται κοινωνική πολιτική που αφορά σε όλους του κλάδους της αγοράς και σε κατηγορίες πολιτών που πλήττεται η δραστηριότητά τους από την πανδημία.

Η οικονομική πολιτική μας προσαρμόζεται σύμφωνα με τα δεδομένα και ανάλογα πάντα και με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου. Στόχος μας είναι μέσα από το νέο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, που ξεκινήσαμε επιτυχώς από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, να μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια να επιβάλλουμε ακόμη καλύτερη πολιτική όσο αφορά στα τέλη και κυρίως να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους ανέργους και τις οικογένειες. Είμαστε σίγουροι πως έχουν μπει οι σωστές βάσεις και θα τα καταφέρουμε.

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
Οικίες/κοινόχρηστοι χώροι οικιών 1,28 ευρώ/τ.μ.
Κοινωφελή/Μη κερδοσκοπικά/Φιλανθρωπικά ιδρύματα/Σύλλογοι 1,28 ευρώ/τ.μ.
ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Α Κατηγορία/Κοινόχρηστοι χώροι 6,40 ευρώ/τ.μ.
Β Κατηγορία/Κοινόχρηστοι χώροι 4,87 ευρώ/τ.μ.
Γ Κατηγορία/Γκαράζ (Β+Γ)/Εργοτάξιο/Κοινόχρηστοι χώροι 3,60 ευρώ/τ.μ.
Δ Κατηγορία/Γκαράζ (Α) Κατηγορίας 6,20 ευρώ/τ.μ.
Από τους παραπάνω συντελεστές αυτούς, ένας γενικός αφορά στεγασµένους χώρους που χρησιµοποιούνται ως κατοικίες και ένας γενικός συντελεστής που αναλύεται σε τέσσερεις (4) υποκατηγορίες Α, Β, Γ, ∆, για στεγασµένους χώρους γενικής χρήσεως, για την άσκηση πάσης φύσεως οικονοµικής δραστηριότητας.

Ο ∆ήµος χρησιµοποιεί για τον υπολογισµό των τελών για τους εστεγασµένους χώρους γενικής χρήσης έναν ενιαίο συντελεστή και προσδιορίζει για καθένα από τους υπόχρεους το σε τετραγωνικά µέτρα πλασµατικό εµβαδόν του χώρου, το οποίο πολλαπλασιαζόµενο επί τον ενιαίο συντελεστή αποδίδει ποσόν ίσο µε αυτό που προκύπτει από το γινόµενο του πραγµατικού εµβαδού επί τον κατά κατηγορία συντελεστή. Οι παραπάνω προτεινόµενοι συντελεστές ισχύουν και στα ακίνητα των περιοχών που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, δεδοµένου ότι στις περιοχές αυτές ο ∆ήµος παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας.

Οι επαγγελµατικοί χώροι που στεγάζονται και λειτουργούν στις εκτός σχεδίου περιοχές εντάσσονται στην Γ κατηγορία εκτός των ακινήτων εκείνων που έχουν έστω και µία πρόσοψη σε δρόµο εντός σχεδίου περιοχής ανεξάρτητα από την θέση εισόδου τους, όπου θα υπολογίζονται µε τον αντίστοιχο συντελεστή της κατηγορίας που εµπίπτουν. Οι µη στεγασµένοι χώροι θα υπολογίζονται µε το 1/3 του συντελεστή της κατηγορίας που υπάγονται.

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Α. Καταβολή τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς κατά το ήμισυ για τον μήνα Μάρτιο 2020 και τη μη καταβολή τροφείων για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η αναστολή λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών λόγω του κορωνοϊού Covid-19.

Β. Όσο αφορά την εμπορική κοινότητα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο για απαλλαγή για τα αναλογούντα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων των επιχειρήσεων και απαλλαγή καταβολής μισθωμάτων των κυλικείων αθλητικών χώρων του Δήμου Αμαρουσίου που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19  και οριζόντια μείωση 20% για τα αναλογούντα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων των επιχειρήσεων για τα διαστήματα που λειτουργούν κανονικά.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΑΡΑΟΥΔΑΣ, δήμαρχος ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Δίκαιο το αίτημα μείωσης των δημοτικών τελών

Μετά την εξοικονόμηση δαπανών σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα καύσιμα, επισκευές και ασφάλειες, η μείωση των δημοτικών τελών, ένα διαχρονικά δίκαιο αίτημα, ήταν το λογικό επόμενο βήμα. Ένα αίτημα το οποίο επιτέλους γίνεται πράξη. Μια απόφαση η οποία είναι μόνο η αρχή.

