ΥγείαΝέαΕιδήσεις

Παιδικός καρκίνος: Η καλύτερη επιβίωση είναι εφικτή – 3 στα 4 παιδιά θεραπεύονται στο «ΕΛΠΙΔΑ»

Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας, που τιμάται στις 15 Φεβρουαρίου, είναι “Better survival is achievable”, δηλαδή “Η καλύτερη επιβίωση είναι εφικτή”. Για την καλύτερη επιβίωση, όμως, απαιτείται ο κατάλληλος σχεδιασμός και η επένδυση στο Σύστημα Υγείας, αναφέρει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο περίπου 400.000 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Στην Ελλάδα, οι ετήσιες νέες διαγνώσεις υπολογίζονται στις 300-350, με συχνότερες μορφές τις αιματολογικές κακοήθειες και τους όγκους εγκεφάλου, οι οποίες αντιμετωπίζονται σε επτά παιδιατρικές ογκολογικές μονάδες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Καθώς ο καρκίνος αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στην παιδική ηλικία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030 το ποσοστό επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο σε όλο τον κόσμο να φτάσει τουλάχιστον 60%. Η βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης προϋποθέτει μία ολιστική προσέγγιση, με σχεδιασμό πολιτικών υγείας, έγκαιρη και ακριβή διάγνωση, παροχή αποτελεσματικής θεραπείας, διεπιστημονική φροντίδα, παρηγορική φροντίδα, στελέχωση των συστημάτων υγείας με κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας, υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος των ασθενών, διαθεσιμότητα οικονομικά προσιτών φαρμάκων, λειτουργία ενός Μητρώου Νεοπλασιών και αποκατάσταση και επανένταξη των ασθενών, σημειώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου.

Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών Παιδικής Ηλικίας

Στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχει τεθεί σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών Παιδικής Ηλικίας, με στόχο την καταγραφή όλων των περιστατικών καρκίνου ανήλικων ασθενών, με συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τη νόσο, την αντιμετώπισή της και την πορεία των ασθενών. Το Μητρώο δίνει τη δυνατότητα καλύτερης επιδημιολογικής παρατήρησης, καταγραφής των αναγκών και προγραμματισμού και οργάνωσης των δομών παροχής ογκολογικής φροντίδας. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να υποστηρίξει τη λειτουργία του Μητρώου και να θεσμοθετήσει την αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται.

Η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών Παιδικής Ηλικίας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα προς τη διαχείριση του παιδικού καρκίνου στη χώρα, ωστόσο οι ανάγκες για βελτίωση του συνόλου των παραγόντων που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα της περίθαλψης των παιδιατρικών ογκολογικών ασθενών παραμένουν μεγάλες.

Διαρκή ζητούμενα, καταλήγει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, είναι η χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών υγείας, η επαρκής στελέχωση και ο εξοπλισμός των ογκολογικών μονάδων των παιδιατρικών νοσοκομείων και η διεπιστημονική προσέγγιση της νόσου, που, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνει την κατάλληλη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους.

Θεραπεύονται 3 στα 4 παιδιά που νοσούν και λαμβάνουν θεραπεία στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ»

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στην χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» και του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» που δημοσιεύονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο «Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους» παρασκευάσθηκαν γενετικά τροποποιημένα κύτταρα για την θεραπεία της ανθεκτικής οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας για δυο ασθενείς, χαρίζοντάς τους ελπίδα.

Τρία στα τέσσερα παιδιά που νοσούν και λαμβάνουν θεραπεία στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», δηλαδή ποσοστό 80%, θεραπεύονται, και γύρω στα 70 παιδιά ετησίως υποβάλλονται σε Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Στην Ελλάδα, περίπου 300 με 350 παιδιά και έφηβοι ετησίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου είναι οι λευχαιμίες, οι όγκοι εγκεφάλου, το σάρκωμα, το λέμφωμα και το νευροβλάστωμα.

Η πλειοψηφία των νεοδιαγνωσθέντων με καρκίνο περιστατικών, της τάξεως του 80%, προσέρχεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» για θεραπεία. Την τελευταία δεκαετία έχουν πραγματοποιηθεί 40.776 νοσηλείες, 183.950 ημερήσιες νοσηλείες και συνολικά 1.402 μεταμοσχεύσεις.

«Τα στατιστικά στοιχεία που σήμερα δημοσιεύονται μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Στόχος μας παραμένει να σώσουμε τις ζωές όλων των παιδιών. Να γίνονται καλά 4 στα 4 παιδιά μας. Για τον λόγο αυτό, φροντίζουμε η Ογκολογική μας Μονάδα να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, παραμένοντας στην πρωτοπορία για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου με την προμήθεια των τελειότερων και πιο σύγχρονων μηχανημάτων, με την εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού μας προσωπικού, με κάθε τρόπο και μέσο που απαιτείται για να σταθούμε στο πλευρό των μικρών παιδιών που μας χρειάζονται», δηλώνει στο ΑΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. «Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού καρκίνου είναι για εμάς πολλά παραπάνω από μια ημέρα σε ένα ημερολόγιο: Είναι μια ημέρα ευθύνης να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα παιδιά με καρκίνο, μια ημέρα αγάπης για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, μια ημέρα τιμής για τους επιστήμονες, γιατρούς και νοσηλευτές που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. Πέρα και πάνω από όλα είναι όμως μια ημέρα ελπίδας γιατί ο παιδικός καρκίνος πρέπει και μπορεί να νικηθεί!», υπογραμμίζει η κ. Βαρδιονογιάννη.

Από την πλευρά του, ο κοινός διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» και «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» Μανώλης Παπασάββας τονίζει: «15 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Μια ημέρα ευαισθητοποίησης του κοινού πάνω σε θέματα παιδικού καρκίνου, αφιερωμένη στους μικρούς μας ήρωες. Ετησίως περίπου 280 παιδιά με καρκίνο κάνουν εισαγωγή στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων “Μαριάννα Β Βαρδινογιάννη” για θεραπεία. Χάρη στη πολύτιμη και πολυετή στήριξη του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ και με πρωτοβουλίες της κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, οι μικροί μας ασθενείς λαμβάνουν στα τμήματά μας τα οποία έχουν αναγνωρισθεί ως Ευρωπαϊκά Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης προηγμένες θεραπείες με το 80% των παιδιών να θεραπεύονται. Η σημερινή ημέρα όμως είναι και μια ημέρα ελπίδας και αισιοδοξίας, αλλά και υπόσχεσης, πως δεν θα σταματήσουμε στιγμή να αγωνιζόμαστε μαζί με τα παιδιά για να μπορέσει κάθε παιδί να βγει νικητής!».

Show More

Related Articles

Back to top button