ΑθλητικάΝέαΕιδήσεις

Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων – Μπριτζ: «Χρυσοί» οι Έλληνες αθλητές στην Ολλανδία!

Ο προπονητής Βασίλης Βιρβιδάκης μίλησε στην Victory για τη σπουδαία επιτυχία.

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η αποστολή της Εθνικής μας ομάδας στο Veldhoven της Ολλανδίας, όπου κατέγραψε σπουδαίες επιτυχίες στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων της EBL.

Η διοργάνωση διήρκεσε από τις 24 ως τις 29 Ιουλίου, με τον απολογισμό των «γαλανόλευκων» αθλητών να κρίνεται εξαιρετικά πετυχημένος, με πρωτοφανείς διακρίσεις για τη χώρα μας.

Ειδικότερα, στην κατηγορία U-26 των Γυναικών η Ελλάδα κατέκτησε χρυσό μετάλλιο με τις Ιωάννα Πολλάτου και Κωνσταντίνα Τζιάρα, ενώ το ίδιο συνέβη και στους Άνδρες.

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία U-26 το χρυσό κέρδισαν επάξια οι Φίλιππος Κρίτσαλης και Παναγιώτης Σκορδάς.

Παράλληλα, τόσο η Μάντυ Μπεληγιάννη όσο και ο Δημήτρης Κατσακιώρης στην κατηγορία U-16 έλαβαν την 8η θέση στην κατάταξη, βγάζοντας αντίδραση μετά τις δύο πρώτες ημερίδες που δεν πήγαν όπως θα ήθελαν.
Αξιοπρεπέστατη ήταν η ελληνική συμμετοχή και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Στην U-21 οι Μιχάλης Σούμπλης – Ιάσονας Ηρακλής Παπασπύρου τερμάτισαν 13οι, ενώ στο President’s Cup οι Γιάννης Οικονομόπουλος – Δημητρης Καπίρης 17οι.

Παράλληλα, και οι Κωνσταντίνος Σκουρτσίδης – Costa Benguigui βγήκαν 31οι (ανάμεσα σε 54 ζεύγη), ενώ στον Β’ Τελικό της κατηγορίας U-16 οι Κυριάκος Τσεκίρογλου και Δημήτρης Παπασπύρου τερμάτισαν στην 6η θέση και οι Φάνης Βέλλιος και Θωμάς Οικονόμου 8οι, ανάμεσα σε 13 συμμετέχοντες!

Συγχαρητήρια σε όλους!

Είναι γεγονός πως η εικόνα της χώρας μας ήταν εξαιρετική και δημιούργησε μεγάλη αισιοδοξία για νέες επιτυχίες στο άμεσο μέλλον.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η ελληνική αποστολή συνεχώς δεχόταν συγχαρητήρια από αθλητές και παράγοντες ξένων ομάδων. Αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια κι ενώ τη Δευτέρα 31 Ιουλίου ξεκινά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ομάδων.

Για τις επιτυχίες της Εθνικής μας ομάδας, μίλησε στην Victory ο προπονητής της U16, Βασίλης Βιρβιδάκης, ο οποίος παίζει Μπριτζ από το 1982 και διδάσκει από το 1990. 

Μας ανέφερε τα εξής:

«Είναι η πρώτη φορά που συμμετείχαμε τόσο μαζικά ως χώρα σε μια τέτοια διοργάνωση, δηλαδή και στις επτά κατηγορίες της.

Τα παιδιά μας δούλεψαν πολύ σκληρά και είχαν κάνει εξαιρετική προετοιμασία. Άλλωστε γι’ αυτό πιστεύουμε πως ήρθαν και τόσο πρωτοφανείς επιτυχίες, που μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον!

Πλέον, στρέφουμε την προσοχή μας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα αύριο (31/07), όπου θα αγωνιστούμε για το καλύτερο στις κατηγορίες U-26 και U-16».

Μπριτζ: Ένα άθλημα που… ακονίζει το μυαλό

Το Μπριτζ δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι με χαρτιά. Είναι ένα πνευματικό άθλημα, επίσημα αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, που δεν έχει κανέναν αποκλεισμό λόγω ηλικίας.

Με το Μπριτζ δε διασκεδάζεις απλά, αναπτύσσεις τη σκέψη σου, κοινωνικοποιείσαι και βέβαια… αθλείσαι.

Επίσης, το Μπριτζ είναι καλό για παρέα, για φλερτ και για την καλλιέργεια του ευ αγωνίζεσθαι. Μάλιστα, διάφορες μελέτες υποστηρίζουν πως βοηθά στην πρόληψη και την καταπολέμηση του αλτσχάιμερ, αλλά και στην καταπολέμηση των εθισμών από τον τζόγο.

Με την πάροδο των χρόνων, το μπριτζ έγινε, σύμφωνα με τους ανθρώπους του, το δημοφιλέστερο πνευματικό άθλημα.

Το Μπριτζ παίζεται με μια τράπουλα 52 φύλλων (αφαιρέστε τους jokers) και τέσσερα άτομα που κάθονται σε ένα τετράγωνo τραπέζι.

Οι παίκτες κάθονται ο ένας απέναντι από τον άλλον διαμορφώνοντας, ανά ζεύγος, μια συνεργατική ομάδα (partnership). Παίρνουν μάλιστα τα ονόματα των σημείων του ορίζοντα. Ο Βορράς είναι συμπαίκτης με τον Νότο και η Ανατολή με τη Δύση.

Οι κάρτες μοιράζονται στους παίκτες και στη συνέχεια ακολουθεί ο πλειστηριασμός (auction) ή η αγορά (bid) των παικτών για να πάρουν το συμβόλαιο (contract), προσδιορίζοντας πόσες λεβέ (tricks) θα πάρει το ζεύγος που θα ορίσει το συμβόλαιο (η πλευρά που θα πλειοδοτήσει), για να κερδίσει την παρτίδα. Κατά τη διάρκεια της αγοράς, οι εταίροι ανακοινώνουν πληροφορίες σχετικά με το «χέρι» τους, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής δύναμης και του πλήθους των χρωμάτων (suits) τους, αλλά υπάρχουν και προσυμφωνημένοι κανόνες για χρήση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Στη συνέχεια, οι κάρτες παίζονται, με την πλευρά που κέρδισε το συμβόλαιο να προσπαθεί να εκπληρώσει τη σύμβαση και τους αμυνόμενους να προσπαθούν να τους εμποδίσουν.

Το αποτέλεσμα βαθμολογείται με βάση τον αριθμό των λεβέ που έχουν κερδηθεί, το συμβόλαιο και το μπόνους που συνδέεται με αυτό και το επίπεδο βαθμών στο οποίο βρίσκεται το κάθε ζευγάρι.

Στην Ελλάδα, παίζουν 10.000 αθλητές, ενώ η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (ΕΟΜ) ιδρύθηκε το 1965 με αρχική δύναμη 3 σωματεία – μέλη και μερικές δεκάδες αθλητές.

Διοργανώνει κάθε χρόνο πλήθος πρωταθλημάτων ενώ εκπροσωπείται, με τις εθνικές ομάδες, στις μεγαλύτερες διοργανώσεις του εξωτερικού.

Κυριάκος Δημητρόπουλος

Show More

Related Articles

Back to top button