Ήδη, εξετάζονται οι δυνατότητές μας και συγκεκριμένα η μείωση των δημοτικών τελών και για τις κατοικίες. Άλλωστε ο ρόλος των δημοτικών τελών είναι ανταποδοτικός. Κάτι το οποίο οφείλουμε επιτέλους να εξασφαλίσουμε αφ’ ενός με σημαντικά έργα -και όχι απλώς αποταμίευση- και αφ’ ετέρου με εκπτώσεις στα τέλη. Κάτι το οποίο -αφού κάναμε την αρχή- επιθυμούμε να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΜΗ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ

Οικίες/χώροι γενικής χρήσης 0,19 ευρώ/τ.μ. Οικίες – Χώροι γενικής χρήσης 0,10 ευρώ/τ.μ.
ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
Οικίες/φιλανθρωπικά & νοσηλευτικά Ιδρύματα 1,21 ευρώ/τ.μ. Στεγασμένοι χώροι γενικής χρήσης 3,11 – 6,04 ευρώ/τ.μ. αναλόγως εμβαδού
ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Μειώθηκε για το 2021 κατά 10% το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού για στεγασμένους χώρους γενικής χρήσεως (από 1-350τ.μ.), η οποία αφορά στην άσκηση πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας.

Στα τέλη του Δημοτικού Κοιμητηρίου, σε περίπτωση που για οποιανδήποτε λόγο και αιτία  (κατ’ αίτηση ενδιαφερόμενου, λόγω παρόδου χρόνου κτλ) παρατείνεται η παραμονή θανούντος, οστών κτλ, για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους, ο υπολογισμός των οφειλόμενων τελών θα γίνεται αναλογικά, δηλαδή, θα χρεώνεται το αναλογούν στον επιπλέον χρόνο τέλος, εκπεφρασμένο σε δωδέκατα, αν πρόκειται για μήνες ή τριακοστά εξηκοστά πέμπτα, αν πρόκειται για ημέρες. Και όχι εφάπαξ ανά έτος. 

Επίσης, καταργήθηκε το  τέλος ταξινόμησης και χορήγησης παραχωρητηρίων οικογενειακών τάφων ύψους 150€, ενώ παράλληλα ελήφθη απόφαση περί «Συμψηφισμού αποπληρωμένου τέλους ταξινόμησης οικογενειακού τάφου» ύψους 150€ με το «τέλος οικογενειακού τάφου» ύψους 30€ και «Ακύρωσης της βεβαιωμένης χρέωσης τέλους ταξινόμησης εβδομήντα επτά (77) οικογενειακών τάφων» ύψους 150€. Απόφαση που βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έλεγχο νομιμότητας.

Παράλληλα μειώθηκαν τα κόστη φύλαξης οστών κατά 50%.

Τέλος, ισχύουν εκπτώσεις, ακόμη και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, ατόμων με αναπηρίες, πολυτέκνων και μακροχρόνια ανέργων.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΘΩΜΑΪΔΟΥ, δήμαρχος ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Μειώσαμε 10% τα δημοτικά τέλη το 2021

Η δημοτική αρχή, από την πρώτη κιόλας στιγμή της θητείας της, έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα τη χρηστή διοίκηση και διαχείριση των οικονομικών του Δήμου με στόχο την εξασφάλιση ενός μερίσματος για την κοινωνία, ιδιαίτερα σήμερα που πλήττονται ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και ο απλός δημότης της Νέας Ιωνίας.

Στόχος της δημοτικής αρχής και προσωπική μου δέσμευση ήταν η μείωση των δημοτικών τελών κατά 10% το 2021 για όλες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά του Δήμου μας. Πλέον το κάναμε πράξη και συνεχίζουμε να βρισκόμαστε ενεργά δίπλα στους συμπολίτες μας και τις τοπικές επιχειρήσεις της πόλης, που δοκιμάζονται σκληρά μήνες τώρα από τις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημικής κρίσης.

Μένουμε πιστοί σε αυτά που υποσχεθήκαμε και παραμένουμε πάντα δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη.

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ
Οικίες 1,33 ευρώ/τ.μ. Επιχειρήσεις 4,51 ευρώ/τ.μ.
ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Απαλλαγή από το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού (δημοτικά τέλη) στις επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί.

Απαλλαγή-μείωση από τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος λόγω πληθώρας προβλημάτων που έχουν προκύψει από τα έργα κατασκευής αγωγού ομβρίων υδάτων σε διάφορα σημεία της πόλης.

Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών σε ευπαθείς ομάδες.

ΗΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, δήμαρχος ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη χωρίς «εκπτώσεις» στις παρεχόμενες υπηρεσίες

O Δήμος μας είχε μειώσει το κόστος των υπηρεσιών καθαριότητας, με αποτέλεσμα τη μείωση και των αντίστοιχων τελών, χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις στις υπηρεσίες που παρέχουμε προς τους πολίτες μας.

Επιπλέον για το έτος 2021  κρατήσαμε σταθερά τα δημοτικά τέλη και το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μείωση 50% ή την απαλλαγή των δημοτικών τελών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, απόρους, ΑμεΑ, μακροχρόνια άνεργους), σύμφωνα με την εισήγηση της δημοτικής αρχής.

Ο τομέας καθαριότητας του Δήμου μας έχει ενισχυθεί σημαντικά, με την προμήθεια νέου, σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού και νέων κάδων.

Κατά την περίοδο της πανδημίας κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με σοβαρές συνέπειες στην κοινωνία μας και έπρεπε να σταθούμε έμπρακτα στο πλευρό των συμπολιτών μας και φυσικά των τοπικών επιχειρήσεων.

Έτσι, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, προχωρήσαμε στην πλήρη απαλλαγή από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για όσες επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Παράλληλα, ένα πολύ σημαντικό έργο στον Δήμο μας είναι αυτό  της αντικατάστασης των υφιστάμενων λαμπτήρων με νέους υψηλής τεχνολογίας και ενεργειακής απόδοσης. Ένα έργο το οποίο φωτίζει την πόλη μας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την ενέργεια που καταναλώνουμε, δηλαδή το λεγόμενο «ενεργειακό μας αποτύπωμα». Ένα έργο το οποίο θα επιστρέψει στους δημότες μας το σημαντικό οικονομικό κέρδος που θα προκύψει, είτε μέσω νέων έργων, είτε μέσω της μείωσης των τελών.

Η φιλοσοφία μας στον τομέα των δημοτικών τελών είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προς όφελος των δημοτών, αξιολογώντας σε κάθε χρονική στιγμή τα δεδομένα και φυσικά παρέχοντας τις υπηρεσίες που αρμόζουν στους δημότες μας.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Δ.Ε. ΠΑΠΑΓΟΥ Δ.Ε. ΧΑΛΑΡΓΟΥ
Οικίες 1,80 ευρώ/τ.μ. Οικίες 1,49 ευρώ/τ.μ.
Επιχειρήσεις 5,87 ευρώ/τ.μ. Επιχειρήσεις 4,16 ευρώ/τ.μ.
ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Για το έτος 2021 ο Δήμος κράτησε σταθερά τα δημοτικά τέλη και το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μείωση 50% ή την απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, απόρους, ΑμεΑ, μακροχρόνια άνεργους), σύμφωνα με την εισήγηση της δημοτικής αρχής.

Επίσης, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η πλήρης απαλλαγή από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για όσες επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΕΧΑΓΙΑ, δήμαρχος ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Θέλουμε οι πολίτες μας, με τα ίδια χρήματα, να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες

Στόχος της δημοτικής μας αρχής είναι να βελτιώσουμε τη σχέση δημοτικών τελών/παρεχόμενων υπηρεσιών καθαρότητας προς τους πολίτες. Έτσι οι συμπολίτες μας με ίδια χρήματα που πληρώνουν στον Δήμο θα έχουν καλύτερες υπηρεσίες από εμάς.

Ήδη έχουμε καταφέρει:

