ΚοινωνίαΑκτιβισμόςΕιδήσεις

Συγγνώμη για την αστυνομική βία ζήτησε ο Υπουργός Άμυνας της Κολομβίας

Αφορμή στάθηκε πρόσφατο επεισόδιο αστυνομικής βίας που προκάλεσε αιματηρές διαδηλώσεις στην Μπογοτά και τη Σοάτσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι.

Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας ζήτησε συγγνώμη την Παρασκευή 11/9, εκ μέρους της αστυνομίας, για το επεισόδιο αστυνομικής βίας που στάθηκε αφορμή για τις αιματηρές διαδηλώσεις στην Μπογοτά και τη γειτονική πόλη Σοάτσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι.

Οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για δύο συνεχόμενες νύχτες, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο του 46χρονου Χαβιέρ Ορντόνιες. Ένα βίντεο που τράβηξε ένας φίλος του θύματος δείχνει τους αστυνομικούς να τον κρατούν ακινητοποιημένο στο έδαφος και να τον χτυπούν κατ’ επανάληψη με ένα όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης (taser). Ο Ορντόνιες, που ήταν πατέρας δύο παιδιών, πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο.

«Η εθνική αστυνομία ζητά συγγνώμη για όποια παραβίαση του νόμου ή άγνοια των κανονισμών από μέλη της», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο υπουργός Άμυνας Κάρλος Όλμες Τρουχίγιο.

Επτά άνθρωποι ηλικίας 17-27 ετών πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στην Μπογοτά την Τετάρτη, σύμφωνα με τον δήμο της πόλης. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι άλλοι τρεις σκοτώθηκαν την ίδια νύχτα στη Σοάτσα.

Οι οικογένειες ορισμένων από τα θύματα στην Μπογοτά είπαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι συγγενείς τους δεν μετείχαν στις διαδηλώσεις, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Την Πέμπτη, ενώ οι κινητοποιήσεις συνεχίζονταν, μια γυναίκα σκοτώθηκε στην Μπογοτά. Σύμφωνα με αξιωματούχους, παρασύρθηκε από ένα κλεμμένο κρατικό όχημα.

Περισσότεροι από 200 πολίτες και 194 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε αυτά τα επεισόδια.

ΠΗΓΗ:  news247.gr

Show More

Related Articles

Back to top button