ΠολιτικήΝέαΕιδήσεις

Εκλογές 1985: Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει και πάλι (podcast)

Ο Κώστας Πουλάκης, μαθηματικός, εκλογικός αναλυτής, πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και συν-επιμελητής της περιοδικής έκδοσης του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς «Εκλογικές Τάσεις», συζητά με τον Πέτρο Ιωαννίδη και τον Ηλία Τσαουσάκη για τη δεύτερη νίκη του ΠΑΣΟΚ, μετά τον ιστορικό εκλογικό θρίαμβο του 1981.

Μια νίκη σε μεγάλη πόλωση, μετά από τέσσερα χρόνια σημαντικών πολιτικών εξελίξεων και γεγονότων. Από το ΠΑΣΟΚ της Αντιπολίτευσης, στο κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ της πρώτης τετραετίας της Αλλαγής.

Πώς εξελίσσεται το κόμμα σε αυτά τα χρόνια; Τα κόμματα της Αριστεράς. Το ΚΚΕ με τον Χαρίλαο Φλωράκη και το ΚΚΕ εσωτερικού με τον Λεωνίδα Κύρκο. Από την κριτική στήριξη της Αλλαγής, περνάμε στην αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτικές εκλογές του 1985

Οι βουλευτικές εκλογές του 1985 έγιναν στις 2 Ιουνίου. Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με πρόεδρο τον Ανδρέα Παπανδρέου κέρδισε ξανά τις εκλογές, και με ποσοστό 45,82% εξασφάλισε 161 έδρες, συνεχίζοντας έτσι να κυβερνά (από το 1981).

Η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 40,85% εξασφάλισε 126 έδρες. Ακολούθησε το ΚΚΕ (Χαρίλαος Φλωράκης) με 12 έδρες και το ΚΚΕ Εσωτερικού (Λεωνίδας Κύρκος) με 1 έδρα.

Από τον Σεπτέμβριο του 1984, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που είχε διαδεχθεί τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Ο Αβέρωφ είχε παραιτηθεί επίσημα για λόγους υγείας, αλλά είχε ήδη στο ενεργητικό του δύο διαδοχικές ήττες από τον Ανδρέα Παπανδρέου στις δημοτικές εκλογές του 1982 και στις ευρωεκλογές του 1984, και δεχόταν πιέσεις να αποχωρήσει.

ΠΗΓΗ: NEWS 24/7

Show More

Related Articles

Back to top button