 • Με τη συνεργασία δημοτικών υπηρεσιών, αλλά και ιδιωτικών συνεργείων, να έχουμε πλέον συχνό οδοκαθαρισμό σε όλους τους δρόμους της πόλης, κάτι που δεν υπήρχε νωρίτερα. Στους περισσότερους δρόμους πετυχαίνουμε οδοκαθαρισμό σε εβδομαδιαία βάση.
 • Πάλι με τον ίδιο συνδυασμό πετυχαίνουμε άμεση απομάκρυνση κλαδιών, ογκωδών αντικειμένων και μπάζων.
 • Η αύξηση του κόστους διαχείρισης του ΕΔΣΝΑ, που για το τρέχον έτος 2021 εκτιμάται σε 160.000 ευρώ περισσότερα, θα απορροφηθεί από τον Δήμο.
 • Η αύξηση του ανωτέρω κόστους κατά έτος που αναμένεται τα επόμενα χρόνια, δεν θα περάσει στους δημότες, αλλά θα επιδιωχθεί να αντισταθμιστεί με σημαντική αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης του Δήμου μας.
 • Έχουμε εξασφαλίσει ποσό 2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του αναγκαίου εξοπλισμού για την καθολική εφαρμογή στην πόλη μας της ξεχωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (3 απορριμματοφόρα και πάνω από 2.000 καφέ κάδοι κ.ά.). Οδεύουμε προς το τέλος του διαγωνισμού και εκτιμούμε ότι ο εξοπλισμός θα έχει έρθει στον Δήμο μας το πρώτο εξάμηνο του 2021.
 • Αποκτάμε σύντομα ένα νέο απορριμματοφόρο, σε αντικατάσταση παλαιού άνω της 20ετίας. Εντός πρώτου εξαμήνου το παραλαμβάνουμε.
 • Αναμένουμε την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης από την Περιφέρεια Αττικής για την προμήθεια άλλων δύο νέων απορριμματοφόρων, σε αντικατάσταση ισάριθμων παλαιών, άνω της 20ετίας.
 • Με τον σταθμό μεταφόρτωσης αποβλήτων θα μειώσουμε το κόστος μεταφοράς αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Φυλής και σε λοιπές νόμιμες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων σε ποσό περίπου 250.000 ευρώ ετησίως.

Έτσι πετύχαμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τα χρήματα που πληρώνουν οι δημότες και να αυξήσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, έχοντας πετύχει η πόλη μας να είναι καθαρή και τακτοποιημένη, όπως υποσχεθήκαμε προεκλογικώς.

Συνεχίζουμε βάζοντας στόχο αφ’ ενός η πόλη να παραμένει διαρκώς καθαρή και τακτοποιημένη, αφ’ ετέρου να πετύχουμε να αυξήσουμε σημαντικά τα ποσοστά της ανακύκλωσης των απορριμμάτων του Δήμου μας.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
Οικίες 1,66 ευρώ/τ.μ.
Φιλανθρωπικά/νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, με εξαίρεση τις ιδιωτικές κλινικές 1,88 ευρώ/τ.μ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Εμπορικά καταστήματα/γραφεία 4,50 ευρώ/τ.μ.
Σούπερ μάρκετ, τράπεζες, ιδιωτικές κλινικές, βιοτεχνίες βιομηχανίες, συνεργεία, βενζινάδικα, πολυκαταστήματα, κοινόχρηστοι χώροι γενικής χρήσης και εργοτάξια 8,32 ευρώ/τ.μ.
Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος 6,25 ευρώ/τ.μ.
Μη στεγασμένοι χώροι 0,72 ευρώ/τ.μ.
ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
 • ΑΜΕΑ: 100% απαλλαγή
 • Άπορες Οικογένειες: 100% απαλλαγή
 • Μακροχρόνια Άνεργοι: Μείωση 30%
 • Μονογονεϊκές Οικογένειες: Μείωση 30%
 • Τρίτεκνες Οικογένειες: Μείωση 20%
 • Πολύτεκνες Οικογένειες: Μείωση 20%

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ, δήμαρχος ΦΙΛΟΘΕΗΣ-ΨΥΧΙΚΟΥ

Βούλησή μας να συμπαρασταθούμε στις ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας

Για να καθορίσουμε τα δημοτικά τέλη λάβαμε υπόψη μας την παρούσα κοινωνική συγκυρία, τη συνολική μείωση του εισοδήματος των πολιτών και κατά συνέπεια την αδυναμία πολλών συνδημοτών μας να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και φυσικά την εκπεφρασμένη βούληση του Δήμου να επιδείξει τη συμπαράστασή του στις ευπαθείς αυτές ομάδες του πληθυσμού.

Έτσι, η οικονομική μας Επιτροπή, με ομόφωνη απόφασή της, εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη μείωση των δημοτικών τελών ή και την απαλλαγή για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες όπως τους απόρους, τα άτομα με αναπηρία και τους πολύτεκνους.

Επιπλέον, την προηγούμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε μείωση 10% γιατί ο Δήμος μας είχε επιλέξει να εξορθολογήσει τα τέλη.

