ΥγείαΔήμοιΕλλάδαΕιδήσεις

Συγκρότηση Συλλογικού Οργάνου εκπροσώπων της Περιφέρειας και των Ιατρικών Συλλόγων Αττικής

Η συγκρότηση κοινής Επιτροπής εκπροσώπων της Περιφέρειας και των Ιατρικών Συλλόγων της Αττικής, που θα συνενώσει τις δυνάμεις του επιστημονικού κόσμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος της δημόσιας υγείας και της κοινωνίας των πολιτών, αποφασίσθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, με τη συμμετοχή των εκλεκτόρων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Στη σύσκεψη που συμμετείχαν μέλη του Δ.Σ του ΙΣΑ, ο Πρόεδρος Ν. Πλατανησιώτης και μέλη του Δ.Σ του ΙΣΠ, ο Γενικός Γραμματέας Γ. Ελευθερίου και μέλη του Δ.Σ. του ΠΙΣ, η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Μ. Παγώνη, καθώς και περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου όλων των παρατάξεων επισημάνθηκε ότι ο επιστημονικός κόσμος αποχτά ισχυρή φωνή στη χάραξη πολιτικής μέσα από τη συνένωσή του με τις δυνάμεις της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε ότι στόχος είναι η θεσμοθέτηση ενός ισχυρού, πολυπαραταξιακού συλλογικού οργάνου που θα εξάγει την κοινή συνισταμένη των επιστημονικών δεδομένων και των αυτοδιοίκητων λύσεων προς όφελος των πολιτών πέρα από πολιτικές και κομματικές αφετηρίες και κάλεσε τους εκπροσώπους των Συλλογικών οργάνων των γιατρών να συσπειρωθούν και να συνεργαστούν με την τοπική αυτοδιοίκηση για να ενισχύσουν τη φωνή του ιατρικού κόσμου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των δυναμικών και των πόρων της Περιφέρειας προς όφελος της δημόσιας υγείας «Στην Περιφέρεια Αττικής κατά τη διάρκεια της επιδημίας αναπτύξαμε ένα ευρύ πλαίσιο δράσεων σε συνεργασία με τον ΙΣΑ, για την υγειονομική θωράκιση του Λεκανοπεδίου ενώ παράλληλα αξιοποιήσαμε τους πόρους για την ενίσχυση του ιατρικού κόσμου με προγράμματα μέσα από το ΕΣΠΑ για γιατρούς, πολυϊατρεία και οδοντιατρεία», επεσήμανε ο κ. Πατούλης και μίλησε για το όραμά του για μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα παράγει πολιτικές προς όφελος του πολίτη μέσα από τη συνένωση με τον ιατρικό κόσμο.

«Το δίκτυο των Περιφερειών με τους Δήμους δημιουργεί ένα ισχυρό πλαίσιο για την οριζόντια εφαρμογή πολιτικών πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου που θα καταστήσει την κοινότητα ισχυρή απέναντι στην πανδημία και σε κάθε άλλη υγειονομική απειλή. Η χάραξη αυτών των πολιτικών μπορεί να γίνει αποδοτικά μόνο μέσα από τη συνεργασία με τον επιστημονικό κόσμο», επεσήμανε ο κ. Πατούλης και τόνισε ότι το συλλογικό αυτό όργανο θα αποτελέσει πρότυπο για όλες τις Περιφέρειες της χώρας, κάτι για το οποίο θα εργαστεί στο πλαίσιο του ρόλου του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, προκειμένου να ενισχυθεί η πολιτεία στη χάραξη της στρατηγικής της.

«Ο ιατρικός κόσμος και η τοπική αυτοδιοίκηση ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια γροθιά και συνεργάζονται προς όφελος του πολίτη και της πατρίδας μας», τόνισε ο Γ.Πατούλης.

Η Επιτροπή θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στη σύσκεψη στην οποία τοποθέτηση έκανε και η Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου, συζητήθηκε επίσης το Σχέδιο Δράσης για την πορεία της επιδημίας στην Αττική και τη στήριξη του υγειονομικού κόσμου και διατυπώθηκαν τα εξής αιτήματα:

1. αύξηση της χρηματοδότησης για το ΕΣΥ.

2.προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού στις δομές υγείας

3.αύξηση των κλινών ΜΕΘ με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

4.στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συγκρότηση ενός ισχυρού συστήματος ΠΦΥ με την αξιοποίηση του ιατρικού δυναμικού.

5.διασφάλιση αξιοπρεπών οικονομικών και επαγγελματικών συνθηκών για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.

6.ένταξη των υγειονομικών στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

7.διασφάλιση επαρκών μέσων προστασίας για τους υγειονομικούς σε όλες τις δομές υγείας.

8.ενίσχυση των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών που αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Show More

Related Articles

Back to top button