ΠεριβάλλονΠεντέληΕιδήσεις

Περιβαλλοντική και πολιτισμική συνεργασία μεταξύ του Δήμου Πεντέλης και του Ινστιτούτου Γεωπονικών Ερευνών

Πρωτόκολλο περιβαλλοντικής και πολιτισμικής συνεργασίας υπέγραψαν την Τρίτη 26.5.20, η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Ερευνών Νικόλαος Θυμάκης. Παρούσες στην υπογραφή ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη και η αρμόδια για πολιτισμικές δράσεις γεφύρωσης και ανάδειξης Αντιδήμαρχος Πολιτισμικής Αναβάθμισης και Προβολής της Πολιτιστικής Ταυτότητας του Δήμου Πεντέλης Άρτεμις Αργύρη.

Μέσα από την υπογραφή του πρωτοκόλλου, στο πλαίσιο μίας διαλεκτικής και διεπιστημονικής συνεργασίας οι δύο πλευρές στοχεύουν:

  • Στη σύγχρονη περιβαλλοντική και πολιτισμική ανάδειξη των χώρων πρασίνου του Δήμου Πεντέλης, με περιβαλλοντικά έργα και δράσεις για την αειφόρο ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή μέσω καλών πρακτικών διαπεριφερειακής συνεργασίας.
  • Στην αξιοποίηση των φυσικών και ιστορικών τοποσήμων της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και του αποθέματος των τοπικών κοινωνιών.
  • Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση θεματικών φυτεύσεων σχετιζομένων με τη διατήρηση και προβολή της ενδημικής χλωρίδας του Πεντελικού.
  • Στη διοργάνωση σεμιναρίων, εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και έρευνας σε συνεργασία με ακαδημαϊκά, μορφωτικά και πολιτισμικά ιδρύματα καθώς και με τα σχολεία του Δήμου Πεντέλης και την ενεργοποίηση φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά δήλωσε σχετικά:

«Ο Δήμος Πεντέλης και εγώ προσωπικά έχουμε θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τον περιβαλλοντικό και πολιτισμικό σχεδιασμό ως έναν από τους πιο νευραλγικούς άξονες του προγράμματός μας στον οποίο στέκομαι με τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση. Η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάδειξη του Πεντελικού, η ατζέντα της κλιματικής αλλαγής που αποτελεί κοινό πεδίο της περιφερειακής, εθνικής και διεθνούς δημόσιας πολιτικής σκηνής και διαβούλευσης, η ολιστική διαχείριση των βιώσιμων πόρων και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά παράλληλα και η ιδιαίτερη σημασία που φέρουν για εμένα ως μητέρα τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν αδήριτη συνθήκη της αντίληψης του ρόλου και της δράσης μου. Το πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΙΓΕ θα αποτελέσει μία γόνιμη και δημιουργική αφετηρία δράσεων που θα αναβαθμίσουν την περιβαλλοντική ατζέντα του Δήμου μας και θα κινητοποιήσουν τα παιδιά και τους μαθητές μας στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης και επαφής με τον τόπο μας».

Ο Πρόεδρος του ΙΓΕ Νίκος Θυμάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, με βάση τις καταστατικές αρχές του, προωθεί και εκπαιδεύει για την άριστη πρακτική σε γεωργία και κηπουρική. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υπέγραψε και το συγκεκριμένο σύμφωνο συνεργασίας με το Δήμο Πεντέλης.

Προσωπικά, νιώθω την ιδιαίτερη χαρά να μοιραστώ μαζί σας, ότι η αγάπη για το πράσινο και το βουνό μας, δε σταματά ποτέ και υπάρχει συνέχεια. Από το 2003 δραστηριοποιούμαι σε εθελοντικές δράσεις για το Πεντελικό, από όποια υπηρεσιακή θέση κι αν ήμουν (Δήμος Χαλανδρίου, Δήμος Κηφισιάς, Δήμος Αμαρουσίου ) πολύ δε περισσότερο γιατί το 2012, ο Δήμος Πεντέλης έδωσε την αιγίδα για την Εθνική Συμμετοχή της εθελοντικής ομάδας της οποίας είχα την ευθύνη στη FLORIADE EXPO στην Ολλανδία, ενώ την επόμενη χρονιά, η ίδια ομάδα (Συνέργεια-Hellenic Garden Team) έφτιαξε εθελοντικά τον “Κήπο της Μουσικής” στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας. Τώρα, από αυτή τη θέση ως Πρόεδρος του ΙΓΕ και με τη συνέργεια όλων, οφείλουμε να προχωρήσουμε ακόμη παραπέρα για ένα καλύτερο περιβάλλον και περισσότερο πράσινο, το οποίο το έχουμε “δανειστεί” από τα παιδιά μας. Θέλω να ευχαριστήσω ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως για αυτήν την προσπάθεια η οποία θα είναι κοινή. Το ΙΓΕ, με τη σημερινή του διοίκηση, κάνει παρόμοιες δράσεις σε όλη την Ελλάδα».

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμικής Αναβάθμισης και Προβολής της Πολιτιστικής Ταυτότητας του Δήμου Πεντέλης Άρτεμις Αργύρη σημείωσε:

«Ευχαριστώ το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών που στην ειλικρινή πραγμάτωση της εκπαιδευτικής του αποστολής εγκαινιάζει με τον Δήμο μας ένα πλαίσιο διαλόγου και κοινών δράσεων, εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων. Θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στη θέρμη με την οποία από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν το εγχείρημα τόσο το Ινστιτούτο και ο κος Θυμάκης προσωπικά όσο και η Δήμαρχός μας κα Κεχαγιά στηρίζοντας αξιακά και έμπρακτα σύγχρονες συμμετοχικές πρακτικές, οι οποίες μπορούν να αφήσουν μόνο το θετικό τους αποτύπωμα όχι απλώς στην ανάδειξη του ασύγκριτου περιβαλλοντικού πλούτου του Πεντελικού, αλλά και στη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των παιδιών για τη διαμόρφωση μιας ενεργούς ενσυνείδητης στάσης απέναντι στο περιβάλλον, τον εαυτό μας και τον άλλο. Θα είναι χαρά μας να καταφέρουμε το άνοιγμα στη συμμετοχή και τον πολιτισμικό διάλογο ανάμεσα σε όλα τα σχολεία και τους φορείς της πόλης μας και να αξιοποιήσουμε τη μετασχηματιστική δυναμική της βιωματικής εμπειρίας».

Show More

Related Articles

Back to top button