ΕλλάδαΔημοτικάΕιδήσεις

Προαστιακός: Επόμενη στάση… Αχαία!

Μόνο μέχρι το Αίγιο προς το παρόν και (δυστυχώς) με αλλαγή συρμού στο Κιάτο

Μετά από 10 χρόνια διακοπής και πολλά έργα, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο – Αίγιο.

Χρειάστηκαν 10 χρόνια διακοπής, πολλά έργα για να φτάσουμε σήμερα στο “παρά πέντε” της λειτουργίας. Την Τέταρτη ολοκληρώθηκε η άσκηση για την αντιμετώπιση συμβάντος στη Σήραγγα Μελισσίου, που σηματοδοτεί την άμεση έναρξη λειτουργίας της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων.

Στην άσκηση συμμετείχαν ο ΟΣΕ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρία ΜΕΤΚΑ Α.Ε. (του ομίλου Μυτιληναίου), καθώς και κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών δικαιοδοσίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ. Παρών στην άσκηση ήταν και ο Δ/νων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστος Βίνης .

Αναφορικά με το έργο, σημειώνεται ότι η ΕΡΓΟΣΕ έχει παραδώσει από τον περασμένο Ιανουάριο το σύνολο της Επιδομής της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής που έχει σχεδιαστεί για ταχύτητες συρμών έως 200 χλμ/ώρα. Το εν λόγω τμήμα έχει μήκος 71 χλμ, ενώ η σιδηροδρομική σήραγγα Μελισσίου έχει μήκος 1.815 μ. και διαθέτει σήραγγα διαφυγής μήκους 300 μ.. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί και η απαραίτητη εκπαίδευση των μηχανοδηγών στις σήραγγες του νέου τμήματος για να πιστοποιηθούν.

Τώρα σχετικά με τη λειτουργία της γραμμής, η καταληκτική ημερομηνία που έχει δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η 22α Ιουνίου. Τότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια τα οποία θα συνδέουν την δεύτερη μεγάλη πόλη της Αχαΐας με το Κιάτο και κατ` επέκταση την Αθήνα και τον Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com το πιθανότερο είναι ο ημερήσιος αριθμός δρομολογίων να είναι τρία από/προς Αθήνα και τρία από/προς Αεροδρόμιο, συνολικά 6 δρομολόγια. Λόγω του ότι η γραμμή θα λειτουργήσει χωρίς ηλεκτροκίνηση θα απαιτήσει μία συνδυαστική μεταφορά ηλεκτρικού-ντιζελοκίνητου τρένου.

Τις τελευταίες ημέρες έχει προκριθεί το σενάριο οι επιβάτες που συνεχίζουν μετά το Κιάτο να αλλάζουν συρμό, από το ηλεκτροκίνητο Desiro σε ένα ντιζελοκίνητο (πιθανόν να είναι τα Rail Bus). Η όλη διαδικασία αναμένεται να πραγματοποιείται σε περίπου 5-6 λεπτά και το τρένο προς Αίγιο θα βρίσκεται στην ίδια αποβάθρα με αυτό που έρχεται από Αθήνα και αντίστροφα. Στα συνολικά 71χλμ θα λειτουργούν 3 Σταθμοί (Ξυλοκάστρου, Ακράτας και Αιγίου) και 6 Στάσεις (Διμηνιού, Λυκοποριάς, Λυγιάς, Πλατάνου, Διακοπτού και Ελίκης), ενώ θα συνδέεται με τον Οδοντωτό Διακοπτού – Καλαβρύτων.

Τα εγκαίνια της γραμμής θα γίνουν παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, κατά πάσα πιθανότητα, λίγες ημέρες μετά την έναρξη των δρομολογίων.

Συγκοινωνιακό hub της Αχαΐας το Κιάτο

Ο νέος τερματικός σταθμός της γραμμής, το Αίγιο, θα μεταβληθεί σε ένα μεγάλο συγκοινωνιακό hub για την Αχαΐα. Ο σταθμός βρίσκεται 35χλμ από την πόλη της Πάτρας και, μιας και όλα συνηγορούν στο γεγονός πως υπεραστικό τρένο θα κάνει αρκετά χρόνια ακόμα η πόλη να δει, το Αίγιο θα αναβαθμιστεί και θα γίνει το κέντρο των σιδηροδρομικών μετακινήσεων προς την Αθήνα ή ευρύτερα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Ο επιβάτης που ξεκινά από Πάτρα θα μπορεί με τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να φτάνει στο Αίγιο και από εκεί να συνεχίσει το ταξίδι του μέχρι την Αθήνα ή το Αεροδρόμιο ή το λιμάνι του Πειραιά. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν θα υπάρξει ευρύτερος σχεδιασμός, ούτως ώστε και τα ΚΤΕΛ της Αχαΐας ή της Ηλείας να συνδέονται πλέον με τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Αίγιο.

Πηγη: news247.gr

Show More

Related Articles

Back to top button