ΚοινωνίαΝέαΕιδήσεις

Σύλλογος Π.Ε. Γ.Σεφέρης: “Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των αφεντικών”

Δυστυχώς άλλος ένας εργαζόμενος βρέθηκε νεκρός λίγες μέρες πριν στο μηχανοστάσιο της εταιρείας EMFI (πρώην ΕΒΓΑ) και δε γύρισε στην οικογένειά του, στο σπίτι του.

Πρόκειται για ακόμα ένα εργοδοτικό έγκλημα της εταιρείας, όπου ο εργαζόμενος δούλευε συνεχόμενα 12ωρα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ότι δεν αντέχει τέτοιους εξοντωτικούς ρυθμούς.

Εκκλήσεις που η εργοδοσία έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια προκειμένου να βγει η παραγωγή, να αυξηθούν τα κέρδη της, στηριγμένη στο νομοθετικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων για δουλειά μέχρι “τελικής πτώσης”. Στα παλιά της τα παπούτσια έγραφε και τις απαιτήσεις των εργαζομένων να εφαρμόζεται το 8ωρο, αλλά τους υποχρέωνε να κάνουν συνεχώς υπερωρίες, γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα – Τρόφιμα – Ποτά αναφέρει ότι το νέο τραγικό αυτό γεγονός έρχεται να προστεθεί στην μακάβρια λίστα των δεκάδων εργατών και εργατριών που έχουν χάσει την ζωή τους. Όλες οι εταιρείες στο συγκεκριμένο χώρο για να βγει η παραγωγή της μεγαλοεργοδοσίας αναγκάζουν αρκετούς εργάτες να αποχωρούν οι ίδιοι από την δουλειά τους καθώς είτε δεν μπορούν να αντέξουν τους ρυθμούς, είτε φεύγουν για να προστατέψουν την υγεία και ζωή τους. Η εργασία επιβαρύνεται ιδιαίτερα και λόγω ελλιπούς συντήρησης ακόμη και σε καινούρια μηχανήματα καθώς η αγορά τους επιδοτείτε αλλά η συντήρηση όχι.

Η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγείας και ασφάλειας, όσο και η εντατικοποίηση σακατεύουν τους εργάτες και προκαλούν τραγικά εγκλήματα που οδηγούν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.Καθημερινά τα σωματεία δίνουμε αγώνα για την εφαρμογή του 8ωρου και του 5θημέρου, κόντρα στους άθλιους νόμους που θέλουν εργαζόμενους αναλώσιμους, καύσιμο στη μηχανή κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η εργοδοσία. Πρόκειται για ακόμα ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα όπως στα Τέμπη, όπως στο λιμάνι, όπως παντού.

Καλούμε όλα τα σωματεία να παλέψουμε πιο αποφασιστικά για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Να συντονίσουμε τη δράση μας βάζοντας τέρμα στην ασυδοσία της εργοδοσίας, της αντεργατικής πολιτικής που εγκληματεί σε βάρος μας.

Απαιτούμε να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για το νέο έγκλημα.

Να παρθούν όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι θα γυρίζουν οι εργάτες σπίτια τους αρτιμελείς και στην ώρα τους.

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ” εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας και την αλληλεγγύη μας στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργάτη και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι-συνάδελφοί του και τα σωματεία.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΤΙΑΝΑ ΛΙΑΚΟΥ ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΣ

 

Show More

Related Articles

Back to top button