ΠολιτισμόςΝέαΕιδήσεις

Παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου!

Ιστορική μέρα… ντροπής η σημερινή (8/2) στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου, της σχολής του και του πολιτισμού, καθώς παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές του Εθνικού θεάτρου.

Για πρώτη φορά η σχολή θα αδειάσει από διδάσκοντες και σπουδαστές – που τυπικά στις 10/2 χάνουν, λόγω απουσιών και κατάληψης, τη χρονιά τους.

Συγκεκριμένα, έληξε το τελεσίγραφο που είχαν στείλει προς την κυβέρνηση οι καθηγητές ζητώντας «σαφείς αποδείξεις» απόσυρσης των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από το διάταγμα.

Εφόσον δεν έλαβαν απάντηση, όπως ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα στην κατάληψη των σπουδαστών στο κτίριο Τσίλερ (παρόντων και πολλών απ’ όσους είχαν πάρει μέρος στην πρωινή διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Πολιτισμού), σύσσωμο το καθηγητικό σώμα του Εθνικού Θεάτρου παραιτήθηκε.

Μάλιστα, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση με το σκεπτικό τους.

Τα ονόματα των καθηγητών που παραιτήθηκαν:

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Νέα απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν σήμερα (8/2) τα καλλιτεχνικά σωματεία και οι σπουδαστές των Καλλιτεχνικών Σχολών.

Διεκδικούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 και της κυβερνητικής τροπολογίας (1565/23), που ουσιαστικά κατοχυρώνει την υποβάθμιση των πτυχίων των Καλλιτεχνικών Σχολών.

Επίσης, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλους τους χώρους, συγκρότηση δημόσιων και δωρεάν αποκλειστικά Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών στα Πανεπιστήμια, που να καλύπτουν τα αντικείμενα των μουσικών, των ηθοποιών, των χορευτών, των σκηνοθετών, αναβάθμιση των Καλλιτεχνικών Σπουδών όπως και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο.

Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε μαζική, μαχητική συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο για τα μουσεία.

Η πορεία θα καταλήξει στο κατειλημμένο από σπουδαστές κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου. Νωρίτερα, κινητοποίηση στο υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησαν σωματεία καλλιτεχνών στο πλαίσιο της σημερινής τους απεργίας.

«Η μόνη παράσταση που ανεβαίνει σήμερα είναι η απεργία μας», αναγράφει το πανό που έχουν αναρτήσει στην πρόσοψη του υπουργείου, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ο ΣΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού – Θεάτρου και η Ένωση Σκηνοθετών – Δημιουργών.

«Είτε με χιόνια είτε με βροχή της Τέχνης οι εργαζόμενοι έχουμε φωνή», «θέλουμε Ανώτατη, Δημόσια Παιδεία, όλα τα υπόλοιπα είναι κοροϊδία» και «Είμαστε μαζί, μαζί και δυνατοί, της Τέχνης εργαζόμενοι έχουμε φωνή», είναι κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Show More

Related Articles

Back to top button