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ-ΨΥΧΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΨΥΧΙΚΟΥ
Στεγασμένοι και φωτισμένοι χώροι οικιών γενικά 1,67 ευρώ/τ.μ.
Ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς 1,67 ευρώ/τ.μ.
Α) Ακίνητα γενικής χρήσης, εκτός από κατοικία, ήτοι: καταστήματα γενικά, ιδιωτικά σχολεία κ.λπ., με επιφάνειες μέχρι 6.000τ.μ. 7,13 ευρώ/τ.μ.
Β) Ακίνητα γενικής χρήσης, εκτός από κατοικία, της ανωτέρω περιπτώσεως Α, αλλά επιφάνειας μεγαλύτερης των 6.000τ.μ για κάθε μέτρο τετραγωνικής επιφάνειας μετά τα 6.000τ.μ. 4,28 ευρώ/τ.μ.
Mη στεγασμένοι χώροι (ακάλυπτοι) που χρησιμοποιούνται ή όχι, αλλά με οποιοσδήποτε τρόπο εξαρτημένοι από την επιχείρηση ή επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, επιφάνειας μέχρι 6.000τ.μ. 4,29 ευρώ/τ.μ.
Μη στεγασμένοι χώροι κ.λ.π. της προηγούμενης περίπτωσης, αλλά επιφάνειας μεγαλύτερης των 6.000τ.μ. για κάθε μέτρο τετραγωνικής επιφάνειας μετά τα 6.000τ.μ. 1,28 ευρώ/τ.μ.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ
Κατοικίες 1,22 ευρώ/τ.μ.
Ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς 1,22 ευρώ/τ.μ.
Γενικής χρήσης 5,56 ευρώ/τ.μ.
Μη στεγασμένοι επαγγελματικοί χώροι 6,11 ευρώ/τ.μ.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΙΛΟΘΕΗΣ
Κατοικίες 1,67 ευρώ/τ.μ.
Ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς 1,67 ευρώ/τ.μ.
Λοιποί στεγασμένοι και μη χώροι διαφόρων χρήσεων 5,70 ευρώ/τ.μ.
ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Μείωση ή απαλλαγή δημοτικών τελών για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως:

1.        Πολύτεκνοι

2.        Τρίτεκνοι

3.        Μονογονεϊκές Οικογένειες

4.        Άτομα με αναπηρία

ΣΙΜΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ, δήμαρχος ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Χάνουμε έσοδα, αλλά δίνουμε «ανάσες» στους πολίτες

Παρά τη συρρίκνωση των εσόδων του Δήμου λόγω των επαναλαμβανόμενων lockdowns και των ελαφρύνσεων που προκρίθηκαν τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες, η σημερινή διοίκηση επέλεξε να διατηρήσει χαμηλά τα δημοτικά τέλη και το 2021. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα αυξήθηκαν τόσο το τιμολόγιο του ΔΕΔΔΗΕ κατά 22%, όσο και η συνδρομή των δήμων στον ΕΔΣΝΑ, ενώ εκτοξεύθηκε από 0 ευρώ σε 27 ευρώ/τόνο η χρέωση για κλαδέματα και βιοαπόβλητα που πηγαίνουν στη Φυλή και οι δήμοι απώλεσαν προς όφελος της Εκκλησίας τα έσοδα από τους ναούς των κοιμητηρίων.

Η διατήρηση των χαμηλών τελών είναι στρατηγική επιλογή της σημερινής διοίκησης του Δήμου με γνώμονα τη στήριξη των νοικοκυριών. Από το 2014, που ανέλαβε για πρώτη φορά το «τιμόνι» του Δήμου, έχουν γίνει τρεις μειώσεις δημοτικών τελών συνολικού ύψους 20%. Αυτό σήμανε συρρίκνωση των εσόδων του Δήμου κατά 10.000.000 ευρώ, έδωσε όμως «ανάσα» στους πολίτες.

Το αποτέλεσμα είναι ο Δήμος Χαλανδρίου να συγκαταλέγεται από το 2019 μεταξύ των δήμων με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη, με διαφορά ως και 80% από άλλους δήμους με παρόμοια κοινωνικά χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ
Οικίες ανεξαρτήτως εμβαδού 1,10 ευρώ/τ.μ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Από 1-70 τ.μ. 4,50 ευρώ/τ.μ.
Από 71-400τ.μ. 5,00 ευρώ/τ.μ.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΜΒΑΔΟΥ – ΧΩΡΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΟΧΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΟΓΚΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Από 401-800τ.μ. 6,00 ευρώ/τ.μ.
Από 801-6.000τ.μ. 8,50 ευρώ/τ.μ.
Από 6.001+τ.μ. 5,10 ευρώ/τ.μ.
Για τα parking και τα σωματεία ισχύει το 50% των παραπάνω χρεώσεων
ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Ισχύει και για το 2021 πλήρης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για όλες τις ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνοι, τρίτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, ανάπηροι, ωφελούμενοι κοινωνικών προγραμμάτων κ.λπ.).

ΠΗΓΗ:  enypografa.gr

Show More

Related Articles

Back to top button