Χαλάνδρι

Χαλάνδρι: Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός 2019 – Ξεκινούν έργα και προσλήψεις προσωπικού

Σε κανονική ροή μπαίνουν τα έργα που έχουν προγραμματιστεί, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και οι μειώσεις στα δημοτικά τέλη του Χαλανδρίου, σύμφωνα με τον Δήμο, μετά και την ψήφιση του προϋπολογισμού απο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού είχε ματαιωθεί μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης. Ένα χρόνο νωρίτερα, η αντιπολίτευση είχε αρνηθεί να ψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2018, ο οποίος τελικός έλαβε “πράσινο φως” με τη δεύτερη.

Με την έγκριση του προϋπολογισμού μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του Δήμου για το 2019 το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την δημοπράτηση του νέου Δημαρχείου με προϋπολογισμό 20,5 εκατομμύρια ευρώ, την συνέχιση των έργων ομβρίων στο Κάτω Χαλάνδρι, στην Αγία Βαρβάρα και στο κέντρο της πόλης καθώς και την επέκταση τους στο Πολύδροσο και την λεωφόρο Πεντέλης, τα νέα έργα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και πλατείες που υλοποιεί ή ετοιμάζεται να υλοποιήσει ο Δήμος. Παράλληλα, ανάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ από τις χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας ενώ θα προχωρήσουν κανονικά οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων, οι αυξημένες δαπάνες για επιδόματα σε αδύναμους και η μείωση των δημοτικών τελών σε καταστήματα και οικίες που καταστούν το Χαλάνδρι ως το φθηνότερο βόρειο προάστιο.

Ε. Χριστούλη: 17,108 εκ. ευρώ χρηματικό υπόλοιπο

Η εισηγήτρια αντιδήμαρχος Οικονομικών, Ελένη Χριστούλη σημείωσε ότι το χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου, ανέρχεται πλέον σε 17,108 εκ. ευρώ και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως “πολιτοκεντρικό” κι όχι “πελατοκεντρικό”. Παράλληλα τόνισε ότι το νέο οικονομικό πλάνο δίνει έμφαση σε δύο κυρίως τομείς. Αφενός, αυτόν της ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών, αναφέροντας ενδεικτικά ότι οι δαπάνες για τις αμοιβές του μόνιμου προσωπικού αυξήθηκαν από 14 εκατ. ευρώ το 2014 σε 16,7 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ οι επενδύσεις σε βασικές υποδομές της πόλης, φτάνουν πλέον στα 14,5 εκατ. Ευρώ, και αφετέρου στην επέκτασης της κοινωνικής πολιτικής μέσω της πολιτικής μείωσης των δημοτικών τελών, αλλά και των βοηθημάτων σε ασθενείς οικονομικά ομάδες δημοτών.

Σ. Ρούσσος: Τρεις στρατηγικοί στόχοι

Η “ανάταξη της πόλης μέσων σημαντικών παρεμβάσεων σε βασικές λειτουργίες της και σε μεγάλα έργα υποδομών”, η “ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών” και η “κοινωνική πολιτική προς τις ευπαθείς ομάδες” αποτελούν τους διαχρονικούς στρατηγικούς στόχους των προϋπολογισμών της διοίκησης του, σύμφωνα με όσα είπε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμαρχος Σίμος Ρούσσος.

Ο κ. Σίμος Ρούσσος τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει σε συνολικές παρεμβάσεις στην πόλη, αναφέροντας ενδεικτικώς την αυτόνομη διαχείριση απορριμμάτων, τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου, το νέο δημαρχείο, τον 2ο υπόγειο χώρο στάθμευσης στην πλατεία Φλύας κ.λπ.

Κριτική αντιπολίτευσης

Απο την αντιπολίτευση, ο πρώην δήμαρχος Γ. Κουράσης κατηγόρησε την δημοτική αρχή ότι “κάνει διακηρύξεις κι όχι έργα” ενώ η Λούλα Καρατζά που εκπροσωπεί το ΚΚΕ δήλωσε πως “η διοίκηση ξεζουμίζει τους δημότες για έργα που δεν έχουν ανάγκη”. Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Χαλάνδρι η Πόλη μας”, Γιώργος Θωμάς δήλωσε πως ο παρόν προϋπολογισμός έχει καταρτισθεί μόνο και μόνο για να ψηφισθεί και όχι για να «χαράξει» τους στόχους των επόμενων δεκαετιών για το Χαλάνδρι ενώ ο Στάθης Ανδρεόπουλος απο την παράταξη “Χαλάνδρι φιλική πόλη” διερωτήθηκε σε τι διαφέρει ο προϋπολογισμός αυτός από τους προϋπολογισμούς που η σημερινή δημοτική αρχή καταψήφιζε όταν ήταν στην αντιπολίτευση και ζητούσε συμμετοχικούς προϋπολογισμούς και συνδιαμόρφωση με τους πολίτες. Τέλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία, Άγγελος Νταβίας κατηγόρησε την διοίκηση ότι στηρίζεται σε «ισορροπίες πλειοψηφίας», κάνοντας «επικοινωνιακή διαχείριση» των προβλημάτων και κατηγορώντας δημοτικούς συμβούλους ότι δήθεν «μπλοκάρουν» το έργο της.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button