ΠολιτισμόςΤέχνεςΨυχαγωγία

Πρεμιέρα στο Ηρώδειο: “Αποπροσανατολισμένος χορός/Παραπλανημένος πλανήτης”… από τον Διονύση Καβαλλιεράτο

Πρεμιέρα για το Ηρώδειο την Παρασκευή, 5 Ιουνίου,  οπότε και ξεκίνησε η πρωτότυπη έκθεση του Διονύση Καβαλλιεράτου “Αποπροσανατολισμένος χορός/Παραπλανημένος πλανήτης “Έργο στην Πόλη”/”City Project” 2020, η οποία και θα βρίσκεται στο Ηρώδειο έως τις 3 Ιουλίου.

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου συμπράττει φέτος με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, σε ένα τολμηρό εικαστικό και επιμελητικό εγχείρημα, που θέτει στο επίκεντρό του τη σύνδεση των παραστατικών τεχνών με την εικαστική δημιουργία και, ταυτόχρονα, αναδεικνύει με τρόπο εντελώς απρόσμενο για τον θεατή τον εμβληματικό χώρο του Ωδείου Ηρώδου Αττικού.

Με στόχο να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό κοντά στον πολίτη και να διευρύνει την επαφή του κοινού με τη σύγχρονη τέχνη, το NEON είχε διακριτή συμβολή στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, παρουσιάζοντας έργα σύγχρονων καλλιτεχνών από τη Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου από το 2010.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα “Έργο στην πόλη” (City Project) γίνεται ανάθεση σε έναν καλλιτέχνη κάθε χρόνο για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου σε διάλογο με έναν δημόσιο ή/και ιστορικό χώρο. Ο Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης, που δημιουργήθηκε βάσει το εν λόγω προγράμματος με ανάθεση στον Διονύση Καβαλλιεράτο, ζωντανεύει στο Ηρώδειο σε επιμέλεια Πολύνας Κοσμαδάκη, ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας του Μουσείου Μπενάκη.

Πρόκειται για μια in situ εγκατάσταση, έναν κυκλικό χορό σαράντα περίπου γλυπτικών μορφών, που αναπτύσσεται στην ορχήστρα του Ηρωδείου συναρμόζοντας στοιχεία διάφορων επο­χών και πολιτισμών ‒από την προϊστορία και την αρχαιότητα ως τη μοντέρνα τέχνη, το θέατρο, τη μαζική κουλτούρα και τη λαϊκή τέχνη‒ και παραπέμπει στους τύπους, τις τελετουργίες και την κινησιολογία του αρχαίου δράματος.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια του έργου, «με σημείο αφετηρίας τις θρησκευτικές, σωματικές, κοινωνικο-πολιτικές συμπαραδηλώσεις του κυκλικού χορού –ενός τελετουργικού αλλά και μοτίβου που συναντάμε από τα προϊστορικά χρόνια– ο Καβαλλιεράτος μας μιλά για τη σημασία της κοινότητας, της συντροφικότητας, της φιλίας, του γέλιου, της χειρονομίας, της σωματικής έκφρασης».

Ένας πρωτότυπος διάλογος μεταξύ του ρωμαϊκού μνημείου και των χορευτικών μορφών του καλλιτέχνη, που αξιοποιεί την ένταση των αντιθέσεων, προσφέροντάς μας μια μοναδική εμπειρία στον απόηχο αγαπημένων φεστιβαλικών παραστάσεων.

Η έκθεση θα λειτουργεί Τρίτη – Κυριακή 17:00 – 20:30. Δευτέρα κλειστά.

Είσοδος ελεύθερη.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών, μέχρι 20 άτομα θα εισέρχονται στον χώρο κάθε φορά.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

ΠΗΓΗ: greekfestival.gr

Show More

Related Articles

Back to top button