ΕλλάδαΕιδήσεις

Σύσταση για επτά μέρες καραντίνα σε όσους γυρίζουν από τις διακοπές

Μήνυμα από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάχτυλο: Παιδιά βοηθήστε, σας χρειαζόμαστε.

Αρνητικό ρεκόρ θυμάτων από τον περασμένο Μάιο σημειώθηκε χτες όταν ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως πέντε άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον ιό, εκ των οποίων δύο ήταν από το Οίκο Ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι.

Το παραπάνω αρνητικό ρεκόρ σε συνδυασμό με αυτά που ανακοινώνονται τις προηγούμενες μέρες ως προς τον αριθμό κρουσμάτων κάνουν τους ειδικούς να προειδοποιούν συνεχώς πως χάνεται ο έλεγχος της πανδημίας.

Μάλιστα η πιθανότητα ενός νέου lockdown ακόμη και στην πρωτεύουσα αν η κατάσταση εκτροχιαστεί παραμένει ένα μακρινό, αλλά ορατό σενάριο.

Την ίδια ώρα η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα, έχουν σημάνει συναγερμό στους επιστήμονες αλλά και στην κυβέρνηση.

Περαιτέρω ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως υπάρχουν πολλά διάσπαρτα κρούσματα, ενώ τα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, βλέπουν αύξηση στους αριθμούς. 

Επτά μέρες μακριά από τις ευπαθείς ομάδες όσοι γυρίζουν από τις διακοπές

Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος συμβούλεψε τους νέους να μην έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες για επτά μέρες μετά την επιστροφή τους από διακοπές.

Για τον Δεκαπενταύγουστο είπε ότι δεν τον φοβάται παραπάνω από τις προηγούμενες μέρες ή την επιστροφή των εκδρομέων.

«Είναι ένας δύσκολος κάβος που θα πρέπει να τον ξεπεράσουμε με προσοχή και ασφάλεια.», τόνισε.

Όπως είπε καλό θα είναι να κάνουμε τη σκέψη ότι η μη τήρηση των μέτρων φέρνει και οικονομική ζημιά και ζημιά στην υγεία μας.

«Για όποιον δεν ανησυχεί για την υγεία του αλλά για την οικονομία, έχει συμφέρον να τηρήσει τα μέτρα.», ανέφερε στον ΣΚΑΪ. 

Όσον αφορά τους νέους που ενδέχεται να είναι φορείς του ιού είπε ότι «οι νέοι είναι πιο εκτεθειμένοι στο να μολυνθούν, γιατί είναι οι δραστηριότητές τους τέτοιες. Είναι όμως και πιο προστατευμένοι από το συγκεκριμένο ιό, γιατί νοσούν ελαφρύτερα. Τους νέους να τους αντιμετωπίζουμε με κατανόηση. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία τους.»

Αυτό που συνιστά ο κ. Εξαδάκτυλος είναι να αποφεύγουν τις επαφές με τους δικούς τους και ειδικά με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για 7 μέρες μετά την επιστροφή τους από διακοπές. «Το τεστ να το κάνουν λίγες μέρες μετά την επιστροφή, όχι αμέσως μετά, γιατί μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό.»

Επίσης, όποιος επιστρέφει από διακοπές για τουλάχιστον 7 μέρες να φορά μάσκα συνεχώς.

Για το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της χώρας εκείνη την περίοδο, αλλά τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Στα πανεπιστήμια θα γίνει χρήση της τεχνολογίας όπου είναι δυνατόν.

Τέλος, έκλεισε με ένα μήνυμα  προς τους νέους. «Παιδιά βοηθήστε, σας χρειαζόμαστε.»

Πηγή: in.gr

Show More

Related Articles

Back to top button